MENÜ
İstanbul 16/24
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
YİNE LASTİĞİ PATLADI
Havacılık Haberleri
6 Temmuz 2007 Cuma 18:12

YİNE LASTİĞİ PATLADI

Flaş, Flaş... Atatürk Havalimanı'na iniş yapan yangın söndürme uçağının lastiği patladı. 5 gün önce aynı tip bir başka uçağın da iniş sırasında lastiği patlamıştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi tarafından orman yangınlarına müdahale için İtalya’dan kiralanan CL 215 tipi karaya ve suya inebilen (AMFİBİ) gövdeden su atabilen yangın söndürme uçağının Atatürk Havalimanı'na inişi sırasında lastiği patladı.

06-24 pisti olarak bilinen kısa piste başarılı bir iniş yapan uçağın pilotları, lastiğin patladığını dahi fark etmedi. Pilotlar taksi yolunda arkalarından gelen uçağın kaptanının ikazı üzerine lastiğin patladığın öğrendi.

Batı-4 ( E-Kapısı) apronuna park eden uçağın patlayan lastiği değiştirilerek yerine yenisi takıldı.

5 gün önce aynı tip bir başka uçağın yine iniş sırasında lastiği patlamış, pist bir süreliğine trafiğe kapatılmıştı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Hadi ercan
 7 Mayıs 2023 Pazar 01:43
ICAO Annex 13 e gore preliminary accident investigation raporunu ben yazdim. Rusya otoriteleri benim yazdigim raporun hemen hemen aynisini yayinladilar. Sizinle hem fikirim.
 Sinan Aytaç POLAT
 20 Eylül 2021 Pazartesi 13:27
Sitenizdeki yazıları zevkle okuyorum. Ancak bazı yazılar sitede, çok uzun kalıyor (ACT Kazası-Yazısı gibi). Yayımlanalı, 4,5 yıl olmuş. Sizce de biraz uzun değil mi?
 Ercan
 11 Ekim 2019 Cuma 04:12
Cevap biraz geç oluyor. Sinsi tuzak şudur: glideslope sinyali alamadığı durumda, uçak 3 derece ile alçalmaya devam ediyor, öte yandan ise LAND3 ikazı LAND2 olarak değişiyor. Land 2 yani sistemde arıza var ama ben otomatik iniş yapabilirim, diye mesaj veriyor uçak. Şimdi burada kısa süreli g/s kaybında 3 derece path tutulması, hatta land 2 devam etmesini anlayabilirdim, ama kısa bir süre. Bir kaç saniye sonra tekrar self test yapmalı, sesli ikaz ile no autoland yada autopilot disengage ile sonlanmalıydı. Diğer bir sıkıntılı nokta, sim eğitimlerinde çok karşılaşılan bir arıza değil.
 Engin Aksüt
 14 Mayıs 2017 Pazar 13:46
Sayın okuyucu: Daha önce Airkule'deki bu köşemde yayınladığım ASIANA KAZA RAPORU VE DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ ile THY AMSTERDAM KAZA RAPORUNUN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ başlıklı kaza analizlerimde Boeing uçaklarındaki otomasyon tuzağı detaylı bir şekilde ele alınmaktadır.
 Sayin yazar
 5 Mayıs 2017 Cuma 14:36
Sayin yazar, Ellerinize saglik. Allah benzer kazalardan korusun,neticede hersey calistigi halde insan faktoru her kazada onemli faktorlerden biri olmaya devam ediyor. Bu kazada insan faktoru varsa eger, belirttigini uzere esas raporla birlikte tam olarak aciga cikacaktir. Ancak sunu simdiden soylemek sanirim yanlis olmaz: Yerdeki ve ucaktaki tum cihazlar,sistemler faal durumda. Insan faktoru onemli bir sebep cikacak gibi. Yazinizin bir bolumunde " Boeing uçaklarındaki sonucu önceden bilinmeyen sinsi otomasyon tuzaklarından bir tanesi daha Amsterdam ve Asiana kazaları sonrasında böyle bir kazanın oluşmasında önemli bir rol oynadı." Diye yazmissiniz.cok dikkatli ve birkac defa okudugum halde bu gizli tuzagi bulamadim,farkina varamadim Vaktiniz olur da bu konuyu ayrintili olarak acarsaniz cok. Memnun olurum Saygilarimla
 Kpt. Feza BİLGE
 28 Nisan 2017 Cuma 11:13
Engin kardeşim son derece güzel ve ayrıntılı olarak hazırlanmış ders niteliğinde ki bu yazıyı bizlerle paylaştığın için teşekkür ederim... Değerli meslektaşlarımın bu alçalmayı özellikle sıkıntılı olan bu Doğu meydanlarına defalarca yaptıklarına ve emniyetle indiklerine eminim... Ancak zaman oluyor aşırı yorgunluk veya algılama hatasından bazı durumlara zamanında ve doğru müdahale edilemiyor... Çok üzgünüm hepsine rahmet diliyorum... Tüm pilotların bu yazıyı sindirerek bir kaç kez okumasını tavsiye ediyorum...
 Alper F/O
 26 Nisan 2017 Çarşamba 14:47
Sayın Engin Kaptanım; Değerli rahmetli kaptanlarımızı tanırız ve uzun süredir ailecek beklemekte olduğumuz raporu çevirip yayınladığınız öncelikle teşekkür ederiz. Daha önceki öngörülerimiz ACT uçağının 08 pisti başındaki 08 back course sinyallerini yakalayıp yanlış bir alçalma hattında geldiği yönündeydi. Yalnız yazınızdan da anlaşılabilceği gibi rahmetli kaptanlarımızın yüksek ihtimalle yorgunluk yüzünden anstabil bir yaklaşmayı zorladığı yönünde fikrim değişti. Allahtan rahmet yakınlarına sabır dilerim.
 Aslanbay
 19 Nisan 2017 Çarşamba 15:59
Engin Kaptanım, ellerinize sağlık, detaylı ve çok yerinde bir yazı olmuş. Gelecekteki diğer yazılarınızı da dört gözle bekliyoruz.
 Muzaffer Çetingüç
 18 Nisan 2017 Salı 09:02
Bu yazıda, almak isteyen için çok sayıda ders ve uyarı var. İngilizce raporlardaki her ayrıntıyı kılı kırk yararcasına inceleyip bize özet olarak sunan çalışkan arkadaşımız Engin Aksüt'e teşekkürler.
 Kpt .
 17 Nisan 2017 Pazartesi 22:16
Engin kardeşim eline saglık . Rahmetli kaptan arkadaşlarımızın bu kadar tecrübeyle pas geçme kararında gecikmeleri onların tüm gece uçtuktan sonra biyolojik ritmin en dip noktasında olmaları en büyük sebeptir. hepimiz bu çeşit uçuşlarda sabahın erken saatinde kendimizi nasıl hissettiğimizi biliriz. Yeni mesai talimatı tüm avrupada değişmeden uygulanırken shgm maalesef şirketlerin baskısı ile fatik e yol açan ve bunu önleyen tüm maddeleri 2019 a ertelemesi yenikazalara çanak tutacaktır. Tüm pilotların bu konuda dikkatini çekmemiz gerekir.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule