MENÜ
İstanbul 16/22
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
20 BİN FEET'TE CAMI PATLADI
Havacılık Haberleri
7 Temmuz 2007 Cumartesi 17:33

20 BİN FEET'TE CAMI PATLADI

Amerika'da bir hava ambulansı görevlisi olan Chris Fogg, hastasıyla ilgilenirken uçağın camı basınç nedeniyle patladı ve görevli iri cüssesi nedeniyle camdan dışarıya uçmadı ancak sıkışarak korku dolu dakikalar geçirdi.
Fogg sıkıştığı yerden ancak pilotun uçağı 20.000 feet yükseklikten 10.000 feet'e indirdiğinde kurtulabildi.
Fogg'un kafası ve sağ kolu kırık pencereden dışarı çıktı ve kafasında kesikler oluştu. Bazı ekipmanlar, paketler ve Fogg'un gözlüğü de kabinden dışarı uçtu.
"Sanırım bu ölüm günüm bu değilmiş" diyen Chiris Fogg dehşet dolu dakikaları daha sonra böyle anlattı:
"Geçen çarşamba, bir hasta ve pilot ile beraber Seattle'a uçuyordu. "Bence başkası olsa tamamiyle dışarı vakumlanmış olurdu. Ama benim hayatım ilahi bir nedenden ötürü bağışlandı ve neden bilmiyorum." dedi ve cama sıkışan iri bedeninin de kurtulmasında etken olabileceğini ekledi.
"Sol elim tavanın üzerindeydi ve tavana tutunarak içeride kalabildim ayrıca dizlerim de yukarıda duvara dayalıydı" dedi.
Yapabildiği kadar tutuntuğunu ve kendini geriye çekmeye çalıştığını söyleyen Fogg sözlerine şunu da ekledi "Sürekli kendime sakın kendinden geçme, güvenliğini sağlaman gereken bir hastan var diye telkinde bulundum.
Hastanın yastığını başındaki kesiklere bastırarak kanamayı durduran Fogg'un sayıra 13 dikiş atıldı. Ayrıca Amerikalı 24 yıldır aynı şirketin sağlık görevlisi olarak çalışıyor.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Havacı
 7 Mayıs 2017 Pazar 13:57
Siz de bir şovalyesiniz bence, farkedince editörden bu yorumun silinesin isteyecek kadar hem de...
 Osman Gazi Baykal
 6 Mayıs 2017 Cumartesi 08:52
Şu anda KHK ile üniversiteden atılmasına rağmen sokaklarda, kafelerde gönüllü öğretime devam eden tüm akademisyenler birer şövalyedir. Ayrıca yıllar önce Bergama altın madeni direnişini başlatıp, günümüzde tüm çevre düşmanı faaliyetlere gönüllü katılıp bu yolda oniki ağırceza mahkemesinden korkmayıp yoluna devam eden Oktay Konyar günümüzün şövalyelerindendir.
 
 5 Mayıs 2017 Cuma 10:42
makale çok güzel. Sadece, idealizm'in yanındaki "güdü" kelimesi yerine idealizm'e yakışan başka bir kelime koyabilir misin? Selamlar.
 M:K
 4 Mayıs 2017 Perşembe 06:56
Değerli dostum, güzel bir yazı olmuş, emeklerine sağlık. Necati Artan'ı unutmamak lazım. En derin selamlarımla. halkkutuphanesi.com
 Hasan
 3 Mayıs 2017 Çarşamba 07:53
Güzel araştırma yazısı,elinize sağlık. Anılarımızı tazeledik.
 Ahh ah
 3 Mayıs 2017 Çarşamba 01:51
Şövalyelik son 104 uçuşuyla tarihe karıştı. Şimdilerde ruhu bile kalmadi. TSK da bir avuc kalan son mohikanlar insallah o ruhu devam ettirirler. Onun yerini son yillarda profesyonellik aldı. Tanımı ise kim daha çok verirse oraya transfer olmak. Hatta bu meslek getirisi hesaplanarak 1 koyup 100 almak isteyen uyanıklarla doldu dışarıda. Bu durumdan faydalanan aracılarla doldu. Hangi şövalyelik hocam. Airline uçuşlarında şövalyelik olmamali zaten ve ucagi hic risk almadan ucurup çok okuyup çok bilmektir. Bilmeden okumadan cahil cesaret gosterisi yapmaya kalkmak olum demektir zaten. Bence şövalye kavrami olum orani yuksek is yapanlara verilen isim olduğu icin ilk havacilara da sovalye denmiştir. ilk uçaklarda ölüm oranı çok yüksekti. Havayolu pilotu bu yüzden şövalye unvanını hakedemez. Askeri pilotlar ise bu ruhu kaybetmemek zorundalar. Keşke aynı anda hem profesyonel hemde amatör olunabilse. Ama bunların birbiri ile çeliştiği söylenir hep. Aslinda Iki tarafın sadece iyi yönleri alınabilse mükemmel pilotlarımız olur. Malesef çoğunlukta kötü taraflarını alıp bu hallere düşüyoruz. Sivil asker tartismalarina buradan bakilirsa konu daha iyi anlasilir umarım...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule