MENÜ
İstanbul 17/25
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ULTRA KONFOR
Havacılık Haberleri
26 Mayıs 2007 Cumartesi 11:05

ULTRA KONFOR

Uzun mesafeli uçuşlarındaki kabinlerini 200 milyon dolarlık yatırımla yenileyen British Airways, yeni değişikliklerle "first class" yolcuları yanında, Club World ismiyle oluşturduğu yeni business sınıfındaki müşterilerinin 'yatarak' uçma olanaklarını genişletti.

BA; kabinlerde, daha geniş koltuk, özel alan, eşya yerleştirme alanı, Club mutfak, talep üzerine sesli ve görsel eğlence imkanı, yeni kabin görünümü sunuyor.
Uzun mesafeli uçuşlarda business class’ta ilk tamamen yatabilen koltuk hizmetini sunan havayollarından biri olan British Airways, 200 milyon dolarlık yatırımla business class koltuklarını yeniledi.

BA, First class yolcuları yanında bu hizmeti Club World ismiyle oluşturduğu yeni business sınıfındaki müşterilerine de sunuyor. Yeni Club World yatak, eskisine göre yüzde 25 daha fazla genişlik ve gizlilik sunuyor. British Airways’in First Class kabininde yapılan yenilik çalışmalarını da kapsayan ürün ve hizmet yatırım programı kapsamında, uzun süreli uçuşlarda, tüm kabinlerde, talep üzerine, uçuş eğlence sistemi de sunuluyor. İngiliz BA, düz yatak konseptinin yanı sıra yeni kabin içi dekorasyonunu da uygulamaya koydu. British Airways, uzun mesafeli yolculuklarda First Class, Club World, World Traveller Plus ve World Traveller olmak üzere dört çeşit business class’a sahip.

YATAKLI UÇUŞ İMKANI: British Airways’in Türkiye Ticaret ve Pazarlama Müdürü Ayşim Arda, talepleri karşılamak üzere uzun mesafeli filolarda British Airways’in Club World koltuklarını 4 bin 958’den, 5 bin 392’ye çıkardığını söyledi. Yeni Club World filo çerçevesinde, 57 adet Boeing 747 ve 43 adet Boeing 777’nin bulunduğu bilgisini veren Arda, BA’in 72 varış noktasında sunulan 5 binin üzerindeki Club World yatak sayısıyla birçok noktaya yataklı uçuş imkanı sağladığını belirtti. İstanbul-Londra-New York’a, World Club’ta uçmanın bedeli bin 715-2 bin 822 Euro arasında değişiyor. First class’ta uçmanın maliyeti de 3 bin 847 Euro’ya kadar çıkıyor.

DAHA FAZLA ÖZEL ALAN: Yeni Club World kabinlerinde konforlu bir ortam yaratmak için ev ve iş yaşamından belli unsurların birleştirildiğini aktaran Arka, kabinde yapılan değişiklikleri, daha geniş koltuk, özel alan, eşya yerleştirme alanı, Club mutfak, talep üzerine sesli ve görsel eğlence imkanı, yeni kabin görünümü ve hissi şeklinde sıraladı. Yenileme çalışmaları kapsamında Club World’de 5 bin 392 adet Club World koltuğun tamamını kaplamak için 19 bin metre kumaş kullanıldı. Yeni konseptte üst aydınlatma kaldırılarak yolcuların okuma ve çalışma amcıyla omuz yüksekliğindeki aydınlatmadan yararlanması sağlanıyor. Ayşim Arda, Club World’deki yataklarının ilk kez ’z’ konumuna izin verdiğini anlatarak, koltuğun her vücuda uyum sağlayabildiğini, baş ve sırt desteğinin ayarlanabildiğini aktardı.

Esnek ikram servisi sunuyor

BRITISH Airways (BA), restoran trendlerine bağlı olarak yeni Club World’de taze gıda ve esnek ikram saatlerine de geçti. Club Kitchen ikram hizmetlerinde temel değişiklik olarak yolculara daha fazla yemek çeşidi sunuluyor. Yiyecekleri daha esnek ikram olanağı sağlanıyor. Yolcuların uykuda olduğu zamanlarda kabin görevlileri gürültü yapmamak için troleyle servis yapmıyor. Yemek isteyen yolcuya ikram, tepsi ile götürülüyor. Gece acıkanlar için mutfakta açık büfe bulunuyor. Uçuşun bitmesine 1 saat kala kahvaltı servisi başlıyor. Uçaktan inen yolculardan isteyenler Terrace Lounge’ta (yolcu salonu) duş alabiliyor. BA’in yolcu salonunda masaj hizmeti de var.

İnternet üzerinden biniş kartı veriliyor

İNGİLİZ Havayolları British Airways, internet üzerinden check-in (havaalanında bileti onaylatma) yapma yanında ’biniş kartı’ alma olanağı da sunuyor. Check-in işlemlerini internet veya self kiosklar üzerinden yapan yolcular, valizlerini Fast Bag Drop (Seri Valiz Bırakma) kontuarına bırakıp British Airways Lounge’ına geçebiliyor. Valizi olmayanlar internet üzerinden çıktısını alabilecekleri ’biniş kartlarıyla’ check-in kontuarlarına uğramadan doğrudan biniş kapısına gidebiliyor.

 

HANİFE BAŞ (HÜRRİYET)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 okur
 6 Şubat 2014 Perşembe 14:21
Bahadır Kaptan sen de olmasan kimse bir arpa boyu yol alamayacak.
 Aylak
 5 Şubat 2014 Çarşamba 12:31
Sevgili Bahadır, senin iyinetli tükenmez çabaların galiba sonuca ulaşacak, ama bunu da yangel yat Talpa parsasını toplayacak. Yine de emeğine sağlık.
 Joe black
 3 Şubat 2014 Pazartesi 21:06
Uçuş görevi sonrasında oluşan yorgunluk, rest time yani dinlenme zamanı ile gideriliyor. Cumulative fatigue denilen birikmiş yorgunluk ise belli peryotlarda verilen off günler ile giderilebiliyor, bu tür bir yorgunluk düzenli ve doyurucu uyku ile girerilebildiği için off gün de tanım olarak iki yerel geceyi kapsıyor ki uyku tekrar düzene girsin. Ülkemizde off gün sadece sosyal amaçlı ve günlük restler her türlü yorgunluğa yeter zannedildiği için 00:00-24:00 utc garabeti ortaya çıkıyor kanaatindeyim. SHGm uzmanları bunu bilse idi asla öyle bir tanım yapmayı düşünmezlerdi.
 Adam Smith
 26 Ocak 2014 Pazar 15:24
Birakiniz yapsinlar, birakiniz gecsinler.. Birakiniz ucursunlar.. Tum bunlardan sikayet edip de 300 kisiye katilmayanlarin soyleyecek sozu yok. Benim param iyi, ev taksidi var, pilotuz , Albea ya binecek halimiz yok BMW taksidi var, tekne yazlik taksidi var.. Bana dokunmayin abii.. Yonetime sovelim, is calismaya gelince de boynumuz kildan ince.
 Sıfır
 20 Ocak 2014 Pazartesi 17:07
Ey patronlar bundan sonraki adımınız mesai saatlerini 24e uçuş saatini de 12ye çıkartmak olmalı. Daha azı şanınıza ve gücünüze yakışmaz.
 6ncı Kaza
 20 Ocak 2014 Pazartesi 17:05
Özel şirket patronları çalışanlarını bir köle olarak görmektedirler. Bu aralar THY ye büyük miktarda uçucu personel, şartları daha iyi olduğu için transfer olmakta ve olmaya devam da edecektir. Patronlar bunu bilmekte ama şartları iyileştirmeye yanaşmamaktadırlar. İşte &ncı iniş iznini SHGM yi de kendi emellerine alet ederek çıkartmışlardır. Kağıt üstünde bir anda ekip ihtiyacı fazlaya geçmiştir. Ama kazaları ve riskleri nasıl önleyecekler meçhul! Anlı şanlı uçuş emniyet ve kalite departmanlarının yöneticileri de yalakalıkla minumum risk çok güzel yaptınız nidalarıyla koltuklarını koruyacaklardır.
 hakiki vatandaş
 19 Ocak 2014 Pazar 13:26
Aramıza hoş geldin İngiliz Kemal...
 İngiliz Kemal
 19 Ocak 2014 Pazar 00:15
Özgürlüğün en büyük düşmanı, halinden memnun olan kölelerdir...! Ernesto Che Guevara Bilal Ekşi'yi tüm Hava Yolu şirketi sahipleri ve yöneticilerini elde ettikleri kazanımdan dolayı kutluyorum. Halinden memnun olan ve şikayetini dile getirmeyen tüm kokpit ve kabin ekibine ve özellikle onlara önderlik etmesi gerekenlere yazıklar olsun diyorum. Kendinden küçüklere karşı heryerde racon kesen, her konuda verecek bir dersi olan kabin ve kokpit ekibinin büyükbaşları kafayı gökyüzüne kaldırınca çok küçülüyorlar. Kabin ve kokpit ekibini sahipsiz bırakan bu büyükbaşlara önerim ya bir an önce gerçekten büyüyün (sanırım bu olanaksız) ya da Bahadır Altan gibi büyüklüğünüzü heryerde gösterin. İngiliz Kemal
 yolcu
 16 Ocak 2014 Perşembe 15:54
Havayolu yolcu derneği varmı acaba!? YOLCULARDA BU OLAYLARA MÜDAHİL OLABİLSE. Örneğin SHGM baş üstü dolap kapaklarının sorumluluğunu yolcuya bırakmış. Bu uçaklarda her konfor varda!!! OTOMATİK bir kontrol ve kilit mekanizması yokmu!? başımıza bagaj düşecek korkusu ile gözümüz dolaplarda uçar olduk, Ekip dahil hiçbirimiz rahat ve güvenli uçamayacakmıyız Koltuğa rahat yaslanamaz olduk, ya kafamıza düşecek bagaj korkusu yada pilotun kaç bacak uçtuğu korkusu var içimizde. Yolcu durumu bilse 2-3 bacaktan fazla uçmuş pilotla uçmak istemez ki!!!!
 uçak kanadı
 16 Ocak 2014 Perşembe 14:58
Kuş misali, kuşmu sandınız... kuşun kanadına inat uç uç kon... kon kon uç. oysa arada ne kadar çok fark var. "KUŞLAR KANATLARINI ÖZGÜRCE ÇIRPAR."
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule