US Airways uçağının motorlarına kuş girmesi sonucu Hudson Nehri’ne acil iniş yapmasıyla kokpit ve kabin ekiplerinin eğitimi bir kez daha gündeme geldi. Kaptan pilotun A 320 uçağını adeta bir kuş gibi süzülerek nehre indirmesinden sonra kabin ekibi de çok başarılı bir tahliye ile tüm yolcuları açılan acil tahliye botlarına çıkarmayı başarmıştı. 155 yolcu deyim yerindeyse burnu bile kanamadan kazadan kurtulmuştu. İşte bu olay kabin ve kokpit ekiplerinin eğitimini tekrar gündeme getirdi.
Airkule.com olarak Pegasus Havayolları’nın kokpit ekiplerinin simülatör eğitimine katıldık. Pegasus Havayolları Türkiye’de ilk olarak bir uygulamayı hayata geçirmiş. Şirkette görev yapan kabin amirleri kokpit ekipleri ile birlikte yıllık periyoduk simülatör eğitimlerine katılarak, uçuş sırasında karşılaşılabilecek acil durumlar ve her türlü durum karşısında kokpit ekibi ile birlikte hangi prosedürlerin izlendiğini öğreniyor. Gözen Air’in simülatör eğitim tesislerinde eğitim gören Pegasus ekipleri, Türkiye’de Türk Hava Yolları’nda dahi olmayan bu uygulamayı yapıyor.
Biz de katıldık
Airkule.com olarak biz de Pegasus ekiplerinin simülatör eğitimine katıldık. Eğitim öğretmeni kaptan pilot Rüstem Ataizi, kaptan pilot Hasan Yumurtacı ve ikinci pilot Mehmet Şibik’in yanı sıra kabin amiri Esra Kaya da eğitime iştirak etti. Boeing 737-800 uçağı Ankara-İstanbul uçuşunu gerçekleştirdi. 4 saat süren eğitimde uçağa girilmesi, motorların çalıştırması, park yerinde yolcu alınması gibi standart uygulamalar yapıldı. Bununla beraber motor çalıştırmada yaşanabilecek sorunlar, takside olabilecek sorunlar, kalkış anında, kalktıktan sonra uçuş anında, kısacası uçuşun her safhasında mantıklı süreçler içerisinde oluşabilecek arızalar tek tek yaşandı. Bu arızalar tek tek formlara dökülerek, adeta ‘görülmemiş bir antremanın tekrarlanışı’ yaşanıyor.
Dünya standartlarının üzerinde
Eşlik ettiğimiz eğitimin öğretmeni pozisyonunda olan kaptan pilot Rüstem Ataizi, eksik kalan bir şey olmasın diye uçuş sırasında yaşanan her olayı ve arızayı tek tek not aldıklarını belirterek, “Her departmanıyla ortak tek amacımız kalite ve uçuş emniyetinden ödün vermeden, her konudaki standartları maksimum, ideal düzeyin bile üzerine çıkacak şekilde planlama yapmak ve uygulamak. 2003 yılından beri bunu gerekiyorsa dünya standartlarının üzerinde yapmaya çalışıyoruz”dedi.
Yıl içinde toplam 16 saatlik bir simülatör eğitimine katıldıklarını belirten Ataizi, Boeing 737-800 uçağı simülatöründe her türlü hava koşulunda, frenleme durumu, rüzgar durumu, uçuşta karşılaşabilecek her türlü durum karşısında gerçek hayata adapte olmuş bir eğitimi tüm ekiplere verdiklerini anlattı.
Kabin amirleri hangi savhada katılıyor?
Ataizi, kabin ekiplerinin de ekip planlama tarafından belirlenen zamanlarda her kabin amiri bu eğitime katılmış olacak şekilde periyodik olarak eğitime katıldığını açıkladı. Ataizi, bu sayede kabin amirlerinin olası bir kaza kırım, acil iniş veya uçakta sıra dışı bir olay karşısında soğukkanlılıklarını koruyarak, olayı daha kolay bir şekilde atlatmaları ve yolcuyu kontrol etmelerinin sağlandığını sözlerine ekledi.
İşte Pegasus'un simülatör eğtiminden Airkule.com kamerasına yansıyan bir kesit...
GERÇEKÇİ 18 Temmuz 2009 Cumartesi 20:56
|
Yorumcu 24 Ocak 2009 Cumartesi
|
WINGLET 23 Ocak 2009 Cuma
|
Pegasus kaptan 23 Ocak 2009 Cuma
|
Yorumcu 22 Ocak 2009 Perşembe
|
FO 22 Ocak 2009 Perşembe
|