Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü'nde düzenlenen imza törenine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, THY Genel Müdürü Temel Kotil, AÜ Rektörü Prof. Dr. Fevzi Sürmeli ve kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
AÜ'nün Türk Sivil Havacılığı'na 22 yıldır hizmet verdiğini dile getiren Rektör Prof. Dr. Fevzi Sürmeli, Türkiye'nin göz bebeği konumundaki THY ile birlikte eğitim işbirliğine gitmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Sivil Havacılığın en önemli darboğazlarından birisinin personel olduğuna işaret eden Prof. Dr. Sürmeli, bu işbirliği anlaşmasının bu bağlamda büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Çünkü Sivil Havacılıkta personel çok pahalı ve eğitimlidir. Bu bakımdan var olan olanaklarımızı hem bu darboğazı açmak için hem de ülkemizin yanı sıra civar tüm ülkeler ve hatta Avrupa'ya yönelik yararlı olacağına düşündüğümüz bir işbirliği olacaktır. Bu işbirliği ile darboğazlardan birini oluşturan pilot ve kabin memuru sıkıntısı ortadan kalkacaktır" dedi.
AÜ olarak temel eğitim konusunda Türkiye de tek olduklarını ifade eden Prof. Dr. Sürmeli, söz konusu eğitim projesinin Sivil Havacılıkta önemli bir adım olduğunun altını çizerek, "Ama bunun yanında bizim yaptıracağımız temel eğitimin devamında tip eğitimi vardır. Bunda ülkemizde yegâne kuruluşta THY’dır. İşte bu iki kabiliyeti bir araya getirerek Maliye Bakanımızın önderliğinde eğitim projesini başlatıyoruz" diye konuştu.
ANLAŞMA TÜRKİYE'DE İLK
THY Genel Müdürü Temel Kotil de, iki kurum arasında yapılan eğitim anlaşmasının Türkiye'de bir ilk olduğunu kaydetti. Anadolu Üniversitesi'nin, kendileri için çok değerli, kaynak ve eleman yetiştiren bir yer olduğunu vurgulayan Kotil, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buradan mezun olan öğrenci gerek pilotaj, gerek diğer konularda, bizim gibi şirketlerden tekrardan eğitimden geçtikten sonra kokpitte pilot olarak uçabiliyor. Bu protokolle yalnızca THY için değil, bütün dünyaya hizmet veren bir zincir kurulacak. Burada 12 aylık bir eğitim sonrasında 6 ayda THY’nda tip sertifikası ve pilot olarak uçabilecek insan kaynağı oluşmuş olacak. Yatırımcılar bize soruyorlar ‘THY insan kaynağı açısından bu büyümeyi nasıl devam ettirecek’ diye. Biz de diyoruz ki ’Eskişehir'de kocaman bir okulumuz var. Bu kaynakla büyümeye devam edeceğiz’."
Anlaşma sonrası yetişecek olan pilotların yalnız THY'ye değil, bütüne hizmet vereceğini ifade eden Kotil, "Heyecan verecek bir durum. Olay yalnızca THY değil bütün dünyaya pilot yetiştirme olacak. Ara bir eğitime gerek olmayacak. Türkiye uçuşla ilgili eğitim, endüstri haline gelecek, artık para kazanan bir sektör halini alacak" açıklamasını yaptı.
UNAKITAN: ESKİŞEHİR'İ DÜNYA MARKASI YAPACAĞIZ
Her iki kuruma da Türkiye için önemli bir projeye imza attıkları için teşekkür eden Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, olayın Eskişehir'de gerçekleşmesinden dolayı mutluluk duyduklarını söyledi. Eskişehir'de yetişen pilotların dünyanın her yerine yayılacağının altını çizen Unakıtan, "Eskişehir'i dünya markası yapacağız derken, bu da onlardan bir tanesi. Eskişehir'i cazibe merkezi haline getirme düşüncelerimizi adım adım gerçekleştiriyoruz. Bunu hep beraber yaşayacağız" dedi.
Unakıtan, söz konusu proje için Maliye'den ek bir bütçe verilmeyeceğini belirterek, "Bunun için THY'nin gerekli bütçesi var. Proje hemen başlayacak" ifadesini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından pilot ve kabin görevlisi yetiştirme anlaşması Sürmeli ile Kotil arasında imzalandı.
fethi 19 Şubat 2013 Salı 15:53
|
Ergün 3 Nisan 2009 Cuma 12:48
|
Erkan 3 Nisan 2009 Cuma 01:08
|
Arzuhan Cengiz 4 Mart 2009 Çarşamba 11:43
|
sivil 13 Eylül 2008 Cumartesi
|
tk li 12 Eylül 2008 Cuma
|
ombusman 29 Mayıs 2008 Perşembe
|