MENÜ
İstanbul 24/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HEDEF 85 MİLYON YOLCU
Havacılık Haberleri
1 Şubat 2024 Perşembe 14:49

HEDEF 85 MİLYON YOLCU

2023 yılı faaliyetlerini özetleyen İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, 2024 yılı için hedefleri ve planlamalar hakkında bilgi verdi

İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, yapılan basın toplantısında 2023 yılı faaliyetlerini anlattı, 2024 yılı için hedefleri ve planlamalar hakkında bilgi verdi. Bilgen, 2024 yılında İstanbul Havalimanı’na 656,5 milyon Euro'luk yatırım yapılacağını ve bu yılda 85 milyon yolcu hedefini aşmayı planladıklarını söyledi.

2023’ün iddialı bir yıl olarak geride bırakıldığını ve hedeflerin gerçekleştirildiğini vurgulayan Bilgen, “2024 yılı bizim için önümüze zor hedefler koyduğumuz ve başaracağımıza da inandığımız bir yıl olacak. 2023 yılını kapattığımızda 76 milyon yolcuya hizmet ettik. 2024 yılında ise 85 milyon yolcuyu aşmayı hedefliyoruz. 2024 yılında 540 bine yaklaşan hava trafiğini planlıyoruz. Bu, geçen yıla göre yüzde 13 büyüme demek” şeklinde konuştu.

2023 yılında 101 havayolu şirketi

2023 yılında havalimanında hizmet verilen havayolu şirketi sayısının 101'e ulaştığını belirten Selahattin Bilgen, “Bu bizi dünyadaki en çok havayoluna ev sahipliği yapan 3'ncü havalimanı noktasına getirdi. 2024 yılında yeni havayollarını buraya getirmek için görüşmelerimiz devam ediyor ve hedefimiz 11 yeni havayolu şirketini daha İstanbul'a getirmek. Bu hedefimizi gerçekleştirdiğimiz noktada dünyada en yukarıya çıkma şansına erişebiliriz. Başlarken, ‘dünyanın en büyük havalimanlarından birini yaptık ama en iyisi olma yolunda ilerliyoruz’ demiştik. Yolcu sayısı, hava hareketi sayısı gibi parametrelerin dışında destinasyon sayısı da çok önemli. Burada 101 havayolu şirketinin bizi tercih etmesi, bu sayısının 112'ye çıkma potansiyeli aslında bu yatırımın ne kadar doğru bir yatırım olduğunu gösteriyor. Eğer 2024 yılındaki hedefleri de gerçekleştirebilirsek, dünyada en çok havayoluna ev sahipliği yapan havalimanı olan Bangkok’u geride bırakırız. Bugün itibarıyla İstanbul Havalimanı, 315 destinasyona bağlantısı olan bir havalimanı. Bu anlamda dünyada bir numarayız” dedi.

Yeni yatırımlar

Üst segment yolcuları ve özel jet kullanan yolcuları İstanbul'a çekecek, onlara yeni servisler sunacak bir ‘genel havacılık terminali’ yatırımı olduğunu söyleyen Selahattin Bilgen şöyle konuştu:

“Genel Havacılık Terminalini yılsonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Airport City bölgesinde Hilton otelleriyle yaptığımız anlaşma kapsamında bir otel inşa ediyoruz. Bunların yanında en önemlisi yeni pist yatırımlarımız olacak.  1'inci etap yatırımlarımız havalimanın en büyük ve göz önünde olan kısmıydı. Arka planda uçuş ve yolcu sayıları arttıkça, pist anlamında da yatırımlara ihtiyaç var.  2'nci etap yatırımlara geçen yıl itibariyle başladık.  2024 yılında da hızlanarak devam edecek. Şu anda mevcuttaki kuzey-güney 3'ncü pistimizin doğusuna onun yedek pistinin yapımına başladık. Ayrıca doğu-batı eksenindeki 4'ncü ana pistin de yapımına başladık. Bu iki yatırım için toplamda 330 milyon Euro'yu aşan bir bütçemiz var.

Yenilenebilir Enerji ve Sıfır Karbon hedefleri

Karbon emisyonumuzu sıfırlamak istiyoruz. Burada da hedeflerimizi aşmak istiyoruz. Bunların aracısı olacak yatırımlardan bir tanesi de güneş enerji santrali projemiz. Eskişehir'de satın aldığımız 3 milyon metrekarelik bir alan var. Buraya güneş enerjisi santrali kuruyoruz. 2023 yılında bu yatırıma başlamıştık ve önümüzdeki yıl bu yatırımı tamamlayacağız. Havalimanında 400 milyon kilowat saatlik bir enerji tüketimimiz var. Bunun tamamını artık güneş santralinden yenilenebilir kaynaklardan sağlıyor olacağız.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule