MENÜ
İstanbul 24/31
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HAVA TRAFİĞİNDE ALARM ZİLLERİ
Havacılık Haberleri
20 Ekim 2011 Perşembe 18:12

HAVA TRAFİĞİNDE ALARM ZİLLERİ

Hava Trafik kontrolörleri gününde sorunlarını masaya yatıran ATC’ler: “İstanbul’un hava trafiği alarm veriyor. Yaz kış farkı kalmadı. 120 memurla 1000 uçağı indirip kaldırıyoruz”

20 Ekim Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri günü nedeniyle Atatürk Havalimanı’nda hava trafik kontrolörleri, pilotlar ve havacılık sektörü temsilcilerinin katılımıyla bir toplantı düzenlendi. Toplantıda hava trafik kontrolörlerinin karşılaştıkları sorunlar, havacılığın diğer aktörlerinin de katılımıyla karşılıklı bir fikir cimnastiği ile masaya yatırıldı. Toplantıda Airkule.com yazarları Ünal Başusta ve Bahadır Altan da birer sunum yaptı.

 

KONTROLLERİN ‘GÜNCELLENMEYE’ İHTİYACI VAR

Başusta hava trafik kontrolörlerinin yaptıkları işin ne kadar kritik bir görev olduğunu dünyada yaşanan olaylar ve kazalarla dile getirirken, Altan İstanbul üzerinde yaşanan yoğun trafiği çarpıcı bir örnekle özetledi. Altan, “Bayram tatilleri öncesi ve sonrasında yaşanan yoğun trafikte yollar nasıl kan gölüne dönüyorsa, işte İstanbul üzerinde yaşanan yoğun uçak trafiği de buna benzer hale geldi. İstanbul’un üzeri vızır vızır uçak kaynıyor. Havacılara her gün bayram artık. TCAS sistemi sayesinde artık sağımızda solumuzda üstümüzde altımızdaki uçakları görebiliyoruz. ATC arkadaşlarımızın seslerinden yorulduklarını anlayabiliyoruz” dedi. ‘Pilotlar ve ATC’ler aynı gemideyiz‘ diyen Altan, “Son günlerin moda deyimiyle kontrolörlerin güncellenmesi lazım. İnsana değer veren uçuş emniyetini tehdit eden bir unsur varsa yüksek sesle gerçeği söylememiz gerekiyor” diye konuştu.

 

MESLEK TANIMIMIZ BİLE YOK

Toplantının başlangıcında bir sunum yapan hava trafik kontrolörü Özlem Keleş, hala bir meslek tanımları olmadığını belirterek, çalışma ve dinlenme saatlerinin güvence altına alınması gerektiğini söyledi. Dünya standartlarında bilimsel çalışmalara ihtiyaç duyduklarını ifade eden Keleş, “Kanla yazılmış, hata kabul etmeyen bir mesleği icra ediyoruz. Stresli ve ağır bir yük taşıyan biz görünmeyen kahramanlar, 8 yerine 12 saat çalışıyoruz. Teknik bir iş yapmamıza rağmen meslek tanımımız bile yok. Hava Trafik Kontrolörleri 657’ye tabi memur olarak görev yapıyoruz. Çalışma dinlenme saatlerimize yönelik bir düzenleme yapılmalı” dedi.

 

NAİM SÜLEYMANOĞLU BİLE 150 KİLOYU 3 SANİYE HAVADA TUTABİLİYOR

Keleş, Atatürk Havalimanı’nda bu yaz 1069 trafik gerçekleştiğini hatırlatarak, “Demek ki yapabiliyorsunuz diyorlar bize. Ama Naim Süleymanoğlu bile 150 kiloyu 3 saniye tutabiliyor üzerinde” diye konuştu. Çalışma sürelerinin düzenlenmesini istediklerini dile getiren kontrolörler, “12 saat çalışmak istemiyoruz, uzun gece nöbetleri, uzun çalışma süreleri istemiyoruz” dediler.

 

AVRUPA’YA GÖRE ÇOK KÖTÜ DURUMDAYIZ

Türkiye Hava Trafik Kontrolörleri Derneği (TATCA) Başkanı Birol Bilgin de özellikle İstanbul Atatürk Havalimanı gibi yoğun meydanlarda iş yoğunluğundan dolayı kontrolör başına düşen trafik sayısından kaynaklanan sıkıntıların olduğunu söyledi. Bilgin, “Özlük haklarımız hakkında çok ciddi problemimiz var. Avrupa standartlarına baktığımız zaman Avrupa çapında iş yapıp, Avrupa seviyesinde trafik idare ederken Avrupa’daki hava trafik kontrolörlerinin çok gerisinde kalmış maddi yönden zorluk çeken bir yapıdayız. Uçuş emniyetinden bahsediyorsak bir hava trafik kontrolörünün tıpkı pilotlar gibi yaptığı hatayı tekrar geri çevirme imkanı ihtimali yok ise, hava trafik kontrolörlerinin bu trafikleri idare ederken kafalarında kurallar, planlar dışında ekstra başka bir konu geçmemeli. Böyle bir psikolojiye sahip olmanın yolu da, gelecek kaygısı yaşamayan bir yapıda olmaktır” şeklinde konuştu.

 

Süleyman ŞEN-Airkule.com

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Ünal Başusta'nın konuşması
 23 Ekim 2011 Pazar 02:16
Muzaffer Çetingüç, Ünal Başusta'nın konuşmasının herşeyi gözler önüne serdiğini yazıyor. Bu konuşmayı ve Talpa 2.Başkanının konuşmasını Airkule yayınlarsa, aydınlanırız.
 Birinci Süvari
 23 Ekim 2011 Pazar 01:54
40 milyar doları istanbul dan aktaracakmışız.. Temel bey öyle diyor... siz maaşlarınıza mahkum... SES çıkarın biraz daha... zafer zaiyatsız olmaz..
 Muhittin Canas
 22 Ekim 2011 Cumartesi 21:21
M. Çetingüç hocam toplantıda DHMİ ve HGM'den kimse yok diyorsunuz. Acaba toplantıyı düzenleyenler DHMİ ve SHGM'den hiç kimseyi toplantıya davet etmişler mi? Bu toplantıyı düzenleyenler kim? Onlar kimleri çağırmış bu toplantıya? Anadolu ÜÜniversitesi ve diğer üniversitelerin SHMYO'larından kimleri davet etmişler? Bu okullardan da katılanlar yok. TÖSHİD'den gelen de yok galiba. Düzenleyenlere TATCA ve TALPA ile BHS yeterli gelmiş galiba.
 M. Çetingüç
 22 Ekim 2011 Cumartesi 12:12
Hava trafiğinin beyni olan bu meslek çalışanları "yorgunuz, bunalıyoruz" diye feryat ediyor. Sorunlarını rakamlarla kanıtlıyor; ama salonda SHGM ve DHMİ yok! Neden? Toplantıda Ünal Başusta'nın yaptığı konuşma herşeyi gözler önüne seriyor. TATCA da kendini sorgulamalı, silkelenmeli. Diyelim ki TATCA aynı şekilde devam ediyor, bu sorunu kendi akışına bırakmak doğru mu? Uçuş emniyetini önemseyen herkes destek çıkmalıdır. Konuyu gündeme taşıyanları tebrik ederim.
 Birinci Süvari
 21 Ekim 2011 Cuma 18:51
Hatılatma.. unutmalayım Herkesin kötülediği 1960 müdahalesi bu ülke de Grev ve sendikalaşmayı yasallaştırmıştır...
 Birinci Süvari
 21 Ekim 2011 Cuma 18:49
Canım TÜRKİYE ATC emektarları... sizlere bu sizleri hatırladığımızda.. sizlere sarılıyor ve emekleriniz için sonsuz teşekkürü az görüyorum kendimce... Sağolun varolun değerli arkadaşlar...
 Tebrikler
 21 Ekim 2011 Cuma 12:00
Önce böyle bir organizasyonu düzenlediği için BTS'yi tebrik ederim. Artık birilerinin dikkatini çekmiştir umarım havacılığın sorunları yemek masalarında değil, BTS'nin yaptığı gibi havacılığın aktörleri olan çalışanların bir araya gelmesiyle çözülebilir. Kapalı kapılar ardında birtakım düzenlemeler yapacaksınız. Sonra da bunları uygulayın diyeceksiniz. Balonunun bile bir şişme noktası vardır. Fazla şişirirseniz elinizde patlar.
 8 SAATTE ÇOK
 20 Ekim 2011 Perşembe 20:07
Çalışma süresi heryerde 8 saat. FAKAT BÖYLE HATA KABUL ETMEZ BİR İŞ İÇİN ELBETTEKİ 8 SAATİN ALTINDA OLMALIDIR.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule