MENÜ
İstanbul 24/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
GİZEMLİ UÇAK 2024'TE UÇACAK
Havacılık Haberleri
1 Kasım 2023 Çarşamba 19:31

GİZEMLİ UÇAK 2024'TE UÇACAK

NASA'nın düşük gürültülü uçuş için tasarlanan ultra hızlı deneysel X-59 uçağı, 2024'teki ilk uçuşu için hazırlıklara başlıyor

Lockheed-Martin Skunk Works tarafından üretilen NASA'nın deneysel X-59 uçağı, 2024 yılında yapılacak ilk uçuşa hazırlanıyor.

X-59'un test uçuşunun bu yılın başlarında gerçekleşmesi bekleniyordu. Ancak şirketin California'daki Palmdale tesisinde devam eden test ve deneylerde gecikme meydana geldi. Bundan ötürü kesin uçuş tarihinin 2024 yılında açıklanması bekleniyor.

X-59 İMKANSIZI BAŞARMAK ÜZERE TASARLANAN DENEYSEL UÇAK

Ses hızını aşan uçaklar, ses hızı sınırına yaklaştığında uçağın önünde oluşan sıkıştırma dalgaları giderek birbirine yaklaşır. Uçak ses hızını aştığında, bu dalgalar sonik patlama olarak adlandırılan yüksek bir patlamaya neden olur. Sonik patlamalar okyanus üzerinde meydana geldiğinde zararsızdırlar. Patlamalar yerleşim bölgelerinde meydana geldiğinde ise çok etkili olur, pencerelerin titrmesine, cam kırılmalarına, araba alarmlarının çalmasına ve insanlarda korkuya yol açar.

NASA ve Lockheed-Martin Skunk Works, bu patlamaların şiddetini, bir araba kapısının kapanması anında çıkan ses düzeyine indirmek için X-59 deneysel uçağı tasarladı.

X-59'un gövdesinin tamamen yeni bir uçak gövdesi olmadığı, mevcut diğer uçakların sistemleri ve bileşenlerinin biraraya getirildiği görülüyor. X-59'un iniş takımları F-16'dan, yaşam destek sistemleri ise F-15'ten alındı. Uçak son rötuşların yapılmasının ardından montaj tesisinden uçuş hattına taşındı.

Uçağın havalandıktan sonra ses hızını aştığında, insanların önemli ölçüde azalan ses patlamalarına nasıl tepki verdiğine dair veri toplamak için yerleşim yerleri üzerinden uçması bekleniyor. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule