MENÜ
İstanbul 24/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ÇEVREYE EN ZARARLI 10 MEYDAN
Havacılık Haberleri
6 Ağustos 2023 Pazar 09:46

ÇEVREYE EN ZARARLI 10 MEYDAN

Çevreye saldıkları karbondioksit miktarına göre İngiltere'nin çevreyi en fazla kirleten 10 havalimanı...

İngiltere’de, yolcu-kilometre başına atmosfere saldıkları karbondioksit miktarıyla çevreye en fazla zarar veren 10 havalimanı belirlendi.

Avrupa'nın önde gelen temiz ulaşım kampanya grubu Transport & Environment'a göre Birleşik Krallık, özel jetlerle havayı en çok kirleten Avrupa ülkesi… Eldeki veriler, yolcu başına üretilen karbondioksit açısından, iş jetlerinin, ticari yolcu uçaklarına göre 14 kat, demiryoluna göre 50 kat daha fazla çevreyi kirlettiğini gösteriyor.  

Buna karşın iklim değişikliği sorunu ile mücadele etmekten, net sıfır karbona ulaşmaktan söz eden politikacılar, demiryolu kullanarak yapabilecekleri kısa mesafe seyahatlerinde dahi özel jetlerine biniyorlar.   

Havalimanlarına bakıldığında veriler, küçük havaalanlarının karbondioksit oranları açısından çevreye daha zararlı olduğunu gösteriyor.

İşte İngiltere’nin çevre açısından en kötü performansı 10 havaalanı:

1-Jersey Havaalanı (JER)

Manş Denizi'nde Fransa'dan 14 mil ve İngiltere'den 100 mil uzaklıkta bulunan Jersey, Birleşik Krallık'taki diğer tüm havalimanlarından daha büyük bir karbon ayak izine sahiptir ve tesis yolcu-kilometre başına 156 gram karbondioksitten sorumludur.

2-Londra Şehir Havaalanı (LCY)

Şehrin finans merkezinin yakınında bulunan London City Havalimanı, özel jetlere ve kısa mesafeli Avrupa uçuşlarına hizmet veren bir diğer küçük havalimanıdır. Yolcu-kilometre başına 154 gram karbondioksitten sorumludur.

3-Southampton Havaalanı (SOU)

Son zamanlarda emisyon sayılarını düşürmesine rağmen, SOU hala yolcu kilometre başına 135 gram karbondioksitten sorumludur.

4-Belfast George Best (BHD)

Yine şehir merkezine üç mil uzaklıkta ve Belfast Limanı'nın bitişiğinde bulunan tek pistli küçük bir havalimanı olan BHD, yolcu kilometre başına 133 gram karbondioksitten sorumluydu.

5-Inverness Havaalanı (INV)

Inverness Havaalanı, yolcu ve kilometre başına 121 gram karbondioksitten sorumludur.

6-Norwich Havaalanı (NWI)

Norwich Havaalanı (NWI), bölgenin en işlek meydanıdır  ve İngiltere'nin en işlek havalimanları listesinde 28. sırada yer almaktadır. NWI, yolcu ve kilometre başına 117 gram karbondioksitten sorumludur.

7-Aberdeen Havaalanı (ABZ)

Logan Air için bir merkez olan Aberdeen Havaalanı (ABZ), Kuzey Denizi açıklarındaki petrol ve gaz endüstrisi için ana helikopter pistidir. ABZ, yolcu kilometre başına 115 gram karbondioksit emisyonundan sorumludur.

8-Londra Heathrow (LHR)

Birleşik Krallık'taki en işlek havaalanı olarak, Londra Heathrow Havaalanı'nın (LHR), İngiltere’yi en çok kirleten havalimanları arasında ilk on arasında yer alması şaşırtıcı değildir. LHR çok sayıda yolcuya hizmet verdiği için, sayıları ülkenin bazı küçük havalimanlarından daha iyi. LHR, yolcu kilometre başına 95 gram karbondioksitten sorumludur.

9-Exeter Havaalanı (EXT)

Exeter Havaalanı (EXT), bir zamanlar çok önemli olan bir hava üssüydü. Şimdi havaalanı İngiltere'deki çeşitli noktalara uçuşlar sunuyor ve yaz aylarında TUI ve Ryanair tarafından kullanılıyor. EXT, yolcu kilometre başına 93 gram karbondioksitten sorumludur.

10-Belfast Uluslararası Havalimanı (BFS)

BFS, Birleşik Krallık ve Avrupa'da uçuşların yapıldığı Kuzey İrlanda'nın ana havalimanıdır. easyJet için bir merkez olarak BFS, 2022'de 4,8 milyon yolcuya hizmet verdi ve yolcu kilometresi başına 86 gram karbondioksitten sorumlu.

İngiltere’nin çevreyi en az kirleten havalimanı ise yolcu kilometre başına sadece 64 gram karbondioksit ile Glasgow Prestwick Havalimanı'dır (PIK).

Kaynak: SimpleFlying.com

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule