MENÜ
İstanbul 21/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BİLGEN'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Havacılık Haberleri
8 Haziran 2024 Cumartesi 15:42

BİLGEN'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

İGA İstanbul Havalimanı CEO'su Selahattin Bilgen, BloombergHT'de yayınlanan Finans Merkezi programına konuk olarak önemli açıklamalarda bulundu

İGA İstanbul Havalimanı CEO'su Selahattin Bilgen, BloombergHT'de yayınlanan Finans Merkezi programına konuk oldu. Bilgen programda İGA Holding sermaye artışı, İGA İstanbul Havalimanı'nın kira ödemesi, yolcu garantisi ve kapasite artışı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

İstanbul Havalimanı’nın, kamu-özel işbirliği projeleri arasında en güzel ve başarılı örneklerden bir tanesi olduğunu hatırlatan Selahattin Bilgen, “İstanbul Havalimanı’nın, küresel rekabette Türkiye’yi ön plana çıkarması, turizmde, ticarette, lojistikte ciddi bir altyapı sağlayarak, buradaki değerin büyütülmesi anlamında önemli katkıları oldu. Yatırımın tamamını özel sektörün yaptığını, bunun üzerine yıllık kira ödemeleri yaptığını, hatta garantilerin çok üzerine çıktığımızı görüyoruz” dedi.

Devlete 1 milyar 233 milyon Euro ödendi

Bilgen, İstanbul Havalimanı projesinde bugüne kadar devlete yaklaşık olarak 1 milyar 233 milyon Euro’luk bir ödeme yapıldığını vurgulayarak “Bu yıl da yine 883 milyon Euro’yu aşan bir ödeme yapmayı planlıyoruz. DHMİ ile olan sözleşmemiz gereği yıllık kira ödemelerimiz var. Burada da herhangi bir gecikme veya aksaklık olmadan kira ödemelerimizi yaptık, bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“İGA pandemi döneminde bile devlete ödeme yapan şirket oldu”

Pandemi döneminde yaşanan durgunluğu “askıya alma dönemi” olarak niteleyen Selahattin Bilgen, bu dönemde devlet tarafından İGA’ya herhangi bir ayrıcalık tanınmadığına dikkat çekti.

Bilgen bu konuda şöyle konuştu:

“Pandemi döneminde bütün sektörün durduğu bir dünyada, diğer paydaşlarımız da dahil olarak ‘askıya alma dönemi’ diyebileceğimiz bir dönem geçirdik. Bu dönemde İGA’ya özel bir ayrıcalık tanınmadı. Diğer bütün havalimanlarından da daha erken pandemi döneminden çıktık. Yaklaşık iki yıllık kira bedeli sözleşmenin sonuna eklendi. Bununla birlikte o dönemde sabit giderlerin üzerinde oluşan gelirleri de Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne ödedik. Bu anlamda da bakıldığında, İGA, pandemi döneminde bile devlete ödeme yapan bir şirket durumundaydı.”

Bu yıl devlete 70-75 milyon Euro garanti üzeri ek ödeme bekleniyor

İGA’nın, şimdiye kadar DHMİ’ye kiraların yanı sıra 50 milyon euro’yu aşan ek ödeme yaptığını belirten Selahattin Bilgen, “DHMİ’nin, Dış Hat yolcuları üzerinden oluşan gelirle ilgili bir garantisi var. O rakamın üzerinde gerçekleşen gelirden DHMİ’ye ödeme yapıyoruz. Gelir, rakamın altında kalırsa DHMİ’den garanti ödemesi alabiliyoruz. Ama geldiğimiz noktada bugüne kadar 53 milyon euro’luk bir ek ödeme yaptık. Bu yıl yaklaşık garanti edilen rakamdan 70-75 milyon euro üzerinde bir gelir ödemesi oluşmasını bekliyoruz. Bu da kiraya ek olarak yine DHMİ’ye ödenecek” dedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule