MENÜ
İstanbul 24/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
'PİLOT' YERİNE 'SUPERVISOR'
Dünyadan
26 Haziran 2023 Pazartesi 10:44

'PİLOT' YERİNE 'SUPERVISOR'

Wisk Aero, eVTOL hava aracı uçuran operatörlerin, "pilot" yerine "Supervisor" (Gözetmen, denetçi) olarak adlandırılmasını uygun bulduğunu açıkladı

Elektrikli dikey iniş kalkış yapabilen (eVTOL) hava taksi üreticisi Wisk Aero, bu uçakları uçuran operatörlerin, "pilot" yerine "Supervisor" (Gözetmen, denetçi) olarak adlandırılmasını uygun bulduğunu açıkladı.

Kaliforniya merkezli şirket Wisk Aero, altıncı nesil elektrikli dikey kalkış ve iniş yapan (eVTOL) uçaklarıyla Paris Air Show'da yer aldı. 2010 yılında elektrikli, dikey kalkış ve iniş yapabilen hava araçları projeleri geliştirmek üzerine kurulan şirket, kısa zamanda ilerleme kadetmiş, 2023 yılında hisselerinin tamamını satın alan Boeing'in yüzde 100 iştiraki haline gelmişti.

Operatörlere "supervisor" denecek

Şu anda test edilmekte olan altıncı nesil prototip, geleneksel joystick yerine klavye ve mouse kullanan operatörler tarafından uçurularak 1600'den fazla test uçuşunu tamamladı. 

Wisk Aero, eVTOL operatörlerinin "pilot" yerine "supervisor" olarak adlandırılmasının nedenini ise şöyle açıklıyor: "Sistem, hava aracının yere güvenli bir şekilde geri dönmesi için tasarlandığından ve bunun araçta bir pilot olmadan yapabilmesinden ötürü supervisor, uçuş sırasında kritik bir güvenlik unsuru değildir. Yani, yerdeki insanlar pilot değildir. Çünkü uçağa gerçekten pilotluk yapılmıyor. Hava trafik kontrolüyle konuşarak operasyonları denetliyorlar ve onları daha optimize hale getiriyorlar."

Kaynak: Simple Flying

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule