MENÜ
İstanbul 8/11
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HAVACILIKTA “GÜNEŞ”İ GÖRMEK İSTERİZ
İbrahim Köktener
YAZARLAR
25 Ekim 2015 Pazar

HAVACILIKTA “GÜNEŞ”İ GÖRMEK İSTERİZ

Dünyanın neresinde olursa olsun “yenilenebilir enerji” hakkında çıkan olumlu haberler beni sevindiriyor. İnsanlığın, enerji ihtiyacını karşılarken fosil yakıt kaynaklarından uzaklaşması ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmesi, geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor. Kuşkusuz bu alanda en çok olumlu gelişme ve yatırım haberlerini kendi ülkemizde duymak istiyoruz. Çünkü ülkemiz toplamda tüketilen enerjinin dörtte birini “ithal” eder durumda… Yani enerjide dışa bağımlılığımız çok yüksek. Bunu tersine çevirmek için Türkiye’nin birçok ülkeye göre sahip olduğu büyük avantaj ise mevcut yenilenebilir enerji kaynakları…  

Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, havacılık sektörü için de büyük önem taşıyor. Günün her anında elektrik enerjisinin tüketildiği havalimanlarında enerjinin yenilenebilir kaynaklardan sağlanması kaçınılmaz… Bu konuda hem dünya markası olmuş bir inşaat şirketi, hem de Türkiye’nin en önemli havalimanı işletmecisi olarak TAV yatırımlarını sürdürüyor.

Geçen hafta finansman kredisi imza töreninin ardından açıklamalarda bulunan İstanbul’un yeni havalimanının CEO’su Yusuf Akçayoğlu da, bu konuda olumlu konuştu. Akçayoğlu İstanbul’un yeni havalimanının kendi enerjisini kendisinin üreteceğine dikkat çekerken, bu alanda projeler geliştirdiklerini ve yaptıkları planlamaları yakın gelecekte açıklayacaklarını duyurdu.

Yine geçtiğimiz hafta yayınlanan bir haber umut vericiydi: 2015-2019 stratejik planını hazırlayan Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ),  elektrik ve çevre kirliliğini azaltmak için her yıl 2 havalimanına güneş ve rüzgar santrali kurulmasını kararlaştırdı. Plana göre güneş santralleri ilk etapta yılın 365 günü güneş gören bölgelerdeki havalimanlarına kurulacak.

DHMİ’nin bu planlaması, geç kalınmış olsa da çok doğru bir karar… Sonuçta bugün itibarıyla Türkiye’de bulunan 55 havalimanında yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yapılmasını ve bu kaynaklardan üretilen enerjinin kullanılmasını sağlamak başta DHMİ’nin sorumluluğu olsa gerek… Kurumun girişiminin başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere ilgili diğer kurumlarca destekleneceğini umuyoruz.

Aydınlık günler dileğiyle…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 hakiki vatandaş
 26 Kasım 2015 Perşembe 00:00
Rusya DOĞAL GAZI KESMEDEN önce bizde güneşi görmek isteriz.
 Başkentli
 31 Ekim 2015 Cumartesi 20:59
Hacettepe Üniversitesinin Beytepe de bir güneş evi var. Güneş gözesi paneller ile evin tüm elektrik ihtiyacı karşılanıyor. Bahçesinde de güneş bisikleti ile gezilip, güneş enerjisi ile yemek pişirilip, mangal yakılıyor,su pompasından su çekiliyor. Güneş (YETAM) evinin müdürü fizik profesörü hanımın "Güneş" isminde bir kedisi de güneş evinin sembolü ve ev sahibi sıfatı ile orada.
 İbrahim Köktener
 31 Ekim 2015 Cumartesi 18:00
Sayın okurumuz (rumuz: kedi) teşekkürler.
 kedi
 31 Ekim 2015 Cumartesi 10:33
ne güzel! olumlu gelişme ve adımlara hasretiz. insan umutlu olmak istiyor tabii... ancak yaşadıklarımız ve karşımızda gördüğümüz büyüme hırsıyla kararmış gözler olunca her şeye kuşkuyla yaklaşıyoruz. bir diğer olumlu gelişme de biliyorsunuzdur: "DİDDK, Anayasa Mahkemesi’nin 3 Temmuz 2014’te ‘büyük ölçekli ve çevre için riskli projelere ÇED muafiyeti’ getiren yasa değişikliğinin iptaline yönelik verdiği kararın göz önüne alınmasını istedi. DİDDK, Danıştay 14. Daire’nin ‘3. Köprü’nün ÇED sürecinden muaf olmasının hukuka aykırı olmadığına’ yönelik kararının bozulmasına hükmetti." oybirliğiyle alınmış karar ve 25 Mart"ta karara bağlanmış. yani anayasa mahkemesi"ne "bu kararı göz önünde bulundurarak yeniden karar ver" denmiş oldu. kuzey ormanları"nı ciddi anlamda tahrip eden 3.havalimanı için ÇED süreci hiç uygulanmamıştı. 3.köprü de de... haydi bakalım biraz da gülümseyelim. yarın seçim günü... umalım barış ve özgürlük kazansın... gülümsemeye devam edelim... bunca acı bunca ateş arasında çok ihtiyacımız var biraz gülümsemeye.
 kenan
 26 Ekim 2015 Pazartesi 01:00
Merhabalar, DHMİ'nin tek eksiği gidiş gelil uçuşlarını Biletbayi.com ve diğer web sitelerin'de yayınlatmasıdır.
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2026 Airkule