MENÜ
İstanbul 24/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
YOLCU ŞİKAYETLERİ ARTIYOR
Havacılık Haberleri
8 Temmuz 2024 Pazartesi 08:09

YOLCU ŞİKAYETLERİ ARTIYOR

ABD Ulaştırma Bakanlığı, havayolunu tercih eden yolcuların şikayet oranlarının sürekli artış gösterdiğini duyurdu

ABD’de havayolunu tercih eden yolcuların şikayetleri her geçen yıl daha da artıyor.

Ulaştırma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre 2023 yılında yolculardan 97 bin şikayet alındı. Bu rakam geçen yıl 86 bin olmuştu.

Bakanlık, şikayetlerin sürekli artışından dolayı, 2023 yılına ait dosyaların ayıklanması ve istatistiki değerlendirmelerin tamamlanması gibi işlemlerin bu yılın Temmuz ayına kadar sürdüğünü açıkladı.

Havayolu şirketleri para iadesinde yavaş davranıyor

Şikayetlerin konularına göre dağılımında ise “pandemi döneminde havayolu şirketlerinin yolcularına para iadesi” konusunda gerektiği gibi hızlı davranmadığı öne çıkıyor.

Rötarlar yüksek kaldı

Diğer önemli şikayet konusu “uçuş iptalleri” oldu. FlightAware verilerine göre 2023 yılında iptal edilen uçuş sayısı 116 bin 700 (tüm uçuşların yüzde 1,2’si) olarak gerçekleşti. 2022 yılında bu rakam 210 bin 500 (tüm uçuşların yüzde 2,3'ü) olarak belirlenmişti.

Öte yandan veriler, ABD’de rötar oranlarının da oldukça yüksek olduğunu gösteriyor. 2023 yılında tüm uçuşların yaklaşık yüzde 21'inin rötarlı olduğu vurgulandı.

2023 yılında tüm şikayetlerin üçte ikisinden fazlası ABD havayollarıyla ilgiliydi. Şikayetlerin dörtte biri ise ABD dışından yabancı havayollarını kapsıyordu.

“Engelli Yolcu” ve “Ayrımcılık” şikayetleri arttı

Engelli yolculara yönelik muameleyle ilgili şikayetler 2022'ye kıyasla dörtte birden fazla arttı. Ayrımcılık şikayetleri ise sayıca az olsa da ciddi bir artış gösterdi. Bu şikayetlerin de çoğunluğu ırk veya ulusal kökenle ilgiliydi.

Ulaştırma Bakanlığı, şikayetlerdeki artışın, daha fazla tüketicinin haklarını öğrenmesi ve şikayette bulunma olanağına sahip olması sonucu olduğunu açıkladı.

Bakanlık verilerine göre 2022 yılında yaklaşık 17 bin uçuşunu iptal eden Southwest Airlines, yolcularına 600 milyon dolardan fazla geri ödeme ve tazminat ödedi. Southwest Airlines ayrıca 35 milyon dolar para cezası ödedi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule