MENÜ
İstanbul 11/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
YENİ HAVALİMANI ZARAR EDER Mİ
Havacılık Haberleri
31 Ağustos 2016 Çarşamba 09:52

YENİ HAVALİMANI ZARAR EDER Mİ

Sözcü Gazetesi yazarı Murat Muratoğlu, İstanbul’un yeni havalimanının kâr etmesinin zor olacağını iddia etti

İsrafın adı üçüncü havalimanı

Olan olmuş, ihale bitmiş, inşaat yarılanmış ama ben yine de Üçüncü Havalimanı projesine yakından bakmak istiyorum.

Haftada iki gün önlerinden geçiyorum. Adamlar arı gibi çalışıyorlar. Takdir ediyorum.

Ta­mam­lan­dı­ğın­da dün­ya­nın en bü­yük ha­va­li­manı olacak olsa da ye­ni Üçüncü Ha­va­li­ma­nı iktisadi açıdan tam bir israf ve felaket! Rasyonel değil! Üçüncü açıldıktan bir süre sonra İstanbul'un İkinci Havalimanı statüsüne inecek. Zira birinci olan Atatürk Havalimanı kapanacak, geriye Sabiha Gökçen ve Üçüncü kalacak. Anlaşma gereği İstanbul'a uzun yıllar yeni havalimanı da yapılamayacak.

Üçüncüyü daha küçük boyutlu bir havalimanı yapıp, Atatürk'ün işletmesine devam edip üzerine de hem Anadolu yakasına, hem de Avrupa yakasına dördüncü, beşinci havalimanlarını inşa etseydik kesinlikle daha verimli bir iş yapmış olurduk.

KÂR ETMESİ YILLAR ALACAK!

İşin açıkçası tek büyük bir havalimanıyla benim yaptığım matematik hesabı tutmuyor!

Ortalama uçak başına 150 yolcu kapasitesiyle imkânları zorlayıp 24 saat boyunca havalimanına 43 saniyede bir uçak indiğini varsayalım. Bu hesapla günde 2 bin uçak indirebilirseniz, yeni havalimanında yıllık 110 milyon yolcuya ulaşırsınız. 150 milyon yolcu kapasitesine yaklaşmak için günde 2 bin 725 uçak indirmeniz gerekiyor!

Bu kadar büyük havalimanı yapmanın anlamsızlığı inebilecek uçak sayısı ile alakalı. 

Murat Muratoğlu'nun yazısının devamı için TIKLAYINIZ...

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 THY
 31 Ağustos 2016 Çarşamba 15:08
THY yeni havalimanın bakım hangarı ikram ve kago tesisleri için ihaleye çıkıyor gelecek ay içinde
 Yayınla Lütfen
 31 Ağustos 2016 Çarşamba 13:41
Bu yorumu sözcü gazetesine yazacaktım ancak yorum yazılmıyor. Böyle çamur at izi kalsın diye uğraşan adamların boş haberlerini alıntı yapmayın. Şuan atatürk havalimanı bile 2 pist ile aynı 1500 iniş ve kalkışa ulaşabiliyor sa oradaki 6 pistten söz ediliyor hadi ilk başta 4 pist olsun bunların da 2şer li paralel olduğunu düşünürsek en az 2500 iniş kalkış imkanı olacak 170 yolcu ortalama demiş sadece THY yi baz alsak 330 uçağın 30u anadolu jet olsa 300 uçağın 90'ı geniş gövde ve yolcu ortalaması 250 ile 350 arası sadece thy mi slot alamayan bir çok şirket ahlye uçamıyor frankfurt un transfer yolcusunun 3te 1 i gelse zaten 100 milyon yolcu kapasitesine ulaştı. Bu kişi havalimanlarının sadece pist ve terminalden ibaret olduğunu zannediyor herhalde. Havalimanları için bakım hangar alanları, ikram tesisleri, yakıt ikmal tesisleri, kargo terminalleri, yer işletmeler için park alanları ve daha niceleri bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan amerikan ve avrupa satılmış gazetesine biri bunları ayrıntılı olarak anlatsın lütfen.
 
 31 Ağustos 2016 Çarşamba 12:34
Birisi şu adama "hub" nedir, aktarma merkezi olmanın şartları nedir; dediği gibi 4-5 tane havalimanı yapılarak hub işletilebilir mi; birbirine çok yakın 4 tane havalimanının trafiği kontrol edilebilir mi anlatsın. THY'de sivil gibi geniş gövde olduğunu ve daha da artacağını, bunların 300 kişi aldığını da anlatsın. Basit insanların basit yazarı.
 Misafir
 31 Ağustos 2016 Çarşamba 11:58
Havacılıktan anlamayıp ahkam kesmek, insanları yanlış yönlendirmek bu olsa gerek. Dar gövde uçakların kapasitesi 130-200 arasıdır. Hesabı yaparken 300-400 kişilik geniş gövdeleri yok saymış. Ahl de 3 pist var. Yeni havalimanında 6 pist planlandı. Hesabı tek piste göre yapmış. Dersine çalışmamış.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule