MENÜ
İstanbul 15/23
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
UZLAŞMA SAĞLANAMADI
Havacılık Haberleri
22 Nisan 2010 Perşembe 10:35

UZLAŞMA SAĞLANAMADI

THY 22. Dönem Toplu İş Sözleşmesinde “Resmi Arabulucu Süreci” de uyuşmazlıkla sonuçlandı.

Hava İş Sendikası’nın açıklaması şöyle:

 

2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt Kanunu ilgili prosedürleri gereği, Resmi Arabulucun raporunun sendikamıza tebliğinden itibaren sendikamız 6 gün bekleyecek diğer 6 gün içinde uzlaşma olmadığı takdirde grev kararı almak zorunluluğunda kalacaktır.

 

THY işverenince sendikanın yetkisi yok sayılarak başlatılan, bu nedenle yine işverence sürdürülen gerekçesiz temyizlerle hukuken bir yıl gecikmeyle başlayabilen THY 22. Dönem toplu iş sözleşmesinde, Hava-İş sendikası yapıcı ve sağduyulu bir tutumla 60 günlük görüşme süreci ve 21 günlük resmi arabulucu sürecinde sözleşmenin masada sonuçlanması amacıyla üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiştir.

 

Bugün, 6 gün uzatılan resmi arabulucu süresi de hukuken sona ermiş olup, bu süreçte taraflar arasında genel anlamda bir anlaşma sağlanamamıştır. Resmi Arabulucu döneminde ile anlaşma sağlanan maddelerimiz dışında, 13 Asıl 2 Geçici Madde de uyuşmazlık devam etmektedir. Uyuşmazlık Maddelerimiz ve THY işverenin karşı görüşlerini www.havais.org.tr adresinden inceleyebilirsiniz.

 

2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev Lokavt Kanunu ilgili prosedürleri gereği, Resmi Arabulucu raporunun sendikamıza tebliğinden itibaren sendikamız 6 gün bekleyecek diğer 6 gün içinde uzlaşma olmadığı takdirde grev kararı almak zorunluluğunda kalacaktır.

 

Hava-İş sendikası bu dönem ile ilgili uyuşmazlığın temel noktalarının; son yıllarda gerçekleştirilen önemli büyümenin asıl mimarları olan çalışanların artan iş yükü ve verimliliklerinin işverence hiçbir şekilde gözetilmemesi, işlerin parçalanması sonucu birçok bölümde istihdam tasfiyesi dolayısıyla çalışanların gelecek kaygısına düşürülmesi, büyüme nedeniyle gerekli personel ihtiyaçları konusunda ağır kalınarak mevcut personelin kural ihlalleri ile çalıştırılmaya yönelinmesi şeklindeki yönetim tarzından kaynaklandığını belirlemiştir.

 

Hava-İş sendikası toplu iş sözleşmesini kaba bir ücret pazarlığı görmediği gibi, ücret talepleri konusunda da “ülkenin gerçekleri”, işsizlik ayıbı ile aba altından sopa gösterilmesi, zaten “2009 yılının geçmiş bir yıl olduğu şeklindeki çarpıtmalara” ve her dönem yapıldığı gibi kamuoyunda sendikalı işçilere yönelik “gözünüz doysun” propagandalarına aldırmadan; THY işçilerinin “verimliyiz, uluslararası alanda kaliteli hizmet üretiyoruz, haklarımızı istiyoruz” talebini hiç çekinmeden savunmaktadır.

 

Sponsorlara bulunan milyonlarca dolarlık kaynakların, özelleştirme paydaşlarına sunulan temettülerin personele gelince yok sayılmasını kabul edemeyiz.

 

Uzun yıllar daha düşük ücret ve haklarla bu şirkete özveri ile hizmet etmiş eski sözleşmeli personelin ve intibaklar konusunda sorunu bulunan diğer personelin kıdemliliklerinin ortaklık kıdemlerinin gerektirdiği şekilde yeniden değerlendirilmesi talebimizde yanıt bulmamıştır.

 

Yıllık izinlerin arttırılması, işçilerin mevcut kazanılmış haklarının korunması özellikle işverence tek taraflı değiştirilebilen Ortaklık Yönetmeliklerinin direkt personelin hakları ile ilgili olanlarının sendikanın onayı ile değiştirilebilmesi diğer önemli idari uyuşmazlıklardır.

 

Diğer yandan sendikamızın, uçuş emniyetinin çalışanların biriken yorgunluğu ile direkt ilişkisi olduğu, çalışma koşullarının bu bilimsel veriler dikkate alınarak düzenlenmesi konusundaki temel yaklaşımı nedeniyle bilhassa İş Kanunu kapsamında bulunmayan uçucu personelin haklarının, toplu iş sözleşmesi ile düzenlenmesi yönündeki teklifleri yeterli personel olmadığı gerekçesiyle reddedilmektedir. Bu konuda toplu iş sözleşmesinde önemli bir uyuşmazlıktır.

 

Hava-İş sendikası tüm bu uyuşmazlık konularına rağmen bugüne kadar olduğu gibi işveren yetkilileri ile her türlü görüşme ve karşılıklı değerlendirmeye açık olduğunu bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunmaktadır.

 

Ancak Hava-iş sendikası aksi durumda Anayasal ve yasal tüm meşru haklarını da kullanmak noktasında buna hazırdır. Saygılarımızla.

 

HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU”

 

http://www.havais.org.tr

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 İmdaaaaat !
 27 Nisan 2010 Salı 01:04
Şunu untmayın en kötü sendika sendikasızlıktan iyidir birbirinize düşüp gereksiz ayak oyunlarıyla vakit kaybedeceğinize birlik olun çalışın anlatın gerçekleri kimseyi suçlamayın sadece hak adalet ve onurlu olun
 wers
 23 Nisan 2010 Cuma 21:21
dostlar çok çalıştığınızı biliyorum hak ediyorsunuz da zam almayı ama türkiyede hangi sektör 900 tl kreş yardımında bulunuyor çalışanlarına da hava iş talepte bulunuyor tabiki hakkınızı arayacak hava iş ama makül seviyelerde doğru uçak sayısı arttı zor şartlarda çalışıyorsunuz buna bende katılıyorum ve sizi destekliyorum ama tekrar diyorum thy hepimizin ona sahip çıkmalıyız çalışanlarıyla ve yönetimiyle insanlardan alamayacağımızı istediğimiz zaman bir yere varamayız thy reklam vermiş diye işcisine ek zam yapamaz her sektörde reklamlar oluyor ve bunların maliyetleri vardır tabi reklamsız bir ürünü pazarlayamazsınız devlet geçen 21. sözleşmede yanılmıyorsam %6+6 zam verdi başka hangi sektöre verdi peki bu zam ayrıca bu hareket emsal teşkil edecek ve tüm sendikacılar bizde aynı şartları ve hakları istiyoruz diyecekler
 Felaket !
 23 Nisan 2010 Cuma 20:07
Arkadaşlar sivil havacılığınson hazırladığı taslaktan haberiniz varmı, eğer bu kabul edilirse bittiğimiz andır havayolu şirketleri ölesiye bizi kullanırlar olacakları söyliyim fiziksel ve ruhsal sağlığımızı tamamen kaybederiz çünkü yeni hazırlanan taslakta boş gün diye bir şey yok bütün kazanılan haklar kaybedilmek üzere bu kadar korkak olmayalım! eğer bugün bana dokunmayan yılan yaşasın zihniyetiyle hareket edilirse unutmayın birgün döner dolaşır o yılan sizi de sokar insanca iyi yaşamak istemek suçmu ! neden toplum olarak bu kadar ufak hesapların peşine düştük neden gücümüzün farkında değiliz neden hep ufakayak oyunlarına alet oluyoruz. Bizler birbirine düşerken şirketler ellerini ovuşturarak, gülüp, halimizi seyrediyor zaman birlik olma zamanı hala görmüyormusunuz!
 staralliance
 23 Nisan 2010 Cuma 16:55
Sayın Werrs rumuzlu arkadaşım ; Eywallah sana karşı yuksek gibi tutarlar gelebilir THY de çalışanların aldıgı ücret ama o paraları ne şartlar altında kazandıgımızın farkındamısın acaba sağlıgımızdan olarak , tum gun radyasyon yiyerek uçağın içinde ? Lütfen önce kendimizi sorgulayalım evet TİS olmalı haklarımızı korumak için şartlrın iyileştirilmesi için ve de THY yi ve özellikle Uçuşu hiçbirişle kıyaslamayalım..
 BSLIST
 23 Nisan 2010 Cuma 16:27
Wers rumuzlu sahsa... Insanca maas alma hakkini nasil oluyor da elestiriyorsunuz anlamiyorum. Ben THYde degilim, ama bana kalirsa THY iscileri fazla almiyor (ki Türkiyede en yüksek maasi hic te almiyorlar). Bence sektörün diger calisanlari az maas aliyor! Bu aci gercegi kullanarak ta THY iscilerine "Allah gözünüzü doyursun" tarzinda bir elestiri yapmak, en basit tabiri ile haddini ve hakkini bilmemektir!!
 wers
 23 Nisan 2010 Cuma 16:23
900 tl kreş yardımını ilk defa duydum daha neler duyacağız görecez bune yaa
 wers
 22 Nisan 2010 Perşembe 23:54
sayın ayçin türkiye gerçeklerini unutmuş galiba şu anda türkiyede en yüksek maaşı thy işçileri alıyorlar ve hala daha da fazla istiyor nedenide thy gibi bir kurumun çalışma şekli yani ulaşım sevgili dostlarım insanlar etrafınızda 800 tl para kazanabilmek için herşeyi yapıyorlar insaf
 kabadayı sendikacılara
 22 Nisan 2010 Perşembe 13:05
Sayın Ayçin TİS görüşmelerinde işverenle ortak dili yakalayıp, sendikanın binlerce üyesine 'çakallar' tabirini kullanarak gösterdiği saygısızlıktan dolayı özür dilemelidir. Görüşmeler altı gün uzatılmasına rağmen beklentileriniz meşru olmayan iktidarınızın temelsiz olduğunu ortaya koymuştur. Hava-İş yöneticilerinin oturduğu sandalyeler ters dönmüştür! Hani masada hesap soracaktınız. Sayın sendikacı(lar) boyunu(zu) aşan sözlerinin altında kalmaktan yüzünüz kızarmıyormu?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule