MENÜ
İstanbul 12/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
THY UÇAĞI VORTEKS KURBANI MI
Havacılık Haberleri
25 Nisan 2015 Cumartesi 15:48

THY UÇAĞI VORTEKS KURBANI MI

Türk Hava Yolları uçağının iniş sırasında sağ motorunu ve kanadını piste vurmasının sebebinin kendisinden önce aynı piste inen Azerbaycan Havayollarının Boeing 787 Dreamliner uçağının yarattığı wake turbulence(vorteks) olduğu iddia edildi

THY uçağının kaptan pilotu Pilot Alphan Morkan’ın ve ikinci pilot Gökberk Çağrı Karakollukçu’nun ifadelerine göre önlerinden iniş yapan ve rüya uçak olarak adlandırılan Azerbaycan Havayolları’nın Boeing 787 Dreamliler uçağı kuvvetli bir kuyruk türbülansı yarattı. Hemen arkasından inişe geçen Türk Hava Yolları’nın Airbus 320 ‘Gümüşhane’ uçağı da bu wake turbulence nedeniyle piste teker koyacağı sırada savrularak yan yattı ve bu sırada sağ motoru ile sağ iniş takımını piste çok sert vurdu. Kokpitteki göstergelerden ikaz alan ve çarpmayı hisseden kaptan pilot, pas geçme kararı aldı. İstanbul üzerinde iki tur atan uçak yangının büyümesine karşılık sağ motoru devredışı bıraktı. Bu sefer 17-35 sol pistine tek motorla iniş yapan uçağın sağ iniş takımları da hasar aldığı için pistten çıktı ve toprak zemine sürüklendi.

VORTEKS NEDİR

Uçağın kanatlarının üstü ve altı arasındaki basınç farkı nedeniyle uçağın arkasında oluşan girdaptan kaynaklanan türbülans. İngilizce wake sözcüğü "bir hava veya deniz taşıtının geçtikten sonra havada veya suda bıraktığı iz" anlamına gelir. Vorteks, hava meydanlarındaki uçak kazalarının önemli sebeplerinden biridir. ICAO'ya göre uçuş emniyetini artırmak amacıyla inişte wake türbülansı ile karşılaşan pilotların mümkün olan en kısa sürede ilgili hava trafik kontrol ünitesini haberdar etmesi gerekir. Meydan turunda ağır bir uçağın arkasından gelen hafif bir uçağın birkaç yüz feet üstte veya en az 1000 feet altta ve rüzgâr içinde (geldiği tarafta) uçması tavsiye edilir.

Airkule.com

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 ilave, Degisen Bilgi
 27 Nisan 2015 Pazartesi 10:27
Kanat bolgesinde oturan bir yolcunun cektigi fotograftan anlasildigi uzere ortadan ikiye ayrilip, govdeye dogru yukari dogru kalkan parca flap degilmis. Kanadin arka ust tarafinda, inis takiminin ustunu kaplayan kaplama, panellermis. Kanadin ana yapisi degil. Inis takimi baglanti yataklarinin ustunu kapatan paneller. Muhtemelen ya vurus aninda yerinden cikan inis takimi parcalari panelleri kirdi ya da darbe etkisiyle kendisi burkuldu, kirildi.
 yorumlar lütfen...
 26 Nisan 2015 Pazar 23:08
Olan biten ortaya çıkmadan yorum yapılırsa olası ihtimaller ile ilerde daha iyi önlemler alınabilir ve eğitici olur düşüncesindeyim.
 Karar Ani
 26 Nisan 2015 Pazar 12:02
Olan biten biraz daha ortaya cikinca yorumlarimiz degisiyor. TOGA uyguladiklarinda elbette aldiklari hasarin boyutlarini bilmiyorlardi. Yapilmasini gerekeni yapmislardir. Ancak ilk vurduklarinda o kadar agir hasar almislar ki sonu... toplamayan flap Ve Inis takimlariyla; hasarli, Alev uzatmis motorla tekrar tirmanmislar. Bir de ustune flap ortadan ikiye ayrilarak, bir yarisi govdeye dogru havaya kalkmis, surukleme meydana getirmis. Sanirim hasarli motor Alev uzatmis ama kapatilincaya kadar yuksek takat Sunabilmis.
 yolcu
 26 Nisan 2015 Pazar 09:49
pilot ilk vurduğunda ne kadar hasar aldığını ne şekilde ve ne kadar sürede anlar, karar süresi ne kadardır, ne yapabilir di?
 pas geçme sonrası
 26 Nisan 2015 Pazar 09:28
pas geç, pas geç dedikçe işte pas geçtiler...
 Unutulan Ayrıntı
 25 Nisan 2015 Cumartesi 18:50
Bence 787 dışında, onun da önündeki A330'un da vorteksinin birleşmiş olması yeterli bi etken..
 Mazaret
 25 Nisan 2015 Cumartesi 17:06
Umarim uydurulmus bir Mazaret degildir. Ilk vurdugunda ne kadar Hasar alindigi anlasilmadan pass gecti, bilmeden buyuk bir risk aldi, motor yangini, Kanat yanginina dondu. Ilk seferde aldigi hasardan sonra Geri donemeyebilirdi. Yani cok ucuz atlatmis oldu.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule