MENÜ
İstanbul 23/30
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
THY PİLOTLARININ SUÇU YOK
Havacılık Haberleri
26 Ocak 2010 Salı 17:40

THY PİLOTLARININ SUÇU YOK

Geçtiğimiz yıl Şubat ayında İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havalimanı’na 500 metre kala düşen THY uçağının düşmesinde pilotların suçu olmadığı belirtildi.

Konu ile ilgili olarak Hollanda basınına bir açıklama yapan Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Pieter van Vollenhoven, kazada pilotların hatası olmadığını söyledi. Vollenhoven kazaya uçağın sol irtifa göstergesinin bozuk olmasının yol açtığını tekrarladı. Vollenhoven, "Kazada uçak üreticisi firması Boeing'in hatalı altimetre göstergesi sorumlu" dedi.

 

RAPORDA TÜRK PİLOTLARININ KUSURU OLMADIĞI KESİN OLARAK KAYDA GEÇTİ

Hollanda'da avukat olarak çalışan Ejder Köse konuyla ilgili olarak şunlara değindi: "Pieter van Vollenhoven'in başkanlık yaptığı Araştırma Komisyonu'nun bugün çıkardığı raporda, kazanın uçaktaki mekanizmanın yetersizliğinden kaynaklandığı sonucuna varıldı. Raporda ayrıca Türk pilotlarının kusuru olmadığı da kesin olarak kayda geçti. Böylece bir senelik araştırma, sonuca bağlanmış oldu. Belirtilen sonuçlar mağdur olan yolcuları en azından psikolojik olarak biraz da olsa rahatlatmıştır diye düşünüyorum."

Araştırma Komisyonu'nun raporu hukuki alanda beraberinde enteresan ipuçları da vermekte olduğuna dikkat çeken Köse, "Bilindiği gibi, mağdurlar arasında ilk başta tazminat davası çerçevesinde nereye başvuru yapmaları gerektiğiyle ilgili ve hangi şirkete karşı (THY veya Boeing) dava açmaları gerektiğiyle ilgili olarak hayli bir bölünmüşlük söz konusu idi." şeklinde konuştu.

 

KAZADA SUÇLU BOEING ŞİRKETİ

Araştırma Komisyonu'nun sonuçları şu anda adresin Boeing şirketi olduğunu belirtmektedir şeklinde açıklama yapan Ejder Köse, "Amerika'da başlatılan davalarda komisyon'un raporu, mağdurlara delil stratejisi çerçevesinde çok büyük kolaylık tanımıştır. Uluslararası arenada Hollanda Araştırma Komisyonu büyük saygı duyulan bir kurum olduğundan dolayı, tazminat alma olanakları hayli yükselmiştir. Mağdurlar ve Boeing şirketi arasında şu anda yürütülen müzakerelerde tam isabetli bir delilin kullanılma hakkı doğmuştur. Bundan sonra, Boeing şirketinin hukuken sorumluluğu üstlenmesi ve mağdurların hak ettiği tazminatı vermesi gerekmektedir. Bu konularla ilgili tecrübelerime göre, Boeing şirketinin sanki bir şey yokmuş gibi davranarak meseleyi yokuşa sürme stratejisi belirleyeceğini tahmin ediyorum. Nedeni ise, tazminat miktarlarını düşük tutulması için bile bile meseleyi uzatarak, yıldırma politikası/stratejisi izlemektir. Ama tabi ki mağdurların böyle bir oyuna gelmemeleri gerekiyor ve buna dayanarak, kendi stratejilerini belirlemeleri gerekmektedir. Sonunda hak yerini bulacaktır, bundan hiçbir şüphem yok." dedi.

 

KAZADAN SAĞ KURTULANLAR :PİLOTLARIN KESİNLİKLE KUSURU YOKTU

131 yolcunun bulunduğu uçaktan sağ kurtulan, bununla birlikte kazada yaralanan Hollandalıları uçağın içerisinden çıkaran işadamları Mustafa Bahçecioğlu ve Mustafa Atman, pilotların kesinlikle suçlu olmadıklarını tekrarladılar. Kazadan yara almadan kurtulan işadamı Mustafa Bahçecioğlu, "Normalde biz inişe geçiyorduk. Pilot da 'iniyoruz' anonsunu yaptı. Sonra 500 metre mesafede uçak aniden yere çakıldı. Pilotlar üzerine düşeni yaptı. Çok fazla bir şekilde gaza yüklendiğini hissettim. Fakat uçak yere yakın olduğu için kuyruk ilk önce yere çakıldı. Akabinde uçağın önü ve uçak üçe bölündü. Herkes büyük bir panikle camlara vuruyor, 'kurtarın' diye bağırıyordu." şeklinde o anda yaşananları anlattı.

THY'nin Boeing 737-800 tipi 'Tekirdağ' uçağı, 25 Şubat 2009'da 124 yolcu ve 7 mürettebatıyla Hollanda'nın Amsterdam kentinde Schiphol Havalimanı pistine yaklaşık 500 metre kala düşmüştü. 3 parçaya ayrılan uçaktaki 3'ü mürettebat 9 kişi ölmüş, 84 kişi de yaralanmıştı.

 

İLK RAPORDA DA 'HATA ALTİMETREDE' DENMİŞTİ

Kazayla ilgili araştırma çalışmalarını yürüten Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi Başkanı Pieter van Vollenhoven, 4 Mart'ta ilk bulguları açıklamıştı. Karakutu çözümlemelerine göre uçağın otomatik pilota bağlı olarak iniş yaptığını anlatan Vollenhoven, uçak havaalanına yaklaşırken sol irtifa göstergesinin hatalı çalışması sonucu yanlış yükseklik sinyali verdiğini belirtmişti. Bu sinyalin, otomatik pilot tarafından kabine uyarı olarak geldiğini, ancak uyarıya pilotların geç tepki gösterdiğini ileri sürmüştü. Pilotlar devreye girdiğinde uçağın çok alçaldığını, hız kaybettiğini ve tekrar yükselemediğini kaydetmişti. Vollenhoven, Boeing 737-800 tipi uçaklarda irtifa göstergelerinde görülen bu hataya ilişkin üretici firmanın uyarıldığını da bildirmişti.

Zaman.com.tr

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 kim sesiz
 28 Ocak 2010 Perşembe 18:56
oturduğun yerden konuşmak konuşmuş olmak için konuşmak kaza kırım için günlkerce araştırma yapıp ter döken emek veren yüzbinlerce sayfa cevirenleri hiçe sayarak yorum yapmak uçuzculuk. sonuçlar gerçektir sayın kim konuşmak boşa kürek cekmek anlamındadır ıyı uçuşlar
 kim
 28 Ocak 2010 Perşembe 02:19
benim anlamadigim ayni ucak daha oncede defalarca altimetreden sorun vermis ve pilotlar mudahale ederek cevap vermis. o seferlerden sonra nede duzeltilmedi. suclunun boeing oldugunu sanmiyorum
 kpt
 26 Ocak 2010 Salı 22:46
hepsi nur içinde yatsın orya gidip bu konuda çalışan ve emek döken herkeze teşekkürler emniyetli uçuşlar
 
 26 Ocak 2010 Salı 19:57
Hepsine Allah gani gani rahmet eylesin. Raporda hiç kusuru yok yazmıyor. Çok az kusurlu olduklarını belirtiyor.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule