MENÜ
İstanbul 14/20
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
THY ELMA İLE ARMUDU KARIŞTIRDI
Havacılık Haberleri
18 Mayıs 2008 Pazar 06:19

THY ELMA İLE ARMUDU KARIŞTIRDI

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, Anadolujet konusunda THY yönetiminin elma ile armudu karıştırmış olabileceğini yazdı. Turgut, “Yolcuyu küstüren hiçbir iş modeli başarılı olamaz” dedi.

İşte Turgut’un yazısı…

 

THY yolcusu Anadolujet’i nasıl algılıyor?

 

Düşük maliyetli havayolu konseptini Anadolujet’le hayata geçiren THY yolcuları mutlu edemedi.

23 Nisan itibarıyla Ankara merkezli uçmaya başlayan THY’nin yeni bebeği, düşük maliyetli havayolu (DMH) Anadolujet’ten, özellikle sık uçan Ankaralı yolcuların şikayetleri var. Ankara’dan kalkan uçuşlarda yolcular, THY’nin uçtuğu İstanbul ve birkaç önemli nokta haricindeki tüm şehirlere artık Anadolujet ile uçuyor. Malum Anadolujet’te business class ve lounge uygulaması yok. Bu da özellikle Ankaralı ve aslında THY yolcusu olup kerhen Anadolujet ile uçan çoğu yolcuyu rahatsız ediyor.

THY Anadolujet ile çoğu şehri daha düşük maliyet ve çapraz uçuşlarla Ankara’ya bağlama düşüncesinde haklı ve doğru idi. Ancak uygulamada THY’nin Ankara’dan uçtuğu uçuşların büyük bir bölümünü Anadolujet’e devretti, o kadar.

Ankara’da bir DMH talebi olduğu doğru ama diğer tarafta da business uçmak ya da klasik plus, elite, elite plus gibi kartlarının getirdiği avantajları kullanmak isteyen THY yolcuları var. Bu profildeki yolcular İzmir, Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Trabzon vb. hatlarda daha yüksek bilet bedeli ödemeye hazır bir kitle oluşturuyor. THY, Anadolujet vasıtası ile bu yolcuları küstürdükçe, onlar da farklı organizasyonlara yönelecekler. Gerçekleştirecekleri bağlantısız dış hat uçuşlarında neden THY’de dirensinler ki? Lufthansa, British Airways gibi havayollarını tercih etmeye başlarlar.

ELMAYLA ARMUDU KARIŞTIRIYORLAR

Anadolujet, THY desteği ile kısa dönemde mutlaka başarılı olur, ancak orta-uzun vadede bu iş planı ile işleri çok zor. Gerçek bir DMH olunması için adı üstünde, maliyetlerin düşük olması; iş planı ve yolcu profilinin buna uygun olması gerekir. Bugünkü durumda Anadolujet’in uçak, personel, sigorta gibi tüm ana maliyet kalemlerinin THY, diğer bir ifade ile network taşıyıcı maliyeti üzerinden hesaplandığı görünüyor. Üstüne üstlük taşınan yolcu profili ağırlıklı olarak THY iç hat yolcusu. Tamam, kabul; zaman içinde düşük gelir sahibi ve hiç uçağa binmemiş yolcular artacaktır ancak bu ciddi süreç gerektirecek bir durum. Bana sanki Anadolujet konusunda THY elma ile armudu karıştırmış gibi gelmeye başladı.

Diğer taraftan özel Türk taşıyıcıları da Anadolujet’in THY torpili ile aslında haksız rekabet yaptığını düşünüyor ama THY’yi karşılarına almamak, hükümetin atadığı bürokratlar ve yöneticileri ile iyi geçinmek için seslerini fazla çıkaramıyorlar.

Anadolujet’in başarılı olması için öncelikle bağımsız bir yönetimi ve gerçekten düşük maliyetli bir iş modeli olmalı. Dünyada network taşıyıcısının alt şirketi olan tüm DMH’ler bu şekilde başarılı ya da başarısız oldular. Lufthansa- Germanwings, British Airways-Go, KLM-Buzz ve diğer örneklerde gördüğümüz gibi...

Yolcuyu küstüren hiçbir iş modeli başarılı olamaz. Özellikle orta-üst gelir grubunda ve sık uçuş yapan Ankaralılar Anadolujet’ten pek mutlu değiller. Hatta THY yönetiminin hükümet baskısı ile İstanbul’u kayırdıklarını düşünüyorlar. Bu konuda Merkez Bankası’nın taşınması söz konusu olduğundan beri çok rahatsızlar ve ayırım yapıldığı görüşünü savunuyorlar.

 

Tolga Turgut-Akşam

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 nasrettin hoca
 19 Mayıs 2008 Pazartesi 
bak mustafa; parayı veren düdüğü çalar...
 mustafa
 19 Mayıs 2008 Pazartesi 
Tolga sadece business uçann yolcuları mı düşünmüş . Peki ekonomi uçanlar.Tolga bet business yocuların sözcüsümü. Belki de mutlu çoğunluk vardır.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule