MENÜ
İstanbul 14/20
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
THY 400 İŞÇİYİ NEREYE UÇURACAK
Havacılık Haberleri
10 Aralık 2012 Pazartesi 09:46

THY 400 İŞÇİYİ NEREYE UÇURACAK

Son dönemde yüksek kâr oranları ve personel maliyetini düşürme politikaları ile gündeme gelen THY 2013 yılı başında da Anadolujet Ankara merkezini kapatıyor.

THY bünyesinde kurulu Anadolujet'in Ankara merkezinin kapatılması kararı, burada çalışan 400 işçiyi zor günlerin beklediği anlamına geliyor. 2008 yılında "yeni bir marka" olarak THY bünyesinde doğan Anadolujet'in merkezi, o günden bu yana Ankara'da bulunuyordu. Ancak şirketin aldığı karara göre, 01.01.2013 tarihinden itibaren şirket Ankara merkezli uçuşları kapatarak, merkezini İstanbul'a taşıyacak.

 

ÇALIŞANLAR ZOR DURUMDA

Yaklaşık 400 havayolu emekçisinin çalıştığı Anadolujet'in Ankara merkezinde, kararın çalışanlara tek tek imza karşılığı tebliğ edildiği ve çalışanların çok kısa sürede İstanbul'a gitmek veya istifa etmek konusunda karar vermek zorunda bırakıldığı ifade ediliyor. Ankara'da yerleşik hayat süren ve İstanbul'a gelmek istemeyen pek çok Anadolujet çalışanının bu durum üzerine istifa etmek zorunda bırakıldığı ve işini kaybetmemek için İstanbul'a gelmeyi kabul eden çalışanları da önemli sıkıntıların beklediği biliniyor.

 

SUN EKSPRESS PLANLARI

Konuyla ilgili yapılan yorumlar arasında, THY'nin iç hat uçuşlarının çoğunu Ankara merkezli yapan Anadolujet markasının fiilen Sun Ekspress markasına devrolduğu ve THY'nin sendikalı pilot ve hosteslerinin yerine Sun Ekspress'in nispeten daha düşük ücretler ve daha kötü çalışma koşullarına sahip çalışanlarının kullanılmasının amaçlandığı da yer alıyor. THY, Sun Ekspress'te yüzde 50 oranında ortaklık payına sahip.

 

AYÇİN: THY EMRİVAKİ YAPTI

Konuyla ilgili bilgi aldığımız Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilav Ayçin, THY tarafından yapılanın bir emrivaki olduğunu belirterek, "Çalışanlara 01.01.2013 tarihinden itibaren şirketin Ankara faaliyetlerinin tamamen durdurulacağı, şirketin bundan sonra İstanbul'da faaliyetlerine devam edeceği tebliğ edildi, imza atmaları istendi. Bu tebligata imza atmayan arkadaşlarımız istifaya zorlandı" dedi.

 

Anadolujet'te çalışan personelin çoğunluğunun Ankara'da ikamet ettiğini ifade eden Ayçin, şirketin bir anda gündeme getirdiği değişikliği, "bu kararın alınması, üç yıl öncesinden bu yana faaliyetine devam eden Anadolujet'in bir deneme yanılmadan ibaret olduğunu gösteriyor" sözleriyle eleştirdi.

 

Sendikanın Anadolujet sürecine ilişkin politikalarına ilişkin de bilgi veren Ayçin, toplu sözleşmenin 8.

maddesinde "işverene ait işyerinin kısmen veya tamamen kapatılması durumunda personel başka yerde istihdam edilir" ibaresinin yer aldığını; ancak iş koşullarında esaslı bir değişiklik olması durumunda, işçinin kendisinin de iş akdini feshedebileceğini belirtti. "Yani İstanbul'da çalışmayı kabul eden arkadaşlar açısından bir şey değişmemektedir. Fakat yaşamını Ankara'da kurmuş arkadaşlar işten kendi isteği ile ayrılabilir. Ama bu durumda kıdem ve ihbar tazminatlarının yanında, altı aylık sendikal tazminatın da işveren tarafından verilmesi gerekmektedir" diyen Atilay Ayçin, Ankara'da kalmak isteyen üyelerine, şirkete verilmesi gereken iki dilekçenin ulaştırıldığını ve bunun dışındaki tüm belgelerin geçersiz olduğunu belirtti.

 

SOL GAZETESİ

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Çicekci
 10 Aralık 2012 Pazartesi 20:09
8.Madde rumuzlu arkadaş; ne kendine yalkıştırdığın TIS 8.Maddesini ne de ilgili yasa hükmünü bilmeden atıp tutuyorsun. Her kim olursa olsun sadece bildiği konuda konuşmalı hemde hiç bir açık kapı bırakmamk üzre. Toplumumuzda var olan, laf olsun torba dolsun, bilsende konuş bilmesende konuş, sonuçta da olsa olmasada iş olsun diye karala dur! 8. Madde, sen kabul etsende etmesende işçinin lehinedir. Yasa maddesi ne diyor? çalışan, eğer tenzili rütbe niteliğindeki alt kadroya düşürülürse, mağduriyeti gerekçe göstererek kıdem tazminatını alıp gidebilir. TIS 8.Madde de ise çalışanın tenzili rütbe durumunda veya görev yapmakta olduğu ilden başka bir ile tain edilirse, kıdem tazminatı yanı sıra ekstra tazminat alarak ayrılabilir. Şimdi, çok mantıklı ve çok bilen arkadaşım sen bikez daha düşün bakalım hangisi yasa da varmışda işverenin işine geliyormuş? Bunun kararını vermek için matematik bilmenede gerek yok!
 takipci
 10 Aralık 2012 Pazartesi 16:38
Keşke şirket adini doğru yazsaydiniz. Eğer amaç Türkçe kullanmaksa Güneş Ekspres yazılsa daha iyi olurdu. Havacilik sitesine yakışmamış.
 305
 10 Aralık 2012 Pazartesi 13:19
İşçilerin işten çıkarılabileceğini onaylar nitelikte bir açıklama yapmak ne kadar da yakışıyor...
 8 madde.
 10 Aralık 2012 Pazartesi 12:50
Sendika bu 8 Madde yi imzalıyarak işverenin eline büyük koz verdi. Hala da bu madde doğruymuş gibi konuşuyor. Kardeşim yasa da zaten kapanan işyeri ile ilgili yaptırım var. Siz bu maddeyi imzalıyarak işverene işci atabilirsin diye onay verdiniz. Onlar da lazım olduğunda bunu kullanıyorlar. Yer işletmeyi böyle tasfiye ettiler. Şimdi de ankarayı aynı şekilde tasfiye ediyorlar. Allah aşkına sendikacılar siz niye orda oturuyorsunuz. Bir eylem yaptırdınız ucuculara. Gitti 500 kişi, hala utanmadan konuşuyorsunuz.
 misaf
 10 Aralık 2012 Pazartesi 12:21
Anadolu jet denendi duvara tosladı zarar etti açıklayamıyorlar 3 yıl önce bu kararı alan yöneticiler niye halen yönetimde oturuyorlar .
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule