Uluslararası seyahat arama sitesi momondo'nun 2015 yılında yaptığı araştırmalar, Türk turistlerin davranışlarını, eğilimlerini, beklentilerini, tatil sırasında ve tatil dönüşü hissettiklerini ortaya koyuyor. Araştırmalardan en dikkat çekici başlıklar ise şöyle: ÖNCE FİYATA SONRA UÇUŞUN DİREKT OLUP OLMADIĞINA BAKIYORUZ
Türklerin uçak bileti seçerken en çok dikkat ettiği nokta bilet fiyatı. Yüzde 56'mız, diğer faktörlerden bağımsız olarak en uygun fiyatlı uçuşu seçtiğini söylüyor. Fiyata en çok dikkat edenler 36-55 yaş grubundakiler, en az dikkat edenler ise 18-22 yaş arasındaki gençler. Yüzde 37'mizin tercihini belirleyen en önemli ikinci faktör ise uçuşun direkt olup olmaması. Diğer yandan araştırmanın yapıldığı 15 ülke arasında Çinlilerin ardından puan/mil kazanmayı en çok önemseyen ikinci ülkeyiz.
OTEL SEÇERKEN EN ÖNEMLİSİ FİYAT
Türk tatilciler için otel seçerken de en önemli kriter fiyat. Katılımcıların yüzde 51'i fiyatın kendileri için çok önemli olduğunu belirtirken; oran erkeklerde yüzde 54, kadınlarda ise yüzde 48 seviyesinde. Yüzde 36 ile en çok dikkat edilen ikinci nokta, otelin gidilecek şehirde ziyaret edilecek tarihi veya turistik noktalara yakın olması. Türk turistler, bu oranlarla otellerinin özel bir konsepte veya farklı bir dekorasyona sahip olmasına Çinlilerden sonra en çok önem verenler.
GEZERKEN OTOMOBİLDEN VAZGEÇEMİYORUZ
Dünya genelinde turistlerin en çok tercih ettiği yöntem gittikleri şehri yürüyerek gezmekken, Türkler bu konuda yüzde 56'lık oranla Çinlilerin ardından listenin sondan ikincisi.
Türk tatilciler ziyaret ettikleri şehri otomobille gezmeyi en çok tercih edenler arasında yer alıyor: Tatilde arabayla gezme konusunda ise yüzde 38'lik oranla ABD'nin ardından dünya ikincisi konumundayız.
DÖNÜŞTE ÜÇTE BİRİMİZ DEPRESYONA GİRİYOR
Türkiye'de yaşayan her üç kişiden biri tatil dönüşü sendromundan mustarip. Araştırmaya katılan her 100 kişiden 34'ü tatil dönüşü kendini mutsuz veya depresif hissettiğini söylüyor. Bu oran. 18-22 yaş grubundaki gençlerde yüzde 40'a kadar çıkıyor. Tatil dönüşü işe veya okula dönmekte zorluk yaşayanların oranı ise yüzde 72.
Zaman