MENÜ
İstanbul 8/13
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SOLAR IMPULSE VE SON HAZIRLIKLAR
Havacılık Haberleri
3 Mart 2015 Salı 09:59

SOLAR IMPULSE VE SON HAZIRLIKLAR

Güneş enerjisiyle çalışan uçak Solar Impulse 2'nin dünya turu 7 Mart günü başlayacak

Andre Borschberg ve Bertrand Piccard'ın dönüşümlü olarak pilotluğunda gerçekleşecek turda, 72 metre kanat açıklığına sahip uçak tam 32 bin kilometre yol kat edecek. Bundan 15 yıl önce bir hayalle başlayan proje, 7 Mart'ta rekor uçuşuna başlıyor. Abu Dhabi'den sonra Muscat'a (Umman) inecek Solar Impulse 2, daha sonra Hindistan, Çin. Japonya rotasını izleyecek. Tam 5 gün boyunca yere hiç inmeden Pasifik Okyanusu'nu Hawaii'de mola vererek kat edecek. Arkasından ABD üzerinden Atlantik Okyanusu'nun geçilmesi planlanıyor. Son durak ise Avrupa olacak. Toplam 600 uçuş saatinde kat edilmesi planlanan rekor uçuşunda 12 noktaya iniş kalkış yapılması planlanıyor. Ekip son hazırlıkları, Abu Dhabi'de gerçekleştiriyor. Özel bir hangarda hem yer testleri yapılıyor hem de iki pilot dönüşümlü olarak testlere çıkıyor. Uçuş 5 ay sürecek.

Sabancı sponsor

Projeye bir Sabancı kuruluşu olan Brisa da sponsor. Projenin CEO'su olan Andre Borschberg, İsviçre Hava Kuvvetleri'nden emekli bir savaş pilotu. Eşi Yasemin ise Türk. Uzun yıllardır kurulan hayalin gerçekleşeceği için çok mutlu ve bir o kadar da heyecanlı. Üzerinde 17 bin güneş enerjisini toplayan hücre taşıyan uçakta pilotluğun yanı sıra aerodinamik ve uçuş sistemlerinden sorumlu.

Aslında projede dünyaya meydan okuduklarını söyleyen Borschberg, "Güneş enerjisini havacılığa entegre edebilmek çok zor. Tasarladığımız birçok şey dünyada bir ilk. Ama biz geleceğe şekil veriyoruz" diyor.

Projenin babası ise üç kuşaktır rekor kıran bir ailenin üyesi Bertrand Piccard. Yıllar önce balonla dünya turunu tamamlayarak bir ilke imza atan Piccard, her şeyin inanılmaz hassas tasarladığına dikkat çekiyor: "Uçağın gövdesi sadece 55 kilogram. Toplam ağırlık 2300 kilo. Kanat üzerindeki panellerde topladığımız enerjiyle akülerimizi dolduruyoruz. Gece de uçuş yapılabiliyoruz. İki büyük okyanus aşacağız. 9 bin metre yüksekliğe çıkacağız."

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule