MENÜ
İstanbul 24/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SKANDAL KAZAYLA ORTAYA ÇIKTI
Havacılık Haberleri
29 Haziran 2023 Perşembe 21:10

SKANDAL KAZAYLA ORTAYA ÇIKTI

ABD'de 2021 yılında meydana gelen bir özel jet kazasını soruşturan Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu görevlileri, uçağın kaptan pilotunun geçerli bir pilot lisansı olmadığı gibi, uçak tipinin de eğitimini tamamlamadığını ortaya çıkardı

ABD'de 2021 yılında meydana gelen Falcon 900EX kazasını soruşturan Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) görevlileri, kazayı yapan uçağın kaptan pilotunun o anda geçerli herhangi bir pilot lisansının olmadığını ortaya çıkardı.

13 Şubat 2021 tarihinde meydana gelen olayda, Kaliforniya eyaletinde bulunan Montgomery-Gibbs Executive Havalimanı'nda Dassault Falcon 900EX tipi bir özel jet, kalkış için havalanamadı ve pistin sonunu yaklaşık 315 feet aşarak üç iniş takımını da kesen bir bankete çarptı. Uçağın kanatlarında ve gövdesinde ciddi hasar meydana geldi, yakıt depoları parçalandı, ancak neyse ki yangın çıkmadı. Uçağın kaptan pilotu, yardımcı pilot, iki yolcu ve bir uçuş görevlisi kazayı yara almadan atlattı. 

SORUŞTURMA, SKANDALI AÇIĞA ÇIKARDI 

Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı. NTSB tarafından bu ay yayınlanan rapora göre, performans verilerinin gözden geçirilmesi sonucu uçuş ekibinin 2,975 lbs ile kalkış yapmaya çalıştığı belirlendi.

Dijital uçuş veri kaydedici (DFDR) verileri, kaptanın maksimum ağırlıktaki uçak için hesaplanan dönüş hızından 23 deniz mili (kts) daha yavaş bir dönüş hızında kalkış yapmaya çalıştığını gösterdi. 

Soruşturma ekibi ayrıca kaptan pilotun, hiçbir zaman kaza yapan uçak için bir tip yetkisine sahip olmadığını, kazadan önce bu uçak modeli için eğitime başladığını ancak eğitimi tamamlamadığını ortaya koydu. Kaptan pilotun lisansı ise kazadan iki yıl önce “kayıt defteri girişlerinde ve kayıtlarında tahrifat yaptığı” gerekçesiyle Federal Havacılık Otoritesi (FAA) tarafından iptal edilmişti. 

Yine doğrudan sahibi tarafından istihdam edilen yardımcı pilotun, uçağın marka ve modelinde yaklaşık 16 saatlik uçuş deneyimi olduğu ve sorumlu pilot olarak görev yapma yetkisine sahip olmadığı kaydedildi.

Kaynak: Aerotime.Aero

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule