MENÜ
İstanbul 8/13
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SAGA AIRLINES ATAKTA
Röportaj
31 Mayıs 2007 Perşembe 14:39

SAGA AIRLINES ATAKTA

Türk sivil havacılık sektörünün önde gelen kuruluşlarından Saga Airlines, filosuna ikinci Boeing 737-400 tipi uçağını katarak uçak sayısını 5'e yükseltti.

2004 yılında faaliyete geçen ve halen filosunda  bir adet Aırbus A-300 ve iki adet de Airbus A-310-300 tipi üç adet Airbus uçak bulunan Saga Hava Taşımacılık A.Ş'nin ilk Boeing 737-400 tipi uçağı olan TC- SGD Mayıs ayı başında hizmete girmişti…

İlk Boeing'ten sonra ikinci Boeing olarak filoya dahil edilen ve "Kayra Alioğlu" adı verilen TC-SGE tescil işaretli 737-400 tipi uçak 168 yolcu taşıma kapasitesine sahip.  Bu uçakla Saga'nin filosundaki uçak sayısı 5'e, koltuk kapasitesi ise  1061'e yükseldi. 

Saga Airlines Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Musa Alioğlu, "Filomuzda halen Airbus A-300 ve A-310 tipi üç uçak vardı. İlk kez bir Boeing uçak, bu ay başında filomuza katıldı. Yeni gelen bu uçakla filomuzu daha da güçlendirdik. Uçaklarımızı genel olarak wet-lease yöntemiyle yurt dışına milli havayolu şirketlerine kiraya veriyoruz. Pakistan Havayolları'ndan sonra bu uçaklarımız da Cezayir Hava Yolları'nda kendi ekiplerimizle hizmet verecek" diye konuştu.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Nergiz
 12 Mayıs 2015 Salı 18:51
11 Mayıs 2015 tarihinde Trabzon-İzmir seferi esnasında yine bir yolcu kalp krizi geçirdi. Yolcular arasında bulunan hekimler müdahale etti. Hekimler kurtarmak için canla-başla gayret etti. İlginçtir uçakta bagajların konulduğu ilk bölmeden bir çantadan bazı cihazlar ve malzeme çıkarıldı. Malzemelerin naylon kabını açmak için yolculara yanında makas olan var mı, diye soruldu. Yolcu uçağa kesici aletle binemediğine göre, gerekiyorsa ilk yardım kitine makas konulamaz mı? Ayrıca, hasta kurtulamadı ama yolcu olan doktorların çabaları takdire şayandı. Kendilerine buradan çok teşekkür ediyorum. Muhtemelen hasta uçakta vefat etti ama Uçak Esenboğa havaalanına indiğinde ambulans orada hazır bulunmalıydı. Önce Havaş görevlileri uçağa girdi. Sağlık ekibi bir müddet sonra geldi.
 hakiki vatandaş
 12 Temmuz 2014 Cumartesi 16:07
Sn. yazar her meslek den kabin amiri oluyor da , PRATİSYEN HEKİM UYGULAMASI NEDEN OLMASIN? Sizce, bahsettiğiniz daha ciddi motivasyon önerileri neler olabilir?
 Dr. M. Çetingüç
 12 Temmuz 2014 Cumartesi 00:11
İyi fikir! Valiz yerleştirmeye de yardım ederler. Doktordan çay kahve servisi de bir başka olur her halde...
 yolcu
 11 Temmuz 2014 Cuma 15:31
Kabin amirleri pratisyen hekimlerden seçilemez mi!? KANIMCA SOSYAL HAKLARI VE ÖZLÜKLERİ KORUNURSA maaşlarında da iyileşme yapılırsa hekimlerimiz görev almak isteyebilirler.
 Kbin amiri
 11 Temmuz 2014 Cuma 01:50
Umarım gelmez, kimseye gelmesin, ER uçuşlarda yani uzun mesafeli uçuşlarda bahsettiğiniz ilaçların hepsi mevcut, ama her uçuşta doktor bulunmuyor, mesele ilacın olması değil doktorun olmaması, eğer her uçakta bir doktor uçma şartı olsaydı, hayat kurtaran herşey tabi ki olsun. Biz medical kit içerisinden bu bahsi geçen ilaçları yolcuya veremiyoruz. Acil bir vaka da uçakta doktor yoksa en yakın meydana inilir. Bir de ilk yardım çantası vardır ki bunun her uçakta olması zorunludur, basit ilaçlar ve ilk yardım malzemeleri bulunur. Ama o bahsettiğiniz ilaçlar medical kit içerisinde bulunur ki bunu sadece doktor varsa açma yetkisi vardır. Lastik hava pompası ilk yardım çantalarında mevcut en azından benim çalıştığım kurumda. Tabi ki bir doktor olarak sizin dedikleriniz önerileriniz çok önemlidir, tartışılmaz.
 Dr. M.Çetingüç
 10 Temmuz 2014 Perşembe 18:17
Kabin Amiri rumuzlu arkadaşım, inşallah sizin veya bir yakınınızın başına böyle bir şey gelmez. Doktor hastanın hayatını kurtarmak için hazırda bekleyecek, ama basit bir serum, Ambu denilen lastik hava pompası, nitrogliserin denilen basit bir dilaltı hap, vs. bulunmayacak... Bunların hepsi de uçaktaki tıbbi kitlerde bulunması gereken ilaç ve tıbbi desteklerdir. Bahsettiğiniz uluslararası yönergelerde olmayan şeyler değildir...
 Kabin Amiri
 8 Temmuz 2014 Salı 17:54
Kurallar bizim doktorların dediği şekilde oluşmuyor, o zaman eczane kuralım bir de. Kardeşim kalbi olan hasta uçmamalı bir kere, ani gelişen her durumda her kabin memuru gerekli ilk yardım bilgisine sahiptir. İlk yardım aletsiz ve ilaçsız yardımdır. Uluslararası Sivil havacılık kanunları hangi mesafede hangi tıbbi cihazlar veya ilaçlar, kaç kişilik uçakta hangi ekipmanlar bulunmakta hepsi ayrıntısıyla yazar. Saygılarımla.
 yolcu
 27 Haziran 2014 Cuma 10:43
PEGASUS lütfen bir açıklama yap. Pek inanmadım ama O uçuşta görevli olanlar söylenildiği gibi ceza mı aldı!!!!!Uçak içi donanımından kim sorumlu, uçak tam teçhizatlı olarak personele teslim edilir değil mi?
 CEBBAR ÇALIŞKAN
 24 Haziran 2014 Salı 00:25
HER ŞEYİMİZ EKSİK BEDEN OLSADA RUHU OLMAYAN BİR CANLA YAŞAYAN SİSTEM V İNSAN.. UÇAK VAR KÖPRÜ VAR YOL VAR LÜKS SAFAHAT VAR AMA GERÇEK İNSANA DEĞER VEREN BİR ANLAYIŞ SİSTEMİ V HUKUK YOK... BU ÜLKEYE İNSANIMIZA ALLAH YARDIM EDECEKMİ ACABA BU KADAR CEHALETİN İLERİ OLDUĞU BİR ÜLKEDE 3 DAKİKADA 300 KİŞİ ÖLÜYOR KURU DEDİKODU V KALEMŞÖRLERİN ŞOVLARI BİZİ BEZDİRDİ, HUKUK ADALET V İNSANA DEĞER VEREN SİSTEMLERDE BU KADAR ÇİRKİN KİRLİ SİYASET YOKTUR.. DR A İŞİ DÜŞMEDEN KİMSE DEĞER VERMİYOR... VE NANKÖRLÜK HAD SAFHADA
 PEGASUS
 23 Haziran 2014 Pazartesi 20:23
PEGASUS KABİN HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI SADECE BU SEFERDE GÖREVLİ OLANLARI İŞTEN ATMAYI VEYA CEZA VERMEYİ BİLİR. BİR DE AMERİKAN KÜLTÜRE PARA KAZANDIRMAYI BİLİRLER ONLARA DAVUL ZURNA AZ GELİR GÜZELİM ŞİRKETİ NE HALE GETİRDİLER NE GENEL MÜDÜR SERTAÇ BEY NE ALİ BEY HİÇBİRŞEYİN FARKINDA DEĞİL.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule