MENÜ
İstanbul 9/12
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
PARİS AIR SHOW’UN GÖZDESİ
Havacılık Haberleri
18 Haziran 2019 Salı 21:07

PARİS AIR SHOW’UN GÖZDESİ

Paris Air Show'da toplanan havacılık şirketleri, çalışmalarını ve ürün geliştirmelerini fosil yakıtlardan ziyade elektrik alanına yönlendiriyor

İklim krizi konusunda artan eylem çağrıları sürerken, Paris Air Show'da toplanan havacılık şirketleri, çalışmalarını ve ürün geliştirmelerini fosil yakıtlardan ziyade elektrik alanına yönlendiriyor.

2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefi, gelecek 20 yıl içerisinde uçuş sayısının iki katına çıkacağı beklentisiyle, havacılıkta tüm fosil yakıtlı uçakların demode olacağı tahmin ediliyor. Şu anda havacılık, toplam sera gazı emisyonunun yaklaşık yüzde 2'sini oluşturuyor.

Seattle merkezli elektrik motoru şirketi MagniX, yeni deneme uçağıyla Kasım ayında ilk test uçuşunu planlıyor. Şirket yetkilileri motorların, 2022'de ticari teslimatlar için planlandığını ve bunların 1000 milin altındaki uçuşlar için uygun olacağını açıkladı. 2018'deki seyahatlerin yaklaşık yüzde 45'ini oluşturan 900 milin altındaki uçuşlar elektrikli uçaklar için planlanacak.

1- Fuarda öne çıkan İsrail Eviation firmasına ait ALICE

Alice şu anda yalnızca elektrikle çalışan en büyük uçaklardan biri. Firma uçağın Ar-Ge’sinde Embry-Riddle Havacılık Üniversitesi (ERAU) ile birlikte çalıştı. Eviation firması önümüzdeki aylarda uçağı uçurmayı planlıyor.

Siemens, uçak için 260kW gücünde bir elektrikli motor üretecek. Bu motor enerjisini 900kWs’lik bir lityum-ion pilden alacak. Bu sayede uçağın arkasında yer alan Hartzell üretimi 3 adet 5 palli pervane kullanılacak.

Alice aircraft için düşünülen Siemens motorları olsa da, firma yeni MagniX motorunun ikinci bir seçenek olarak ön planda olduğunu duyurdu. 

Alice 1000 km menzile sahip olacak. Uçak, saatte 440 km hızla uçabilecek ve 1250 kg taşıma kapasitesine sahip olacak. Alice’in maksimum kalkış ağırlığı ise 5 bin 900 kilogram altında olacak.

Siemens (Chalet 59) motoru şu anda tüm elektrikli tasarımların en kabul göreni… 2017 yılında, Siemens'in 260 kW'lık motoru, uçuş gösterisinde gerçekleştirilen Extra 330LE akrobasi uçağında test uçuşlarını yapmıştı.

Tamamen kompozit olacak olan uçağın gövdesi Fransız Multiplast tarafından üretilecek. Fuardan sonra Arizona’da uçuş testlerine başlayacak. Uçak için düşünülen fiyat 3.5-4 milyon dolar arasında olacak.

2- Fransız yeni elektrikli hibrit uçak üreticisi VoltAero (Statik A6), Cessna 337 

"Cassio 1" hibrit elektrikli uçaklarının uçuş testlerine hazır olması nedeniyle konseptini “Iron Bird” modelini sergiliyor.

Rolls-Royce, GE, Honeywell ve Pratt & Whitney gibi büyük motor üreticileri ile hibrit-elektrik konseptini test ediyor. Pratt & Whitney'in Montreal, Quebec'teki tesisinde Havilland Dash 8-100 için Project 804 motor üzerine çalışılıyor.

3- Daher, Airbus, EcoPulse Hybrid; Daher TBM aircrafT

Motor üreticisi Safran, hibrid tahrik sistemini geliştirecek. Airbus, aerodinamik optimizasyonu, yüksek enerji yoğunluklu bataryaların takılması ve bu bataryaların uçağa güç sağlamak için kullanılması sorumluluğunu üstlenecek. Komponent ve sistem montajı, uçuş testi, genel analiz ve düzenleme, TBM platformunu kullanarak Daher tarafından yapılacak.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule