ABD’nin Kaliforniya eyaletinde Sikorsky ve CAL FIRE (Kaliforniya Orman Koruma ve Yangınla Mücadele) yaptıkları 5 yıllık anlaşmayla, S-70i Firehawk helikopteri için otonom hava yangın söndürme teknolojileri geliştiriyor
ABD’de Sikorsky ve CAL FIRE (Kaliforniya Orman Koruma ve Yangınla Mücadele Departmanı) (CAL FIRE) ile yaptığı beş yıllık iş birliği kapsamında, S-70i Firehawk helikopteri için otonom hava yangın söndürme teknolojileri geliştirmeye başladı. Bu yenilikçi program, pilotların iş yükünü azaltmayı, durumsal farkındalığı artırmayı ve zorlu yangın koşullarında müdahale kapasitesini genişletmeyi hedefliyor.
Teknoloji Detayları
• MATRIX uçuş otonomisi ve Rain firmasının yangın planlama yazılımı kullanılıyor.
• Helikopter, görev ihtiyaçlarına göre farklı seviyelerde otonom modda çalışabiliyor.
• Nisan ayında yapılan testlerde, opsiyonel pilotlu Black Hawk helikopteriyle sahte yangınlar üzerinde su boşaltma görevleri başarıyla gerçekleştirildi.
Sikorsky Genel Müdürü Rich Benton “Katmanlı otonomi sistemi sayesinde itfaiye şefleri ve pilotlar, görevlerine en uygun otonomi seviyesini seçebiliyor” dedi.
CAL FIRE’ın filosunda 16 Firehawk Helikopteri bulunuyor. Bu helikopterlerden ikisi yaz aylarında teslim edilmişti. Sikorsky, bu iş birliğinin Kaliforniya’daki 20 yılı aşkın Firehawk kullanım geçmişini sürdürdüğünü ve Lockheed Martin’in 21. Yüzyıl Yangınla Mücadele girişimiyle uyumlu olduğunu belirtiyor. Bu girişim, C-130 Hercules uçakları ve yapay zekâ destekli analiz araçlarını da içeriyor.