MENÜ
İstanbul 11/21
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MOTOR BİTTİ
Havacılık Haberleri
11 Kasım 2008 Salı 09:12

MOTOR BİTTİ

Ercan-Hatay seferini yaparken motor arızası yapan Anadolujet uçağının motor pallerinin eridiği ve motorun kullanılamaz hale geldiği öğrenildi. Detaylar haberimizde…

Ercan-Hatay seferini yapan Anadolujet’in 1029 sefer sayılı uçağında motor arızası yaşandığını Airkule dün özel haber olarak duyurmuştu. Şimdi arızanın boyutunu ve detaylarını açıklıyoruz.

 

Saat 06.40'da Ercan'dan kalkan uçak, saat 07.45'de Hatay Havaalanı'na tek motorla emergency iniş yaptı. ‘TC- JEV’ kuyruk tescilli, Boeing 737-400 tipi uçak 104 yolcusu ile seyir halindeyken, göstergeler motor arızası ve yangın ihbarı sinyali verdi. Hatay’a iniş için alçalmaya başladığı sırada yaklaşık 30 bin feet yükseklikte meydana gelen olay sonrası kaptan ve ikinci pilot motoru durdurarak, olası bir yangın çıkmasını engelledi.

 

Anadolujet uçağının ne kadar büyük bir tehlike atlattığı Hatay Havalimanı’na iniş yaptıktan sonra anlaşıldı. Yapılan kontrollerde arıza sinyali veren motorun arka pallerinin yüksek ısıdan tamamen eridiği ve motorun kullanılamaz hale geldiği görüldü.

 

Airkule uyarmıştı

 

Airkule.com daha önce yaptığı bir haberle THY filosundan Anadolujet filosuna geçirilen Boeing 737-400 tipi uçakların motor ayarlarında değişiklik yapıldığını ve arızaların kaçınılmaz olduğunu duyurmuştu. Normalde 150 yolcu taşıyan Boeing 737-400’lerde koltuk araları sıklaştırılarak bu sayı 166’ya çıkarılmıştı. Artırılan koltuk sayısına paralel olarak THY filosundaki diğer uçaklara göre daha yaşlı olan bu uçakların motorlarının bu kadar yolcuyu taşıyamayacağını, motor arızalarının kaçınılmaz olduğunu vurgulamıştık.

 

THY’de uçarken motorları korumak amacıyla kapasiteleri 22 K’ya(22 000 libre trust) düşürülen motorların, koltuk sayısının artmasından sonra 23.5 K’ya(23 500 libre trust) çıkarıldığını belirtmiştik. Dün meydana gelen arıza ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz uzmanlar, motorun hararetinin palleri eritecek düzeye çıkmasının ve bu durumun ilerleyen saatlerde oluşmasının, eski motorların uzun süreli ve yüksek güçte kullanılmasının sonucu olduğunu vurguladılar.

 

Airkule.com’a gelen bir başka bilgiye göre de dün arıza yapan uçakla aynı tip ‘TC-JEY’ kuyruk tescilli Boeing 737-400, geçtiğimiz haftalarda Antalya’ya inişte aynı şekilde motor arızası yaptı.

Motor arızalarının şirketlere çok ciddi masraflara neden olduğu biliniyor.

 

Airkule, Anadolujet uçaklarının motorlarında yapılan ayar değişikliği ve olası tehlikeleri konusuna 13 Mayıs 2008 tarihinde çarpıcı bir haberle dikkat çekmişti. İşte o haberimizin linki: http://www.airkule.com/default.asp?page=haber&id=3772

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 anadolujet
 16 Aralık 2008 Salı 
14-12-2008 tarihli 22:25 İzmir-Ankara uçağı da arıza nedeniyle geri dönüp İzmir'e acil iniş yaptı. Ancak buna ilişkin basında en ufak bir haber bile yok. Uçakta milletvekilleri de vardı. Arızanın niteliğine ilişkin en ufak bir açıklama yapılmadan saatlerce bekletildi insanlar.
 kim izin veriyor?
 14 Kasım 2008 Cuma 
Normalde 150 yolcu taşıyan Boeing 737-400’lerde koltuk araları sıklaştırılarak bu sayı 166’ya çıkarılmış ise buna izin veren yetkili kurum neresi? Artırılan koltuk sayısına paralel olarak THY filosundaki diğer uçaklara göre daha yaşlı olan bu uçakların motorlarının bu kadar yolcuyu taşıyamayacağını, motor arızalarının kaçınılmaz olduğu vurgulanmış olmasına rağmen izin veren kurum sivil havacılık otoritesinin bunda sorumluluğu ne kadar? Bunda sonra olacaklar nelerdir? Diğer hava yollarında koltuk figürasyonları ne kadar arttırılmıştır? Tehlike ne boyuttadır?
 Havacı
 11 Kasım 2008 Salı 
Haberin altındaki linke girip bir de bu habere "yorum" yazan "Barbaros" rumuzlu arkadaşın yorumunu okuyunuz ibretle... Bu kaçıncı motor arızası. Allahtan birer birer oluyor (şimdilik)..!
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule