MENÜ
İstanbul 10/17
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
MANTI’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Havacılık Haberleri
13 Eylül 2012 Perşembe 16:37

MANTI’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

TALPA Başkanı Gürcan Mantı’dan önemli açıklamalar… Derneğin çok ses getirecek yeni projeleri neler? Uçuş güvenliğinde durum ne? Pilotlar neden şikayetçi? Tüm cevaplar bir tık ötede…

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) Başkanı Kaptan Pilot Gürcan Mantı Atatürk Havalimanı’nda görev yapan gazetecileri derneğin Florya'daki yeni Genel Merkezi'nde kahvaltılı sohbet toplantısında ağırladı.

 

PİLOT HAVUZU

TALPA’nın yeni projelerini paylaşan Mantı, işsiz pilotlara çok büyük fayda sağlayacak ‘Pilot Havuzu’ projesini müjdeledi. Projeyle ilgili bilgi veren Mantı, “Dünyada yıllardır uygulanan 'Pilot Havuz'u sistemi üzerinde çalışıyoruz. İşsiz pilotlar ister yabancı olsun ister Türk bize müracat edecek. Kendilerinin sertifikalarını, tüm belgelerini inceleyeceğiz. Pilot arayan bir havayolu bizimle irtibata geçecek. Biz de havuzda yer alan pilotların listesini ve kendileri hakkındaki bilgileri havayolu şirketlerine vereceğiz. Şirketler buradan kendi kriterlerine uyan pilotları seçecekler. Proje için Türk Hava Yolları ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile görüşmemiz oldu. Olumlu yaklaştılar. Diğer özel sektör havayolları ile de görüşeceğiz. Projeyi hayata geçirebilirsek, havayolları ile pilot istihdamı konusunda protokol imzalayacağız. Projeden kazanç değil, prestij sağlamak amacımız” dedi.

JUST CULTURE’NİN ÖNEMİ

11 Eylül’de Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen Avrupa Pilotlar Birliği(ECA) Başkanlar Kurulu Toplantısı’na katıldığını söyleyen TALPA Başkanı,  toplantıda ele alınan konular hakkında bilg verdi. Amsterdam’da ECA’ya üye 14 ülkenin başkanlarının en çok üzerinde durdukları konunun Adil Kültür(Just Culture) ve birikmiş yorgunluk olduğunu belirten Mantı şöyle konuştu:

Avrupa ve Amerika’da havacılık kuralları ve uçuş ekiplerinin sosyal hak ve çalışma saatleri buna göre belirleniyor. Ancak ne yazık ki ülkemizde durum böyle değil. Örneğin bir pilotun dinlenme süresi ve çalışma saatleri Türkiye’de sonuna kadar kullanılırken, yurt dışında o sistem belli bir adalet terazisine oturtulmuş durumda. 24 saat dinlenme süresi var ama bu süre pek hakkaniyetli dağılmıyor. Bunu uçuş saatlerinizi gördükten sonra daha net anlıyorsunuz. Uçuş saatleri çok sık ve yorucu olduğu için dinlenmeye vakit bulamıyorsunuz. Psikolojik olarak da verimli olamayabiliyorsunuz. Bu yüzden 'adil kültür' dediğimiz sistemin bizde de artık yaygın ve kabul edilebilir hale gelmesi gerekiyor” .

 

26 NİSAN DÜNYA PİLOTLAR GÜNÜ OLSUN

Bir sonraki ECA toplantısının 7 Mart’ta Türkiye’de yapılmasının kararlaştırıldığını açıklayan Mantı, Amsterdam’daki toplantıda ECA üyelerine şu teklifi yaptıklarını söyledi:

“26 Nisan Türkiye Pilotlar Günü'nü Dünya Pilotlar Günü olarak kutlayalım dedik. Konuya sıcak yaklaşıldı. Kabul görürse Hezarfen Havaalanı’nda havacılık şöleni yaparız. Sonrasında da balo ve gece düzenleyerek güzel bir organizasyon olur.

 

DENETİM ŞİRKETİ KURULMASI

TALPA Başkanı, SHGM’nin denetim işini özelleştirme kapsamında özel şirketlere devretme kararını açıklamasından sonra bu işe talip olduklarını belirterek, “TALPA olarak adaylardan birisiyiz. TALPA yönetim kurulu olarak bu şirketin yönetiminde olacağız. SHGM bize öncelik verecek ama konu henüz netleşmiş değil” dedi.

 

BİRİKMİŞ YORGUNLUK

Gürcan Mantı, dinlenme sürelerinde yapılan düzenlemeden sonra pilotlar üzerindeki yorgunluğun artığını ifade ederek, “Şirketlerin yöneticileri ve SHGM ile görüşüp yeni düzenlemenin sakıncalarını anlatıyoruz. Olumlu geri dönüşler oluyor. Bu konu uçuş güvenliği açısından çok önemli” dedi. Mantı, göreve geldiklerinde 1200 civarında olan üye sayısının 1500’lere yükseldiğini sözlerine ekledi.

 

İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN/Airkule.com

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Haklı yorumlar
 14 Eylül 2012 Cuma 22:25
Talpa ne yapar sorusuna Basınla görüşmede yönetim kademesi yanıtını vermiş söylenecek bir şey bırakmamış. Uçuş Emniyeti'ne bir tek asayiş demediği kalmamış. ICAO SMS ne diyor acaba? Komiteler ne durumda? Hala web sitesi yapılanması mı işlerini yavaşlatıyor? Hangi belge ve anketlerle yorgunluk düzeyini belirlemiş ve SHGM, Havayolu şirketlerine bildirmişler, riskleri anlatmışlar ve olumlu yanıtlarla ikna olmuşlardır? ECA ve diger ALPA lar ile müşterek çalışma yapıp meslek arkadaşlarının sorunlarına çareler bulmak için kamuoyu oluşturma ve konunun önemini anlatmışlar yoksa o konuyu ECA ya mı havale etmişlerdir? Program olmadan sahneye çıkmanın meyvesi düşük profil sergilemekle dönemi tamamlayıp kazasız sıyrılmayla bitecek gibi görünüyor. Neden komiteleriniz etkin çalışamaz hale geldi?Yapılanma özürü 9 ayda bitmez mi? Bilmediğiniz kavramları kullanıp bilgi seviyenizi ortaya koymanız dernek için şansızlık. Ama haklısınız herkesin her şeyi bildiğini sandığı asırda ortamda yutanlar olur.
 Pilot
 14 Eylül 2012 Cuma 12:07
Talpa önce Görevi olan işleri yapsın; son 2 haftadır bütün basında THY nin pilot maaslarına kasıtlı olarak saldırılıyor, kimin neden yaptırdığı bal gibi belli, Talpa ise abuk sabuk işlerle uğraşıyor ! Önce bütün basında bir aydınlatma yapması gerekmezmiydi: Bir. Pilot ne yapar, mesaisi, riskleri nedir, başka mesleklerle olan farkı nedir, ücretlerin dünya standardına oranı nedir, mesailerinin diğer kaliteli havayollarına kıyaslaması nedir ? Tabiiki hayal !
 ACI TABLO
 14 Eylül 2012 Cuma 00:05
YAZIK ÜYELERİNİZ NASIL YANILTILIYORLAR! SİZDEN ÖNCEKİ YÖNETİM BU PROJELERİ ELE ALMIŞ, ZAMANIN SN.SHGM MD.VE HUKUK DANIŞMANLARIYLA 5431 SAYILI YASA İLE İLGİLİ TALPA'NIN YAPABİLECEĞİ İŞLER VE PİLOT TEMİNİNDE BROKERLİK YAPMA KONULARI ELE ALINMIŞTI. NE YAZIK Kİ HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ İÇ ÇEKİŞME VE ENGELLERİ AŞMA SIKINTILARIYLA O YÖNETİM BAŞARISINI ÜÇ EŞSİZ KONFERANS ETKİNLİĞİYLE(BUNLARDAN BİRİ HAVA HUKUKU VE ADİL KÜLTÜRDÜR)TAMAMLAMIŞTIR. KATILINAN ECA TOPLANTISINDAN NE YAZIK Kİ JUST CULTURE KONUSUNU ANLAMAKTAN UZAK KALINMIŞTIR. JUST CULTURE KONUSUNU ANLAYAMADAN MESAİ, YORGUNLUĞA BAĞLAYIP YÖNETİM TARZI GİBİ SUNULMAKTADIR. GARİP OLAN ANLAŞILMAMIŞ KONUNUN SAVUNMA VE ÖNDERLİĞİNİ NASIL YAPACAK TALPA? EĞER S.DEKER'İN VEYA F.VAN DAM'IN YAZARI OLDUĞU JUST CULTURE KİTAPLARINI OKUYAMADIYSANIZ TAVSİYEM 23 EKİMDE TALPA TARAFINDAN İLK DEFA TÜRKİYE'DE HAVACILIK ORTAMINA YAPILAN SUNUMU OKUMANIZDIR. FAYDASI OLUR KİTAP OKUMAYA YORULMAZSINIZ. ÜYELERİN KARŞISINA PROGRAM VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİZLE ÇIKINIZ ARTIK YAZIK
 misafir
 13 Eylül 2012 Perşembe 22:16
Pilot havuzu olusturulabilirse THY de 2. pilotlari kaptan olarak almak gafletine dusmeyebilir
 
 13 Eylül 2012 Perşembe 22:11
Denetleme kuruluşu olmak mı? Önce TALPA mahkemelik binası için iç denetim mekanızmasını çalıştırdığını göstersin sorumluları açıklasın da ondan sonra bunu dile getirmeyi haketsin. Nasıl güveneceğiz sivil havacılığı denetleyebileceğinize?
 
 13 Eylül 2012 Perşembe 22:07
Güvenlik ile emniyet arasındaki farkı okuyup öğrenmeyip dilinden düşürmeyenler ikna edici olmaktan çok uzaklar maalesef.
 
 13 Eylül 2012 Perşembe 21:07
Allah aşkına şu yorgunluğun sakıncaları ile ilgili TALPA'nın YK imzalı yayınladığı bir tane bile yazılı doküman var mı? Kime ne görev düşüyor bilen var mı? Medyaya yapılan bu konuşmaların sonuca götürecek bir etkisi var mı?
 
 13 Eylül 2012 Perşembe 21:01
Adil kültür bir sistem değil bir iklim ve ortamdır. Farkındalığı yüksek ve uzmanlık düzeyinde eğitimli yöneticilerle başarılabilir. Bu demeçlere bakınca sizce bizim hiç şansımız var mı???
 
 13 Eylül 2012 Perşembe 19:33
TALPA BİZ YORGUNUZ DEMEKTEN BAŞKA SHGMYE HANGİ PROJEYİ ÖNERMİŞ? HANGİ UZMANINI YETİŞTİRMİŞ? YORGUNLUĞU HANGİ BİLİMSEL YÖNTEMLERLE ÖLÇTÜNÜZ DE YORGUN OLDUĞUNUZU İDDİA EDİYORSUNUZ? BU ŞEKİLDE SİZİ KALE ALAN OLUR MU? KİMİ KANDIRIYORSUNUZ?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule