MENÜ
İstanbul 20/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
LODOS BİTER RÖTAR BİTMEZ
Havacılık Haberleri
4 Nisan 2012 Çarşamba 08:19

LODOS BİTER RÖTAR BİTMEZ

Atatürk Havalimanı'ndan uçuşlarda son günlerde 1-2 saati bulan rötarların nedeni olarak 'lodos* açıklanırken, uçuş sayısındaki artış ve THY'nin 20 yeni uçağı yeni rötarların habercisi…

Güneşin kendini gösterdiği bahar ayları ile birlikte uçak yoğunluğunun artmaya başladığı İstanbul Atatürk Havalimanı'nda geçen hafta sık sık yaşanan rötarların nedeni 'lodos' olarak açıklandı. Uçak içinde ve havada 1-2 saati bulan gecikmeler yolculara kriz yaşatırken yaz aylarındaki yoğunluğun da adeta habercisi oldu.

 

Çünkü yaz döneminde sefer yoğunluğunun daha çok artmasının yanı sıra Türk Hava Yolları'nın yıl sonuna kadar filosuna katacağı 20 uçak da Atatürk Havalimanı'nın kapasitesini zorlayacak görünüyor.

 

GECE UÇAN ŞİRKETE İNDİRİM

THY'nin bu yeni uçak siparişlerinin ardından Atatürk Havalimanı'ndaki yoğunluğun iyiden iyiye artacağına işaret eden yetkililer, "THY'nin uçak siparişlerinin gelmesiyle 80 yeni slota ihtiyacı olacak. Bunun nasıl karşılanacağını henüz bilmiyoruz" diyor.

 

Atatürk Havalimanı'nın giderek daha yetersiz kalmasından şikâyet eden havayolu şirketleri yöneticileri de 'rötarlı' günler için şimdiden alarma geçmiş durumda. Çünkü her bir dakikalık gecikme itibarlarını da zorlayan bir unsur. Gerek şirketler gerekse kamu otoriteleri Devlet Havalimanları İşletmesi (DHMİ) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) sorunun çözümü için çeşitli projeler üretiyor. Kısa dönemde alınacak tedbirler arasında önceliği günlük yoğunluğun gece belirli bir saatten sonraya kaydırılması oluşturuyor. Buna göre gece saat 22.00'den itibaren alana inecek uçaklar için 'damping' olarak adlandırılan iniş fiyatlarının uygulaması söz konusu olacak. İkinci adımda ise uzun süredir tartışılan 4.

pist gündeme gelecek.

 

BEKLEMENİN MALİYETİ 5 BİN DOLAR

Havayolu şirketi temsilcilerinden alınan bilgilere göre Atatürk Havalimanı'nda elverişsiz hava şartları ve yoğunluk nedeniyle meydana gelen gecikmeler, şirketlerin zararına durum oluşturuyor. Yerde sıra beklemek ve iniş için hazır hale getirilmesi için havada dönmenin 1 saatlik maliyeti bin ile 5 bin dolar arasında değişiyor.

 

GECİKMELERİN NEDENİ LODOSTAN

Lodoslu havalarda İstanbul'daki uçak trafiğinin olumsuz olarak etkilendiğini ifade eden ve rötarların meydana geldiğini söyleyen Devlet Hava Meydanları işletmesi Atatürk Havalimanı Başmüdürü Celal Özuğur, yolcu güvenliği açısından uçak tekerleklerini piste koyduktan 3 ile 3.5 dakika sonra yeni kalkışa izin verdiklerini söyledi.

 

Ünsal EREKE - Habertürk

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 YOLLAR
 4 Nisan 2012 Çarşamba 12:58
Sosyal medya (twit)da yurt içi seyahat eden gazeteci, siyasetçilerin hepsinde THY tarifelerinin uygulanmadığı ve rötarların çıldırttığı konu ediliyor... Dün de Pegasus hava yollarına ait bir uçağın kanadına yerde kuş çarpması sebebiyle sattlerce uçamadıklarını değerli bir sanatçı bu platformA taşıdı.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule