
UÇUŞ KULESİNDE YANGIN

DRONE'LAR YILBAŞI HEDİYESİ OLDU

ERCAN HAVALİMANI YENİLENECEK

GÖNÜL HÜRKUŞ'U KAYBETTİK

İkramların yanı sıra eğlence sistemlerinde yer alan film, müzik veya oyun hizmeti, uçuşu keyifli hale getirse de, diğer yolcuların sinir bozucu bazı davranışları çileden çıkartabiliyor. Maalesef bu konuda yardım istenen kabin memurları da çoğu kez çaresiz kalıyor. Uyarıların da işe yaramadığı bu davranışların devam etmesi yüzünden uçuşun kâbusa dönmesi kaçınılmaz oluyor.
Yapılan araştırmalara göre genel olarak aynı tip yolcu profilinden şikayet ediliyor. Bu konuda hazırlanan listede alkollü yolcular, yüksek sesle müzik dinleyen veya konuşanlar, uyurken horlayanlar ile ağzını şapırdatarak yemek yiyenler ilk sırada yer alıyor. Tabii ki, yolculara ciddi rahatsızlık verenler arasında yaramaz çocukların olduğunu da unutmamak gerekiyor. Şikayet konusu bu davranışları yapan yolcularla baş etmek ise kabin memurlarına kalıyor. Kabin memurları, çevresine rahatsızlık veren yolcuları nazikçe uyarıyor. Sonuç alamadıkları takdirde ciddi bir tartışma yaşanmaması için son çare olarak konuyu kaptan pilota iletiyorlar.
PLASTİK KELEPÇE TAKILIYOR!
Tartışmanın kavgaya dönüşmesi halinde ise kuraldışı olarak tanımlanan yolcular, uluslararası havacılık kuralları uygulanarak etkisiz hale getiriliyor. Sorunlu yolcu, ilk olarak iletişim kurularak sakinleştirilmeye çalışılıyor. Yolcu sorun çıkarmaya devam ediyorsa ve artık yapacak hiçbir şey kalmamışsa bazı havayolu şirketleri plastik kelepçe kullanarak, bazıları da elektrikli şok tabancası (teaser) ile yolcuyu etkisiz hale getiriyor. Bazı durumlarda pilot, uçuş güvenliğini dikkate alarak en yakın havalimanına iniş yapıyor ve problem çıkaran yolcuyu güvenlik birimlerine teslim ediyor. Havayolu şirketleri, yaşanan maddi kayıp nedeniyle yolculara dava da açıyor.
YARAMAZ ÇOCUKLAR İLK SIRADA
Online seyahat yorumları sitesi TripAdvisor'un araştırmasında Amerikalılar, uçuşlarda en sinir bozucu davranışta bulunan yolcu seçildi. Hazırlanan listede sırasıyla Fransa, Almanya, İngiltere, Çin, Rusya, Japonya, İtalya, Hindistan ve BAE vatandaşları yer aldı. Araştırmaya katılanlar ise çocukların uçakta koltukları tekmelemesi, öndeki yolcunun kaba bir şekilde koltuğu yatırması, yüksek sesle cep telefonuyla konuşulması, baş üstü bagajların kısa sürede yerleştirilmeyerek koridorun kapatılması, kemer ikazı sönmeden koltuğun terk edilmesi, kol dayama paylaşımında çıkan tartışma, ağır kokan yiyecekler tüketilmesi, okunan gazete veya dergilerin diğer yolcular tarafından da takip edilmesi veya izinsiz alınması ile acil çıkış yollarının bagajlarla kapatılmasını en sinir bozan davranışlar arasında gösterdi.
MUSTAFA GÜN – Zaman