MENÜ
İstanbul 20/27
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KULE FAALİYETE GEÇEMEDİ
Türkiye'den
12 Nisan 2017 Çarşamba 11:03

KULE FAALİYETE GEÇEMEDİ

Kapadokya’da 2014’te inşa edilen hava trafik kontrol kulesi 3 yıldır faaliyete geçirilemiyor. Her gün yüzlerce balonun havalandığı bölgedeki pilotlar hava trafiğini yerdeki çalışanlarla telsiz vasıtasıyla kontrol etmeye çalışıyor

Son iki ay içinde Kapadokya’da üç büyük balon kazası yaşandı. 2 kişinin hayatını kaybettiği 50’den fazla kişinin yaralandığı kazalar tüm dikkatleri bölgeye topladı. Kazaların ortak sebebinin ani hava değişimi olduğu söylense de bölgedeki uzman pilotlara göre en büyük sorun hava trafiğinin kontrol edilmemesi.

Bu konuda üç yıl önce atılan adımlar da bürokratik engellere takılmış. Bölgedeki hava değişimini ve hava trafiğini takip edecek uçuş kulesi Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilse de bürokratik nedenlerden ötürü elektrik hizmeti alamadığı için atıl bir şekilde bekliyor.

PİLOTLAR KULEYİ İSTİYOR

Mevcut düzende balonlar havadayken pilotlar alçalıp yükselmelerini ve diğer balonlarla mesafelerini yerdeki çalışanların direktifiyle telsiz vasıtasıyla yürütüyor. Arazinin engebeli olması çoğu zaman bu kontrolün sağlıklı yapılamamasına neden oluyor. Pilotlar kulenin hava trafik kontrolünde önemli olduğunu belirtirken bölgedeki en büyük şirketlerden Anatolia Balon’un sahibi pilot Halil Uluer, “Kulenin katkısı büyük olur. Neden açılmıyor anlamak mümkün değil. Pilotlar balondan dolayı üstlerini göremezler. Yükselmek istediklerinde diğer pilotlarla ya da yerdeki ekiple haberleşiyorlar. Oysa kule olsa bu trafiği çok daha rahat yönetir. Aynı zamanda meteorolojik değişimleri de anında pilotlara bildirirler’’ diyor.

‘KABLOLAR YERE ALINSIN’

Balonların kalktığı alanda meteorolojik veriler çevre illerin havaalanlarından sağlanıyor. Pilotlar sadece bölgedeki ani değişimleri kaydedebilecek bir sistem kurulmasını istiyor. Bunun maliyetinin yaklaşık 1 milyon Euro civarında olduğu ve meteorolojinin bu bütçeyi ayıramadığı iddia ediliyor. Diğer büyük sorun ise elektrik direkleri. Balon şirketleri uçuş güvenliğini etkileyen yüksek gerilim hatlarının yer altına alınmasını ya da en azından renkli boyanarak daha görünür hale getirilmesini talep ediyor.

ANİ BASKINLARLA DENETİM İDDİASI

Üç turistin öldüğü 22’sinin yaralandığı 2013 yılında yaşanan kazadan sonra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü bölgede ciddi tedbirler almış. Her balona sicil numarası ve kalkıştan önce izin şartı getirilmiş. Ancak tüm bunlara rağmen yeterli denetim yok. Kaç kişilik sepete kaç yolcu bindiriliyor, propan gazı kalitesi yeterli mi, balonu kullanacak pilot geçerli uçuş süresini tamamlamış mı gibi hayati önemdeki denetimler yapılmıyor. SHGM yetkilileri ani baskınlarla denetim yaptıklarını ileri sürseler de yaşanan kazalar denetim yetersizliğini ortaya koyuyor.

KALKIŞ TRAFİĞİ

Kapadokya’da 25 balon turizmi yapan firma, 240 kayıtlı balon var. 219 pilot bu balonlarda görev yapıyor. Aynı anda 100 balon kalkış yapabiliyor yarım saat sonra 50 balona daha izin veriliyor.

ÖMER ERBİL - Hürriyet

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule