MENÜ
İstanbul 23/33
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KAPTAN PİLOT EHLİYETSİZDİ
Havacılık Haberleri
1 Mart 2010 Pazartesi 18:52

KAPTAN PİLOT EHLİYETSİZDİ

Isparta kazasının bilirkişisi 37 yıllık Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak, bakanlığın raporunu değerlendirdi: “Kaptan Pilot Özdemir o uçak tipinde yetkili değildi.”

Atlasjet'in İstanbul-Isparta uçağının Keçiborlu'da düşmesinin üzerinden 3 yıl geçti ama tartışmalar bitmedi. Şimdi de kaptan pilotun, MD83 tipi uçağı uçuracak ehliyetinin olmadığı iddia edildi. Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu'nun hazırladığı 184 sayfalık raporun 155-159'ncu sayfalarında, "Kaptan Pilot Serhat Özdemir, MD83 tipi uçak eğitiminde minimum uçması gereken 100 saat yerine, 14 saat 40 dakika (85 saat 20 dakika eksik) uçmuştur. Simülatör uçuşu eğitiminde de 32 saat yerine 20 saat (12 saat eksik) uçuruldu" tespiti yapıldı. Uçak kazalarında bilirkişi olarak görev alan ve Isparta'daki kazayla ilgili davanın 17 Şubat'taki duruşmasında tanık olarak dinlenen 37 yıllık Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak, SABAH'a bu konuyla ilgili şok açıklamalar yaptı: "Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu, eksik simülatör uçuşu ile uçak tip yetkisinin pilotun lisansına işlenmesinin mümkün olmayacağını, eğer işlenirse lisansın geçersiz (pilotun ehliyetsiz) olacağını gayet iyi bilir. Kurul, konuyu detaylı incelemiş, önemini vurgulamış. Ancak usulsüzlüğün adını koyarak, 'Pilotlar ehliyetsiz uçuruldu' diyememiş. Oysa bu uçuşta pilot ehliyetsizdir."

MAHKEMEYE RAPOR SUNDU
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Kaza Soruşturma Kurulu'nun kaza raporunu inceleyerek, mahkemeye 9 sayfalık bir rapor sunan Altunbulak, "Raporu bilirkişi olarak inceledim. Kaptan Pilot Serhat Özdemir, o uçak tipinde yetkili değildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, zorunlu simülatör uçuşlarının 12 saat eksik olduğunu bilmesine rağmen, MD83 uçak tipini Serhat Özdemir'in lisansına işleyerek, çok büyük bir usulsüzlük yapmıştır. Bu durumda Serhat Özdemir, tüm uçuşlarını geçersiz lisans ile (ehliyetsiz) olarak yapmıştır. 'Hat uçuş eğitimi' de 14 saat 40 dakika verilerek, ikinci pilotlarla uçuşa gönderilmiştir. Olması gereken süre en az 100 saattir. Sivil Havacılık, pilotun sertifikasının onaylaması ve denetim eksiklikleriyle hatalıdır" dedi.

FLAP ARIZASI İNCELENMEDİ
Fevzi Altunbulak, enkazdaki parçaların kim tarafından ve ne amaçla söküldüğünün tüm ısrarlı çabalara rağmen sorgulanmadığının altını çizdi. Altınbulak, "Kurul, depoya kaldırılmış enkazı dahi incelememiştir. Flap arızası üzerinde durulmalıydı. Kaptan pilot flap arızasıyla meşgul olduğundan ikinci pilotun yanlış başta uçtuğunu fark edememiştir" diye konuştu. World Focus Havayolları uçağı, 30 Kasım 2007'de Atlasjet'in İstanbul-Isparta seferini yaparken Keçiborlu yakınlarında düşmüştü. Kazada 57 kişi ölmüştü. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile kazanın olduğu tarihte Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan ancak daha sonra emekliye ayrılan Oktay Erdağı, bu kazayla ilgili olarak 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

KURULUN LİSTESİ
Kazası Nihai Raporu'nu hazırlayan Kaza Soruşturma Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Ferudun Seren (Kurul Başkanı, Şube Müdürü), Hamza Dinç (Uçak Mühendisi), H. Emre Ballı (Havacılık ve Uzay Mühendisi), Burçin Efe Silsüpür (Endüstri Mühendisi), Nuri Sakarya (Kaptan Pilot- Uçuş Emniyet ve Kaza Kırım Uzmanı), Seyfettin Keskin (Kontrol Pilotu)

 

'Düzgün pilot olsalardı bu uçağı uçurmazlardı'

 

Bu olayda baştan sona ihmal söz konusu
Prof. Dr. Metin Arık (Kazada hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın eşi): Bu olayda baştan sona bir ihmal söz konusu. Pilotların yetersiz olduğu zaten ortadaydı. Pilotlar doğru dürüst olsaydı zaten bu kadar çok arızası olan bir uçağı uçurmazdı. Asker kökenli pilotlar biraz gözü kara oluyor. O konuda da denetim getirilmesi gerekli. Şu anda beni en fazla rahatsız eden, henüz Atlasjet hakkında dava açılmaması. Sivil Havacılık bu uçağın uçmasına izin vermiyordu, Atlasjet'e kiralanınca Sivil Havacılık'tan izin çıktı. Ben bundan son derece rahatsızım. Şu an eşim Engin Arık'ın annesinin yanındayım, o da beddua ediyor.

 

Halkın hayatına hiçbir değer verilmiyor
Avukat Şehnaz Doğan Yüzer (Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Berkol Doğan'ın halası): Bu raporda dikkat çekilen eksiklikler hiçbir şey değil. Pilotun MD83 tecrübesi hiç yok, üstelik ilk defa gideceği alana gece vakti gönderiyorlar. Bütün bu eksikliklere bir de uçağın arızaları eklenince tam oluyor. Uçağın 5 önemli arızası var ki bunlar ile bir uçağın uçmasına kesinlikle izin verilmezmiş. Ama tüm bunların müsebbibi Türk halkının hayatına değer vermeyen yetkililer. Bir uçağa bindiğimizde pilota deneyimini ya da uçak arızasını biz sormayız. Bunu bizim yerimize devletin görevli birimleri yapar. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Yine aynı şirketin benzer uçakları uçuyor, insanlar da bu uçaklara biniyor.Aynı denetimsizlik bu ülkede hâlâ sürüyor.

Uçuşla ilgili uluslararası kurallara uyulmalıdır
Muzaffer Özacar (Türkiye Havayolları Pilotları Derneği Başkanı): Uçuş eğitimleri ile ilgili uluslararası kurallar var. Asgari ve azami uçuş eğitim saatleri vardır. Havayolu şirketleri, asgari veya azami uçuş eğitim saatlerinden birini uygulayabilir. Bunun tatbik edilmesi şarttır. Eğer bu uygulanmaz ise o pilotun uçağı uçurma yetkisi olmaz. Hatalı bir işlem yapıldığı anlamına gelir.

Gül KİREKLO-Sabah


Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 ALTUNBULAK HAYRANI
 22 Nisan 2013 Pazartesi 14:16
Feyzi Altunbulak Kaptanım Her Türlü doğru söylüyor Zaten Elinde De Açıklanmış Kanıtlar var Hasan Tepe Bilip Bilmeden 37 Yıllık Kaptana Kafa Tutuyorsun Yaz Saygılarmla....
 F.ALTUNBULAK
 4 Mart 2010 Perşembe 16:49
Son defa isimsiz bir yoruma cevap vermek istiyorum. 1.1958.de kurulan TALPA THY Talpasıdır. Bu TALPA TÜRKİYE PİLOTLAR DERNEĞİ dir. Belgesi (Dernek Tüzüğüne Bakınız.) 1993 Yılında Talpa'yı HAVA-İŞ Sendikası Yasadışı greve sürüklemişti. TALPA HAVA-İŞ in taşeronluğunu yapmıştı. 2.Benim işveren yanlısı olmadığımı herkes bilir. Eğer işveren yanlısı olsam: Bugün işsiz bir kaptan deği. THY Genel Müdürü olurdum. Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz. 3.Ben toplum için bir dernek ve bir vakıf kurdum. Bunu da belgelerle kanıtlarım. peki sen toplum için ne yaptın onu söyle. Ancak lütfen belgelerle açık isminle yorum yap. Bundan sonra isimsiz yorumlara değer vermeyeceğim. Saygılarımla.
  F.ALTUNBULAK
 4 Mart 2010 Perşembe 16:12
İsmini yazmadan bana cevap veren arkadaşım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu sitede yorum yazan insanlar çoğunlukla ismini yazmaktadır. Ayrıca isim yazarak yapılan yorumlara da açık isimle yorum yapmak en basit nezaket kuralıdır. Gelelim yazdıklarına: Seviyeli bir tartışmacı öncelikle tartışma konusunu icünceler, araştırır, iddialarının mesnedini hazırlar ve ondan sonra yorumınu yazar. Aksi takdirde sadece ağzı olan durumuna düşer. İnşallah pilot değilsindir. Eğer pilot isen çok üzülürüm. Havacılık kurallar mesleğidir. Teknik bir konudur. Gerçek havacılar delilsiz kitapsız konuşmazlar. Yazdıklarımın hepsi doğrudur. Üstelik kanıtları da ISPARTA KAZASI Soruşturma Kurulu raporudur. Lütfen adını yazmadan özür dile. Sonra Kaza Raporunu incele ve gerçekleri gör. Yoksa havacı değil cıvacı olursun. Okuyanlara saygılarımla.
 xl
 4 Mart 2010 Perşembe 15:37
Fezi kaptan Herşeye açıklık getiriyorsunda( güzel bişey ) bide talpada nasıl kurucu üye oldun bunu açıklasan. 93 eylemimi sırasında televiyona çıkıp Uğur Dündarın proğramında eylem yanlıştır biz fazla uçmuyoruz Bunlar hainlik yapıyorlar dedinizmi? daha sonra yönetimim tamamı işten atılan ve lav edilen Talpa nın daha ölüsü kalkmadan kurulan işveren güdümlü yeni talpada kurucu üye ve başkan yardımcısı olmaya nasıl karar verdiniz. 93 den bu yana kurucu üye olduğunuz talpada pilotlar için ne yaptınız. (93 +/- 1 ,2 sene olabilir.)
 talpa
 4 Mart 2010 Perşembe 15:00
TALPA 1958 de kurulduğunda siz ilkokulda bile değildiniz. Kendinizi hangi hakla TALPA nın kurucusu ilan ediyorsunuz Gündemde kalmak için sürekli birşeyler ortaya atıyorsunuz ama TALPA yı kendi amaçlarınız için kullanmanız hiç hoş değil.
  F.ALTUNBULAK
 4 Mart 2010 Perşembe 12:26
Sevgili Arkadaşlarım, öncelikle TALPA'nın da kurucusu olarak konuya açıklık getirmek istiyorum. Hiçbir yasal güvencemiz olmadığı için biz pilotlar malesef, işimizi kaybetme korkusuyla zaman zaman havacılık kurallarını çiğnemekteyiz. Mesai aşımı, arızalı uçakla uçma. kötü hava şartlarında uçma vs. Uçak kazalarındaki pilot hatalarının gerisinde de bu durum yatmaktadır. Rahmetli Serhat Kaptan da işte bu nedenle 4 adet NO-GO ITEM' ı olan uçakla uçuşa gitmiştir. Ayrıca lisansına MD tipi yeterli eğitim verilmeden usulsüz olarak işlenmiştir. Tüm bu gerçekler kaza raporunda yazmaktadır. Diğer taraftan uluslar arası hukuk ve Türk ceza kanunu'na göre ATLAS jetin ceza-i sorumluluğu yoktur. Atlas jet den ancak tazminat talep edilebilir. Ayrıca ceza-i sorumluluk şirket sahiplerinin değil yöneticilerin sorumluluğudur. Bu nedenle Gnl.Md.ve aşağısındakiler yargılanıyor. Saygılarımla.
 Akılı Fevzi ye mesaj
 4 Mart 2010 Perşembe 11:13
Serhat Özdemir allah rahmet eylesin ama teknik bilgi ve becerisnin ne kadar iyi olduğunu söyleyenler olursa olsun sonuç itibariyle teknik bir hata yaptı ve bu kazaya neden oldu. Fevzi kpt uçakta flap arızası vardı ekip onunla uğraşırken düştü filan diye resmen saçmalıyor.. Flap arızasıyla uğraşan uçak ne yapar inişe mi gider yoksa bir yerde hold yapıp arızayı mı gideri a benim akıllı Fevzi kaptanım ! Eksik denilen eğitim saatlerine gelince. Yönetmelik belli. Kurallar belli. Şirketler bu kurallara uygun eğitimi yaptırır ve SHGM ye gönderir. SHGM de inceler ve onaylar. Aç oku kuralları iyi öğren. Tipte daha önce uçmuş olanlara kaç saat eğitim gerekiyorsa ona uygun eğitimi almış zaten Serhat kpt a benim şaşkınım !! Ortaya bir konu atarken mesnetli atmak lazım.. işkembeden değil !!!
 ehliyet kasaptan alinmaz
 3 Mart 2010 Çarşamba 20:37
hocam serhat zaten kaza oldugu anda shgm ile mahkemelikti. .... mahkemeye gitmisti. (lisansa islemedikleri ucuslari icin) bu is ancak soyle kapanacak. serhat ozdemir duduklu tencere saticisiydi. yavuz cizmeci de onu aliminyumdan iyi anlar diye ucagina kaptan pilot yapti. yahu adam oldugunde ssk pirimi bile yatmamis. niye kimse yavuz abiden hesap sormuyor?.
 biri
 3 Mart 2010 Çarşamba 15:21
atlasjetin hiç mi kusuru yoktu. ucagı denetlemesi gereken kurum shgm olsada atlasjetin yolcusunu tasıyacak. yurt dışına wetlease ucak veren şirketlerin ucaklarını kiralayan şirket didik didik eder. atlasjet neden gidip baska şirketi kiralamadı da world focusu kiraladı... bilmiyor muydu ucaklarında bu kadar eksiklik oldugunu... para para para.... world focus kadar atlasjet te sorumludur... maddi imkansızlık içinde yasam mucadelesı veren şirketlerde uçuş emniyeti her zaman suistimale acıktır... atlasjette bunu kullandı ve worldfocus un sıkıntısını paraya donusturmeye calıstı... kendı ucakları arabıstanda para basarken iç hatları durumunu bile bile worldfocusa emanet etti. vicdan azabı cekiyor mudur acaba buna sebep olanlar... ucak baskasının shgm de sorumlulugun sahıbı deyıp atlasjetin aklanmasını dogru bulmuyorum... fevzi kaptanımızı da desteklıyorum... hiç bir cıkarı olmadıgı halde bu meslege gonul verdıgı ıcın arkasından gıdıyor... sektorde karsılıgını ona sırtını donerek verıyor...
 kpt
 2 Mart 2010 Salı 10:07
Hasan TEPE isimli şahıs kimdir? SHGM de çalışmış mıdır? SHGM nin lisans işleri nasıl yürür onu bilir mi? SHGM nin DEVLET MEMURU usulünde yürüttüğü işlerin benzerinin sadece Kemal SUNAL ın eski filmlerinde devlet memurluğunu hicveden sahnelere benzediğinin farkında mıdır? SHGM genel müdürü hakkındaki davalardan, Ulaştırma bakanının sırf bu genel müdürü korumak adına dava açılmasına izin vermediğinden, yasalarımızda böyle tuhaf maddelerden ötürü de gerçeklerin bazen su yüzüne çıkmasının da engellendiğinden, sektörde uçan şirketler de bir çok usulsüzlüğün yapıldığından ancak SHGM nin mevcut yapısı nedeniyle bunların denetlenemediğinden, insanların fazla mesai fazla uçuş yaptığından, şirket de recurrent dersine planlandıktan sonra aynı gün uçuş yapamayacağı halde uçuş gönderilen ancak "Bu uçuşu log book una kaydetme" diye tembih (aslında tehdit) edildiğinden, bir şirket den başarız olarak atılanın başka şirket de anında görev verilerek uçuşa başladığından vs HABERİ VAR MI ACABA
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule