MENÜ
İstanbul 22/26
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İŞTE YENİ CASUS UÇAKLARIMIZ
Havacılık Haberleri
11 Nisan 2008 Cuma 00:42

İŞTE YENİ CASUS UÇAKLARIMIZ

PKK kamplarını ‘BBG evine’ çeviren Heron insansız hava araçlarına kardeş geldi. İşte kardeşin özellikleri…

Yurt içi ve sınır ötesindeki operasyonlarda istihbarat toplayarak, PKK kamplarını ‘BBG evine’ çeviren ‘Heron’ insansız hava araçlarına kardeş geldi. Tıpkı Heronlar gibi İsrail üretimi olan 3 adet ‘Aerostar’ insansız hava aracı, TSK’ya teslim edildi ve operasyonlarda kullanılmaya başlandı. Yeni Heronlar’ın ise TSK bünyesine katılması Ağustos’u bulacak.

Uçuş süresi kısa, gücü eşit

Heron, ‘MALE’ olarak adlandırılan “orta irtifa-uzun menzil” sınıfında yer alıyor. Aerostar ise “taktik” insansız hava aracı sınıfında bulunuyor. Heron 52 saat süreyle havada kalabilirken, Aerostar 12 saat uçabiliyor. Menzil ve görüntü aktarma özellikleri ise birbirine çok yakın. ABD, İsrail ve Angola ordularında da kullanılan Aerostar, 18 bin feet yükseklikte görev yapıyor. Saatteki hızı 100 kilometre. Üzerindeki data link aracılığıyla 200 km. uzaklıktaki komuta kontrol merkezine anında görüntü aktarabiliyor.

Heron’lar gecikti

TSK’nın sahip olacağı 10 adet Heron uçağının Ekim 2007’de İsrail’den gelmesi öngörülüyordu. Ana üretici firma IAI, Aselsan tarafından üretilen elektronik sistemleri Heronlara entegre etmekte zorlanınca, teslimat Nisan 2008’e sarktı. Bu dönem için TSK’ya 1 adet Heron kiralandı. İsrail firması Ankara’ya son bir mesaj çekerek, 10 adet Heron’un teslimatının Ağustos ayına sarkacağını bildirdi. Bunun üzerine Savunma Sanayi Müsteşarlığı “Üretim yeniden geciktiğinden, kiralık Heron için artık ücret ödemeyelim” talebinde bulundu. İsrail henüz yanıt vermedi.

 

Vatan - Murat GÜRGEN

Aerostar’ın özellikleri:

* Üretim yılı: 2000
* Kuyruk genişliği: 6.5 metre
* Uzunluğu: 4.5 metre
* Yerden yüksekliği: 1.2 metre
* Ağırlığı: 210 kg.
* Menzili: 200 kilometre

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule