MENÜ
İstanbul 20/26
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İLK AWACS YILSONU GELİYOR
Havacılık Haberleri
2 Nisan 2013 Salı 10:06

İLK AWACS YILSONU GELİYOR

Türkiye'nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyeti son buluyor. Türkiye, Havadan Uyarı ve Erken İhbar (Awacs) uçağına bu yılın sonunda kavuşacak

Barış Kartalı Projesi kapsamında 4 uçağın tesliminde Boeing firmasından kaynaklanan, görev bilgisayarı yazılımı, radar geliştirilmesi gibi başlıca sebeplerden dolayı gecikme meydana geldi. Hazırda ise uçakların tip test ve değerlendirme faaliyetlerinin devam ettiği öğrenildi. Söz konusu test ve değerlendirme faaliyetleri, kullanıcı eğitimleri ve ABD ihraç proseslerinin 2013 sonuna kadar tamamlanarak ilk uçak teslimatının 2013 yılı içinde gerçekleştirileceği belirtildi. Test uçuşları süren Awacs en son Anadolu Kartalı Tatbikatında kullanılmıştı. Uçak sayesinde Karadeniz'den Akdeniz'e, Kafkaslardan Avrupa'ya kadar olan bölgedeki hava hareketliliği Hava Kuvvetleri Komutanlığının harekat merkezine yansıtılmıştı.

 

24 saat havada

Hava Kuvvetleri, envanterine geçireceği uçakların ikisini kriz anlarında 24 saat havada tutmayı planlıyor. Uçakların havadayken kuvvetli radarlarıyla izleyeceği bölgelerin başında Ege, Akdeniz, İran ve eski SSCB cumhuriyetleri geliyor. Proje ile Türkiye'nin alçak irtifa hava gözetleme zafiyeti giderilecek.

 

Başkentten izlenecek

Test uçuşları süren uçaktan, Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine toplam 4 adet katılacak. "Barış Kartalı" adlı uçaklar, İsrail'in Mavi Marmara gemisine düzenlediğine benzer operasyonları anında Ankara'daki Harekat Merkezi'ne yansıtılabilecek.

 

Levent İÇGEN - Vatan

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule