MENÜ
İstanbul 22/27
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İLAÇLAMA UÇAKLARI ELDE KALDI
Türkiye'den
17 Aralık 2008 Çarşamba 07:49

İLAÇLAMA UÇAKLARI ELDE KALDI

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, üç yıl önce ekili alanları havadan ilaçlamayı yasaklayınca ziraî uçaklar sahiplerinin başına dert oldu.

Türkiye'de en büyük ziraî uçak filosuna sahip Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş'ın uçakları çürümeye başladı. Baş, uçakları hurdacıya gitmektense sıradan bir otomobilin değeri olan 8-10 bin YTL'den başlayan fiyatlardan satışa çıkardı. 23 uçaktan 8'i elinde kalan Baş, uçakların sadece aksesuar olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Uçak meraklılarına seslenen ATO Başkanı, "Ev, araba yerine sevdiklerinize özel günlerinde uçak alın." çağrısında bulundu.

Bakanlığın 2006 yılında tarımsal zararlılarla mücadelede uçakla ilaçlamayı çevresel sebeple yasaklaması, sektöre yatırım yapan 32 firmayı zor durumda bıraktı. İlaçlamada kullanılan 90 ziraî uçak, Adana Havalimanı'ndaki hangarlara çekildi. Baş'ın verdiği bilgilere göre uçakların boyaları dökülmeye, motorları yağ damlatmaya ve tekerlekleri patlamaya başladı. Yasakla birlikte havacılığın bu iş kolunda istihdam edilen 400 pilot, makinist, teknisyen ve diğer yardımcı personel işsiz kaldı. Bir yandan yasağın kaldırılması için mücadele veren, diğer yandan da başka bir alanda değerlendirme şansı kalmayan uçakları bir an önce elinden çıkarmak isteyen Şaban Baş, uçakları otomobil fiyatına satma kararı aldı. Uçakların hurdaya gitmesinden endişe eden Ticaret Odası başkanı, model uçak hobisi olanlara ve işadamlarına seslendi: "Şaka değil. Uçakları 10 bin YTL gibi ucuz bir fiyata alın. Bağınızın, bahçenizin, çiftliğinizin süs eşyası olsun."

Her bir zirai uçağın yıllık vergisinin 2 bin 500 YTL olduğunu aktaran Baş, çalışıp çalışmadığına bakılmadan bu verginin tahsil edildiğini söyledi. Zaman geçtikçe uçaklardaki demir aksamın çürümeye başladığını ifade eden Şaban Baş, şunları kaydetti: "Üç-dört yıl sonra bu milli servet hurdacıların tezgâhına düşecek. Kilosu 1,5 YTL'yi zor bulacak. Yasaktan sonra 23 uçağın 8'ini çekirge ile mücadele için gönderdiğim Libya'da 10 biner dolardan sattım. Şimdi elimde kalan 8 uçağın hurdacıya düşüp, bir servetin heba olup gitmesine gönlüm razı olmuyor."

Mehmet ŞAHİN-Zaman

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Haci
 19 Mayıs 2023 Cuma 17:53
Fiyat ne kadar
 Mt
 26 Haziran 2020 Cuma 00:52
Ayrılık kolay deyil
 nuri tosun
 1 Aralık 2019 Pazar 21:16
kesin alıcıyım iletişime geçebilirmiyiz
 Etem gökalp
 24 Kasım 2019 Pazar 12:46
Çocukluktan bu zamana kadar hep sevgiyle hayranlıkla seyrettim evet çok yazık olur vijdanen içim sızlar hurdaya gitmesine durumum iyi olsa peşin satın alırım uygun bir taksitle verme olasılıgı var ise almak isterim
 Olcay AVCI
 24 Temmuz 2017 Pazartesi 14:56
Kaldimi elinizde fiyat nedir
 Mucahit
 14 Mayıs 2017 Pazar 16:57
Almak istesem iletişime gecebilirmiyiz
 
 14 Mayıs 2017 Pazar 16:57
İlatisim bilgisi yokmu ya almak istesem
 Huseyin
 3 Mart 2017 Cuma 17:05
Selam sizin bu uçaklari tarimda halen kullanmk mumkün. ama ulkemizde usulsuz. orantısiz. adeletsiz vergiler. cezalar yanlis uygulamar yuzunden. Ülkemizde sayisiz. uçak. tren gemi helikopter. tir. kamyon. otobus otomobil motorsiklet.v.b araçlar bazilari garajlarda. limanlarda ve havaalanlarinda malesef curümeye milli servetimi in hadi hesabı yoktur Daha vahim olanise bunlarin yutdişindan dolar la getirimis olmasidir. Bu garibim halkimimiz neriye basvurdu ise hicbir cözüm bulamadi ve su anda milyonlarca arAc cürüyor malesef hicbir yöneci bunlari duymuyor ve duymak istemiyor. Selamlar
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule