MENÜ
İstanbul 13/23
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HER UÇAĞA DENETÇİ VEREMEM
Havacılık Haberleri
7 Aralık 2009 Pazartesi 17:09

HER UÇAĞA DENETÇİ VEREMEM

SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, Isparta’da düşerek 57 kişiye mezar olan Worldfocus Havayolları uçağının teknik yetersizlikleri ile ilgili, “SHGM her bir uçağa, her bir pilotun yanına bir eleman koyamaz. Bu mümkün değil “ dedi.

7 Aralık ‘Uluslararası Sivil Havacılık Günü’ nedeniyle Atatürk Havalimanı Airport Otel’de düzenlenen etkinliğe katılan Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, 2007 yılında Isparta yakınlarında düşerek 57 kişiye mezar olan Worldfocus Havayolları uçağındaki teknik yetersizlikler ve bu yetersizliklere rağmen uçağın uçmasına nasıl izin verildiği ile ilgili basında çıkan eleştirilere cevap verdi.

Türkiye’nin Avrupa Sivil Havacılık Örgütü (ECAC) üyesi 44 ülke arasında denetim konusunda 3. sıraya yükseldiğine dikkat çeken Arıduru, “Bunu konuşanlara önce kaza kırım raporunu incelemelerini tavsiye ediyorum. Denetim konusunda yüzde 800’lük bir artış sağlayarak Avrupa’da 3. sıraya çıktık. Fakat SHGM her uçağa, her bir pilotun yanına bir eleman koyamaz. Bu mümkün değil, dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Kimsenin yetişmesi mümkün değil. Havayolu şirketlerinin bizlere onaylattırdıkları el kitaplarında bakımla ilgili, çalışma prensipleri ile ilgili bölümler var. İşletmeler bunları kendileri yapmak zorunda” dedi.

 

EKSİKLİKLERİ OLAN ŞİRKETLERE GEREKENİ YAPARIZ 

SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, üç uçakla çalışan bir havayolu şirketinde en az 200-300 kişinin çalıştığını ve uçak başına ortalama 100 insan düştüğünü belirterek, “Bu insanların çoğu bakımcıdır, elektrikçidir, kaptandır, yer hizmetçisidir. Bunlar bu işleri mükemmel ve eksiksiz yapmak için şirketler tarafından istihdam edilmektedir. Şirketler kendi içlerinde yapmakla mükellef oldukları denetimleri de en küçük bir aksaklığa meydan vermeden yapmaları lazım. Biz minimum her yıl bir uçakla ilgili uçuşa elverişlik denetlemesi diye tanımladığımız bir denetim yaparız. Bu yılda 10 defa olmaz, bir defa yapılır. Bu süre içerisinde işletmenin bir takım eksik uygulamaları varsa, denetimde de bu ortaya çıkıyorsa işletme için gereğini yaparız. Ruhsat iptali de yaparız, uçağı ground da ederiz(yere indiririz). Bunun örnekleri çok fazla. SHGM’de 1 kuruş para cezası yokken, son 5 yılda neredeyse 10 trilyona yakın para cezaları kesilmiştir. Öyle değil bu işler. Basında yer alan haberleri de büyük bir endişe ve hayretle izliyoruz. Bu kadar asılsız ithamlar, bir kurumun üzerine bu kadar gidilmemesi lazım. Şunu çok rahatlıkla söylüyorum. Yapılacak denetimlerle ilgili SHGM’nin uçuş emniyeti ve uçuş güvenliğinden hiçbir şekilde taviz vermesi mümkün değildir. Bunu düşünmek bile mümkün değildir. Böyle bir şansımız yok. Bir taraftan denetimde 3. sıraya çıkacaksınız, bir taraftan da Türkiye’de kendi içimizde hiç denetim yok diyeceğiz. Bu kabul edilir bir şey değil. Hatalarımız varsa üzerine gideriz, ama asılsız ithamlarla yüz yüze kalmak doğru değil” diye konuştu.

Airkule.com

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 mumya
 8 Aralık 2009 Salı 11:11
Takunya Hava Yolları yöneticileri SHGM kokpit personeline verdiği limit dışı uçuş ve duty time cezaları için kaç para ödedikler, n, makyajlı bikançolarında bir açıklasalar!! Bu suşi muhabbetinden daha vahim bir şey
 1.
 8 Aralık 2009 Salı 09:43
SAYIN ARIDURU. SIVIL HAVACILIK DAIRESININ YAPTIGI ATILIM VE GELISMELERIN FARKINDAYIZ. BIR CALISAN OLARAK UCUS EMNIYETININ ARTMASINDAN DOLAYI DA MUTLUYUZ. SIRKETLER KENDI ICINDEKI PERSONELI DENETLESIN DIYORSUNUZ. SIZCE WORLD FOCUS UCAGINA O ARIZALI OLARAK ERITREDEKI UCAKTAN SOKULMUS EGPWC I TAKAN VATANDAS KENDI KAFASINDAN MI YAPTI BU İŞİ. BIRILERI TALEP ETTI O DA EKMEGINDEN OLMAMAK ICIN YAPTI. BUNUN GIBI NICELERI OLUYOR. TEKNIK YONETIM TEKNISYENLERE, UÇUŞ İŞLETME PILOTLARA BASKI KURUYOR. BU İŞLER BOYLE YURUYOR. CEZA KESTIK DIYORSUNUZ UCAK GROUND ZATEN MEL YUZUNDEN OLDUYSA SIRKET O KADAR YOLCUYU OTELE CEKMEK VE UCAK KIRALAMAK MASRAFINA KATLANMAKTANSA CEZA ODEME PAHASINA UCUS EMNIYETINDEN TAVIZ VEREREK UCURMA YONTEMLERINI ZORLUYOR. ÇÖZÜM KITAP USTUNDE DEGIL UCAK UZERINDE TERUBELI PERSONEL ILE DENETIM YAPMAK. ÇÖZÜM TURKIYEDE PARÇA SAGLAYAN ŞİRKETLERIN KURULMASINI SAĞLAMAK VE DEPOLAR KURULMASINI SAGLAYARAK PARÇA MALIYETLERINI VE TEDARIK SURESINI AZALTMAK ....SAYGILARIMLA
 bulut
 7 Aralık 2009 Pazartesi 17:18
Her havayoluna bir denetçi vermenize de razıyız. yeterki aynı kaptan yemeyi bırakıp asıl işinizi yapın...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule