MENÜ
İstanbul 12/15
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
HAVAALANLARINA ELEKTROŞOK CİHAZI
Havacılık Haberleri
29 Ekim 2008 Çarşamba 08:56

HAVAALANLARINA ELEKTROŞOK CİHAZI

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından alınan 16 defibrilatör (elektroşok) cihazı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya havalimanlarına yerleştirildi.

Havaalanlarına elektroşok cihazlarının alınması, Türk sinemasının gülen yüzü Kemal Sunal'ın uçakta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetmesiyle gündeme gelmişti. Aradan 8 yıl geçti. Türk Kardiyoloji Derneği tarafından alınan 16 defibrilatör (elektroşok) cihazı İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya havalimanlarına yerleştirildi.

Uçak fobisi olan yolcuların uçuş güvenliğini sağlamadığı eleştirilerine maruz kalan Türk Hava Yolları, 1 Mayıs 2004'te bir karar aldı. Uzun mesafeli uçuşlarında elektroşok cihazı bulundurmaya başladı. ABD, Japonya, Tel Aviv, Paris, Hong Kong, Cape Town gibi 35 merkeze gerçekleştirdiği uçuşlarda bu cihazı koyan kurum, ilgili personeli de eğitimden geçirdi. Uygulamayı geliştiren THY'nin yeni hedefi ise 1 Mart 2009'dan itibaren sayısı 114'ü bulan tüm uçaklarında kalp elektroşok cihazı yerleştirmek. Cihazı, Delta (ABD), Lufthansa (Almanya), British Airways (İngiltere) ve Emirates (Birleşik Arap Emirlikleri) gibi dünya devi havayolları 2001'den itibaren taşımaya başladı. Amerikan Federal Havacılık Dairesi'nin (FAA) isteği doğrultusunda THY ve Alman Lufthansa ortak kuruluşu SunExpress Havayolları da 17 uçağına kalp elektroşok cihazı satın aldı. Şirket, kabin memurlarına, Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri MYO'dan eğitim ve uluslararası geçerliliği olan sertifika eğitimi verdi. Havacılık kuralları uyarınca, ihtiyaç halinde cihazı kullanma önceliği varsa yolcular arasındaki doktora veriliyor. Doktorun olmadığı uçuşlarda ise gerekli eğitimi almış kabin amiri ve kıdemli kabin memuru kullanabiliyor. Atatürk Havalimanı'ndaki sağlık ünitesi yetkilileri, uçakta geçirilen kalp krizine daha çok 'uçak korkusu ve yolculuk stresi'nin sebep olduğuna dikkat çekerek kalp hastası yolcuların tedavilerini aksatmamaları ve ilaçlarını muhakkak yanlarında taşımaları uyarısında bulunuyor.

MUSTAFA GÜN-ÇAĞLAR AVCI/Zaman

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule