MENÜ
İstanbul 15/23
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
FÜZE UÇAKLARLA PARİS-TOKYO 2 SAAT
Havacılık Haberleri
28 Eylül 2009 Pazartesi 10:47

FÜZE UÇAKLARLA PARİS-TOKYO 2 SAAT

Airbus Genel Müdürü Fabrice Bregier, "Havayolu taşımacılığı petrolsüz bir dünyaya hazırlanmak zorunda. Bir süre sonra, füze uçaklar hayal edebiliriz. Bu uçaklarla Paris'ten Tokyo'ya iki saatte ulaşabiliriz” dedi.

Airbus Genel Müdürü Fabrice Bregier, orta vadede daha çevreci ve daha sessiz uçaklar üzerinde çalıştıklarını ifade ederken, uzun vadede uçağı farklı bir yöntemle uçurmanın yollarını aradıklarını söylüyor. Bregier, "Havayolu taşımacılığı petrolsüz bir dünyaya hazırlanmak zorunda. Bir süre sonra, füze uçaklar hayal edebiliriz. Yolculuğun bir kısmının atmosfer dışında yapılacağı bu füze uçaklar sayesinde, Paris'ten Tokyo'ya iki saatte ulaşabiliriz" diyor.

Airbus Genel Müdürü Fabrice Bregier yaptıkları teknoloji yatırımları ile geleceğin uçağını hazırladıklarını ve daha fazla çevreci, daha sessiz ve daha büyük bu yeni uçaklarla petrol sonrası döneme hazırlandıklarım ifade ediyor. Airbus tarafından geçtiğimiz günlerde geleceğin uçaklarına yönelik açıklanan raporda, şu anda kullanımda olan uçakların 2020 yılına kadar C02 emisyonlarını yüzde 50, azot emisyonlarım yüzde 80, neden oldukları gürültü oranını ise yüzde 50 azaltmaları gerektiği ifade ediliyor.

Havayolu taşımacılığı bugün insan kaynaklı C02 emisyonunun sadece yüzde 2 'sini oluştursa da, Fabrice Bregier bu oranın on beş yıl içinde iki katma ulaşacağını söylüyor. Bunun nedeni ise bugün dünya nüfusunun yüzde 84'ünün hala havayolu taşımacılığını kullanmıyor olması. Dolayısıyla bu noktada temel hedef, hava kirliliğinin daha fazla atmasına yol açmadan, önümüzdeki senelerde hızla yükselecek bu talebi en başarılı şekilde karşılamak. Dünya genelinde 230 havayolu şirketini temsil eden Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği ( IATA ) tarafından yapılan açıklamada da, havayolu endüstrisinin 2050 yılına kadar C02 emisyonunu 2005 seviyesinin yüzde 50'ine çekmeyi planladığı belirtildi. Airbus'ın tahminlerine göre, dünya genelindeki toplam 14 bin uçağın, 10 bin tanesinin daha çevreci, daha sessiz ve daha az yakıt harcayan uçaklar ile değiştirilmesi gerekiyor.

Peki geleceğin uçakları nasıl olacak ? Bu noktada Bregier'in söyledikleri oldukça heyecan verici:

“Bir mobiletten daha sessiz”

Bregier, 1960 yılında tasarlanan uçakların büyük bir kısmının bugün de uçtuğunu ve bu uçakların her kalkışta 400 kişiyi uyandırdığını söylüyor. Yeni uçaklar 200 kişinin uyanmasına neden oluyor . Geleceğin uçakları ise bir mobiletten daha sessiz bir şekilde havalanacaklar.

Pervaneler uçağın arkasında olacak, uçaklar hafifleyecek

Fabrice Bregier, 2020 yılında tamamlamayı hedefledikleri yeni bir model üzerinde çalıştıklarını ifade ediyor. Bu model kapsamında, gürültü ve güvenlik nedenlerinden dolayı, pervanelerin açık bir şekilde uçağın arka üst bölgesine yerleştirilmesi planlanıyor. Bregier, bu çalışmalarım şöyle anlatıyor :

" Uçağın arkasına yerleştirilecek açık pervane sistemi için kullanılacak motorlar teoride en az yakıt kullanan motorlardır. Fakat bu noktada aerodinamik sorununu çözmek için, uçağın hafifletilmesi gerekecek. Bunun için de yeni metal bileşimlerinden yararlanmamız gerekecek. Aynı zamanda uçağın havada kaymasını da iyileştirmemiz gerekecek. "

Uçaklar akıllanıp, aralarında konuşacaklar

Havayolu trafiğinin daha akışkan bir hale gelmesi, iniş ve kalkışların daha seri bir şekilde yapılabilmesi için yeni uçakların "akıllanacağını" söyleyen Bregier, bu akıllı sistemlerin uçaklar arasında iletişim kurulmasını da sağlayacağını ifade ediyor. " Bu sayede uçaklar inişe geçmeden önce trafik yüzünden havaalanının üstünde 10 dakika tur atmak zorunda kalmayacaklar. Sadece bunu engellemek bile küresel havayolu trafiğinin neden olduğu hava kirliliğini yüzde 10 oranında azaltacaktır" yorumunda bulunuyor.

Hedef uçakları farklı bir yöntemle uçurmak

Fabrice Bregier, orta vadede yeni uçakların eski uçaklardan çok farklı olmayacağını, uzun vadede ise hedeflerinin çok daha farklı olduğunu ifade ediyor. İşte Bregier'in ilginç açıklamaları :

"Orta vadede yeni uçaklar eskilerine çok benzeyecek. Hatta daha büyük olacaklar. 800 koltuğu olan A380 artık dünyanın en büyük uçağı olmayacak. Orta vadede, A 380 kapasitesinde, fakat biraz daha uzun bir uçak geliştirmeyi planlıyoruz. 2040 gibi uzun vadede bakacak olursak, uçağı farklı bir yöntemle uçurmanın yolları üzerine çalışıyoruz. Av uçaklan, elektrikli veya pilli uçaklarda olan Delta kanatların kullanımını inceliyoruz. Havayolu taşımacılığı petrolsüz bir dünyaya hazırlanmak zorunda, çünkü uzun seneler boyunca yakıt ihtiyacı olacak sanayilerden birisi konumunda. Biyo yakıtları imceliyoruz. Belki daha uzun bir süre sonra, füze uçaklar hayal edebiliriz. Bu füze uçaklar sayesinde yolcuğunun bir kısmı atmosfer dışından yapılabilir. Bu sayede Paris'ten Tokyo' ya iki saatte ulaşabiliriz”.

Didem ERYAR ÜNLÜ-Dünya

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Muhammed Örkın
 5 Ekim 2009 Pazartesi 23:19
İhtiyaç > ilim > bilgi birikimi > ter > eser. Çalışan, üreten yapar; erken davranmanın semeresini sonrası medeniyette ele geçirmiştir. Ben de cenneti ele geçirmek için cami ve minare bekçiliğini elimde tutmanın semeresini hayal ediyorum; 1500 senedir. Üretenlerin ekmeğini yiyip, ahlak örnekleri seçerek.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule