MENÜ
İstanbul 19/26
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
FUARIN İLGİ ODAĞI OLAN UÇAK
Havacılık Haberleri
18 Temmuz 2014 Cuma 09:09

FUARIN İLGİ ODAĞI OLAN UÇAK

Tamamen elektrikle çalışan dünyanın en küçük ve sessiz uçaklarından Airbus E-Fan İngiltere'de süren havacılık fuarı Farnborough Air Show'un en çok ilgi gören hava taşıtları arasında

Çift kişilik uçak, Airbus'ın iştiraki Voltair taralından Fransa'nın Bordeaux şehrinde üretildi. Uçuş derslerinde kullanılması düşünülen uçak lityum ion bataryalarıyla saatte 160 kilometre hıza ulaşabiliyor.

Seri üretim 2017 sonu

Bataryaları şarj etmek yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Kanat uzunluğu 9.5 metre olan E-Fan 45 dakika havada kalabiliyor. Batarya teknolojisinin gelişmesiyle bu sürenin 75 dakikaya kadar çıkması bekleniyor. Bu sürenin de uçuş dersleri için fazlasıyla yeterli olacağı düşünülüyor.

Airbus, projenin maliyetini ya da bir uçağın ne kadara mal olduğunu açıklamadı. Ancak elektrikli bir uçağın işletme maliyeti normal bir uçağın üçte biri düzeyinde. Şarjlı sistem, depoyu jet yakıtıyla doldurmaktan çok daha ucuza geliyor. Ayrıca elektrikli motor sistemi pistonlu motordan daha az hareketli parçaya sahip olduğundan bakım masrafları da azalıyor. Bunun yanı sıra, uçakların sessiz olması, pist çevresinde yaşayanların gürültüden daha az rahatsız olmasını sağlıyor.

İki koltuklu elektrikli uçakların 2017 sonu seri üretimine başlanması bekleniyor. Ayrıca 4 koltuklu bir uçağın üretimi de planlanıyor. Batarya sistemlerinin gelişmesiyle birlikte, elektrikli helikopterlerin ve 90 yolcu kapasiteli elektrikli bölgesel yolcu uçaklarının gündeme gelebileceği belirtiliyor.

Milliyet

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule