MENÜ
İstanbul 11/19
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
“EKONOMİ SINIFI SENDROMU” DAVA KONUSU
Havacılık Haberleri
3 Şubat 2014 Pazartesi 08:21

“EKONOMİ SINIFI SENDROMU” DAVA KONUSU

Yılda bin kişi "ekonomi sınıfı sendromu" yüzünden uçak şirketlerini dava ediyor

Ekonomi sınıfı sendromunun tıbbi adı toplar damar trombozu. En önemli nedenlerinden biri ise uzun süren, hareketsiz oturulan seyahatler. Business class'da seyahat edenlerde de görülüyor. Ancak ekonomi sınıfının dar koltuklarında daha sık rastlanıyor. Yılda bin kişi bu nedenle uçak şirketlerini dava ediyor.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Periferik Damar Cerrahisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr Hakan Uncu, ilk olarak 1954'te Venezuela - ABD arasında 14 saatlik yolculuk sonrası bir doktorun bacağında toplar damarda pıhtı oluştuğunun bildirildiğini söylüyor. Hareket kabiliyeti az olan ekonomi sınıfı yolcularında daha sık görülen söz konusu sorun, 1977'den sonra daha çok konuşulur oldu. Prof. Dr. Uncu, "Uçak yolculuğuyla ilişkili ölüm sebepleri içinde 2'nci sırada ekonomi sınıfı sendromu geliyor. Tokyo Havalimanı’nda yılda 150 kişi iner inmez pıhtı tanısıyla tedaviye alınıyor. Buna rağmen yüzde 4'ü ölüyor" diyor.

Uzun yolculuklara çıkanların binde beşinde belirgin tromboz daha bilinen adıyla pıhtı oluyor. Bir de tanı konamayan daha küçük pıhtılar gelişebiliyor. Prof.

Dr. Uncu. "Seyahat sırasında baldır ağrısı, kramp, iğnelenme belirtileri olur. Ancak yolcuların aklına pıhtı gelmez. Pıhtı bacaktan akciğere fırlarsa, göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme, çarpıntı görülür. Bu da çoğu zaman kalp kriziyle karıştırılır. Uzun yolculuk sonrası ölenlerin yüzde 18'inde sebep ekonomi sınıfı sendromu. Seyahat sonrasında da 2 hafta risk sürer" diyor.

Uçak yolculuklarında 3 saatten sonra risk başlıyor. 6 saatten daha uzun yolculuklardaysa risk oldukça yükseliyor. Sadece uçak değil, otomobil ve otobüs yolculuklarından sonra da görülebilse de en sık uçak yolculuklarından sonra karşılaşılıyor.

Prof. Dr. Uncu, "Yolcular uçakta özellikle pencere kenarında hareketsiz oturuyor. Ekonomi sınıfı sendromu görülme sıklığı verinde sabit oturanlarda 4 kat fazla. Dolayısıyla  yolculara hareket etmelerini öneriyoruz. Bunun dışında, kuru kabin atmosferi ve azalmış sıvı alımıyla birlikte, uçakta düşük hava basıncı ve oksijen azlığı da sendromda etkili" diyor

MESUDE ERŞAN-Hürriyet

İşte risk grubundakiler …

Mesude Erşan’ın yazısının devamı için TIKLAYINIZ…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mehmet
 3 Şubat 2014 Pazartesi 11:40
Böyle saçma birşey duymadım hayatımda. Bin gemiyle git o zaman Amerikaya.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule