MENÜ
İstanbul 22/29
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
E-BİLET 1300 ÇAM AĞACINI KURTARDI
Havacılık Haberleri
24 Eylül 2007 Pazartesi 12:18

E-BİLET 1300 ÇAM AĞACINI KURTARDI

Türkiye’de e-bilet uygulamasına geçen havayolu şirketleri, 25 milyonu aşkın yolcuyu kağıt bilet olmadan taşıyıp 2 milyon 250 bin YTL tasarruf yaptı.

THY, Onur, Atlas ve Pegasus Havayolları tarafından yapılan kağıt tasarrufu, 1300 yetişmiş çam ağacının kesilmemesi anlamına geliyor.

 

UluslararasI Havayolu Taşımacılığı Birliği’nin (IATA) 1 Haziran 2008 tarihinden itibaren havayolu şirketlerinin kağıt bilet kesemeyeceğini açıklamasının ardından, havayolu şirketleri hızla e-bilet uygulamasına geçiyor. IATA yetkilileri, kağıt bilet kullanımının sona ermesiyle uçak şirketlerinin yılda toplam 3 milyar euro tasarruf edeceklerini, ayrıca 50 bin ağacın daha az kesileceğini açıklamıştı. E-biletin kullanılmaya başlandığı günden bu yana Türk şirketleri yaklaşık 25 milyon yolcu taşırken, bin 300 yetişkin çam ağacı bu tasarruf sayesinde kesilmekten kurtuldu.

İlk adımı THY attı

Tüm dünyada Haziran 2004’ten itibaren uygulanmaya başlanan e-bilet uygulamasını Türkiye’de ilk kez Türk Hava Yolları (THY) 16 Ağustos’ta Denizli’de uygulamaya başladı. O tarihten itibaren kademeli olarak tüm iç hat noktalarında e-bilet uygulamasına geçen ve şu anda tüm iç hat noktalarında kağıt bileti terk eden THY, dış hatlarda ise Sana, Amman, Şam, Cidde, Riyad, Johannesburg ve Capetown noktaları hariç diğer noktalarda e-bilet kullanıyor. Son üç yılda tüm iç hatlarda, 106 dış hat noktasının ise 99’unda e-bilet uygulamasına geçen THY, uygulamanın başladığı tarihten bu yana 20 milyonu aşkın e-biletli yolcu taşıdı. Şirket, kağıt ve işgücünden 1.2 milyon YTL tasarruf etti.

İç hatta kağıt tarih oldu

THY dışında özel havayolu şirketleri de tüm iç hat uçuş noktalarında e-bilet uygulamasına geçti. 16 Şubat 2006’da e-bilet uygulamasına geçen Onur Hava Yolları’nın, bugüne kadar toplam 250 bin YTL’si kasasında kaldı. 3.5 milyon yolcuyu e-biletle taşıyan Onur Air, iç hatlarda tamamıyla bu sisteme geçti. 2005 Kasım’ından bu yana 2 milyon e-biletli yolcu taşıyan Atlasjet, personel giderleri ve kağıt bilet masraflarından 800 bin YTL tasarruf sağladı. 1 Kasım 2005’te gerçekleştirdiği İstanbul-Adana seferiye tarifeli iç hat uçuşlarına başlayan Pegasus Havayolları, satışlarını hep e-bilet olarak gerçekleştirdi.


E-bilet nedir?

Elektronik bilet, kağıt bilet düzenlenmeden tüm rezervasyon ve uçuş kayıtlarının elektronik ortamda saklanması. Olası rezervasyon değişikliği, parkur değişikliği iade talebi ve uçuşa kabul işlemleri elektronik ortamda kayıtlı bilet bilgisi üzerinden gerçekleştiriliyor. Kağıt kullanımını azaltan ve hizmetlerin çoğunu elektronik ortama taşıyan e-bilet sistemi, şirketlere hem iş gücü kullanımı hem de maddi açıdan büyük yarar sağlayacak hem de bilet kaybı, unutulma veya düşürme, yırtılma ve kirlenme gibi riskleri de ortadan kaldıracak.

Vatan-Murat HERDEM

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule