MENÜ
İstanbul 24/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DÜNYA'YA DÖNDÜLER
Dünyadan
16 Eylül 2024 Pazartesi 07:36

DÜNYA'YA DÖNDÜLER

SpaceX'in Polaris Dawn görevi tamamlayan astronotlar Dünya'ya döndü

Teknoloji milyarderi Jared Isaacman'ın komuta ettiği, SpaceX tarafından yürütülen Polaris Dawn görevi, beş günlük yörünge macerasını başarıyla tamamladı ve özel uzay araştırmalarına kapı açtı.

Elon Musk'ın uzay firması SpaceX'e ait Resilience adlı uzay kapsülü dün Amerika Birleşik Devletleri'nin Florida eyaleti açıklarına yumuşak iniş yaparak ilk özel uzay yürüşünü gerçekleştiren Amerikalı milyarder iş insanı Jared Isaacman'ı ve diğer üç astronotu geri getirdi.

Polaris Dawn görevi kapsamında 10 Eylül'de fırlatılan mürettebatlı Resilience uzay aracı yeryüzünden 1.400 kilometre yükseğe ulaşarak önceki tüm insanlı yörünge uçuşlarını geride bırakmıştı.

Polaris misyonu sadece irtifa rekoruna sahne olmakla kalmadı, aynı zamanda dört ticari mürettebat üyesini Van Allen radyasyon kuşağına götürerek uzay radyasyonunun insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda önemli bilimsel deneylere de olanak sağladı.

İlk ticari uzay yürüyüşleri gerçekleşti

Polaris Dawn misyonu kapsamında ayrıca tarihteki ilk ticari uzay yürüyüşleri de gerçekleştirildi. ABD'li milyarder Isaacman ve havacılık mühendisi Sarah Gillis uzay kapsülünden dışarı kısmen çıkarak tarihe geçti.

Misyon uzay yürüyüşü gibi karmaşık hareketlerin artık özel şirketler tarafından turistik amaçlı da yapılabileceği anlamına geliyor. Bu dönüm noktası, özel uzay şirketleri için yeni olanaklar yaratabilir ve gelecekteki ticari görevlerde daha kapsamlı araç dışı faaliyetlerin önünü açabilir.

Resilience mürettebatında Isaacman ve Gillis'in yanı sıra Anna Menon ve Scott Poteet de yer alıyor. Bu uçuşla birlikte Gillis ve Menon, Dünya'dan en uzağa seyahat eden kadınlar unvanını alarak NASA astronotlarının önceki rekorlarını gölgede bıraktı.

Isaacman'ın bir önceki girişimi olan 2021'deki Inspiration4 görevi de başarıya ulaşarak tamamı sivillerden oluşan ilk yörünge uçuşu unvanını almıştı. SpaceX ve Isaacman'ın Polaris Programı'ndaki işbirliği, mevcut uzay uçuşu deneyiminin sınırlarını zorlamayı ve gelecekteki daha iddialı görevler için zemin hazırlamayı amaçlıyor.

SpaceX'in öncü rolü

Uzay endüstrisi, SpaceX'in yeniden kullanılabilir Starship roketlerinin planlanan ilk insanlı uçuşu da dahil olmak üzere Polaris Programının sonraki aşamalarını merakla bekliyor. Ancak bu görevlerin yetkili makamlar tarafından nasıl denetlenip düzenleneceği tartışma konusu.

ABD Federal Havacılık İdaresi'nin (FAA) Starship test programını en azından Kasım 2024 sonuna kadar kısıtladığını duyurması da tartışmaları alevlendirdi.

Polaris Dawn'ın başarılı bir şekilde suya inişi sadece bir görevin tamamlanışını değil, uzay araştırmalarında yeni bir dönemin başlangıcını da işaret ediyor. Özel kuruluşlar engelleri aşmaya ve yeni rekorlar kırmaya devam ettikçe, uzay uçuşlarının geleceği giderek daha çeşitli, iddialı ve erişilebilir görünüyor.

Kaynak: Euronews

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule