Airkule.com olarak THY’nin daveti üzerine Karadeniz’in hemen üstünde yer alan, İstanbul’a uçakla sadece 2 saat uzaklıktaki Rostov şehrinde kısa bir gezinti yaptık. Ülkemizde, tekstil ve demir çelik işiyle uğraşan kesim dışında, çoğu kimsenin tanımadığı bu şehrin M.Ö. 5. yy.’a kadar uzanan çok zengin bir tarihi var.
Rostov Na Donu (Rostov On Don)
Don nehri üzerinki Rostov şehri anlamına gelen Rusça ‘Rostov Na Donu’, İngilizce ise ‘Rostov On Don’ olan Rostov şehrine, Türk Hava Yolları Mart 2006’da uçmaya başladı.
Güney Rusya’nın başkenti olarak bilinen Rostov, 1749’da Rus İmparatoru Birinci Petro (Türkiye’de Deli Petro, Rusya’da ise Çılgın Petro adıyla anılıyor)’nun kızı Elizabeth tarafından kurulmuş. Babası tarafından bir kale kurması için Rostov’a gönderilen Elizabeth, şehrin konumunu çok beğeniyor ve batıdaki Street Avenue gibi düm düz caddeleri olan bir şehir kurulması talimatını veriyor. Arkeologlar ise M.Ö 5. yy.’da burada bir yerleşimin olduğunu, yapılan kazılarda yanlarında silah bulunan kadın askerlerin yani ‘amazon’ların bu bölgede yaşadıklarına dair bulguların mevcut olduğunu belirtiyor.
17. yy.’a kadar Osmanlı’nın denetiminde kalan şehir tıpkı İstanbul gibi 7 tepe üzerine kurulmuş. Don nehrinin ikiye böldüğü şehir, Moskova’ya bin kilometre mesafede. İstatistiklere göre Rostov’un nüfusu 1.5 milyon civarında. 20 farklı etnik köken ve dinden insanların yaşadığı şehirde en yoğun nüfusa Kazak’lar sahip. Kazakları Slav ırkından olanlar, Türkler (Osmanlı döneminden kalan), Tatarlar, Ermeniler, Yunanlılar, Kore’liler, Yahudiler ile Belaruslu ve Ukrayna’lılar izliyor.
Tarım ve Sanayi şehri
Özellikle demir çelik sektörünün gelişmiş olduğu Rostov Bölgesi’nde, bereketli topraklar ve geniş ovalar nedeniyle tarım da son derece ileri durumda. Şehirde demir çelik fabrikalarının yanısıra, helikopter ve tarım makinaları üreten fabrikalar var. Tomruk ve ağaç ihracatı da ekonominde önemli yer tutuyor. Ağaç ve tomruklar gemilerle Don Nehri’nden Karadeniz’e, oradan da dünyaya gönderiliyor.
Zengin tarih
Don nehri kenarında yaşayan Kazaklar, Rus İmparatorlar için vazgeçilmez askerlerdi. Korkusuz asker olan Kazaklar, silah yapımı ve balıkçılıkla da uğraşıyordu. Yüksek vergiler nedeniyle Rus Çar’larına karşı sık sık isyan etmelerine rağmen, üstün savaş özellikleri nedeniyle Çarlar Kazak’lardan hiçbir zaman vazgeçmemiş.
Benzin 1 Dolar’dan ucuz
Petrol zengini olan Rusya’da bu durum hemen otomobillerin modellerine de yansıyor. Otomobillerin çoğu 2.0 motor hacmi ve üzeri. Taksiyle şehir turu yapmak isterseniz bu size sadece yaklaşık 20 dolara(1 dolar 25 ruble) mal olacak.
Rostov gece hayatıyla da ünlü. Şehirde çok sayıda kulüp ve disko mevcut. Özellikle yaz aylarında şehir çok renkli gösterilere sahne oluyor.
Uçaklar boş gelip dolu dönüyor
THY’nin Rostov İstasyon Şefi Birol Tamaç, Mart 2006’da Rostov seferlerine başladıklarını, kısa sürede yüzde 80 gibi yüksek bir doluluk oranına eriştiklerini açıkladı. Önümüzdeki Nisan ayında Rostov’dan Antalya seferlerine başlayacakları belirten Tamaç, “ Uçaklarımız Rostov’dan İstanbul’a kargosuz gidiyor. Dönüşte ise neredeyse kişi başına 250-300 kilogram yükle dönüyor. Özellikle Rus kadınları deriden vazgeçemiyor. İstanbul’dan en çok satın aldıkları ürün deri ürünleri” dedi.
Rostov’da Türk inşaat şirketleri de dev alış veriş merkezlerinin inşaatını üstleniyor. Bunun yanı sıra Türkiye’den plastik kaplama sektöründe iş adamları bu bölgeye gidip yatırım yapıyor.
İşte size Rostov şehrindeki gezimizde çektiğimiz birkaç fotoğrafla kısa bir video...
ismet 9 Aralık 2019 Pazartesi 15:22
|
Girl 10 Temmuz 2018 Salı 23:36
|
Yulia 17 Şubat 2018 Cumartesi 05:25
|
tarık 21 Haziran 2017 Çarşamba 16:58
|
Rostovlu 21 Haziran 2017 Çarşamba 16:57
|
suat 21 Haziran 2017 Çarşamba 15:31
|
muzaffer 52 ordulu 13 Şubat 2015 Cuma 14:07
|
muzaffer hangisi 9 Şubat 2015 Pazartesi 14:44
|
muzaffer aptırmak 26 Ocak 2015 Pazartesi 14:29
|
Osman 15 Eylül 2014 Pazartesi 01:13
|