MENÜ
İstanbul 20/28
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
DHMİ'DEN ‘RÖTAR ÖZRÜ’
Havacılık Haberleri
20 Mart 2010 Cumartesi 11:21

DHMİ'DEN ‘RÖTAR ÖZRÜ’

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, Atatürk Havalimanı’nda pist onarımı nedeniyle yaşanan uçak trafiğindeki sıkıntı ve rötarlar için özür diledi. Rüzgarın da önemli bir etken olduğunu belirtti.

Rüzgarın anormalliği
Ataköy Florya istikametindeki onarımı süren 06/24 pistinin inşaat sahasında gazetecilere açıklamalarda bulunan Birdal, sıkıntıların atlatılması için havayolu şirketleri, terminal işletmecileri, yer hizmetleri yapan firmalar ile birlikte  büyük bir öz veriyle çalıştıklarını söyledi. Bu yıl yaşanan uçak trafiğindeki sıkıntının pist onarımı nedeniyle birlikte, küresel ısınma nedeniyle rüzgar yönlerindeki anormalliklere bağlı olduğunu belirterek şunları söyledi: “Rötarları sadece bu pistin kapalılığına bağlamak bir kere doğru değil. Çünkü diğer pistlerimiz de rüzgar durumuna göre kullanılabiliyor. Şu anda birbirine paralel iki pistimiz var. Hava trafiği bu pistlerde yürütülüyor. Ancak 06/24 pisti Özellikle rüzgarın kuzeyden estiği zamanlarda çok rantabl olarak kullanabildiğimiz bir pistti. 36 yönünde kalkış, 06 yönünde iniş yaptığımız zaman hava trafiği daha verimli olarak yönetiliyor. Bir süreliğine 06-24 pistini kullanamayacağız.”

Tek neden bu pist değil
Rötarlarda tek nedenin bakıma alınan pist olmadığını vurgulayan Birdal, sözlerine şöyle devam etti: “Uçakların belli saatlerde tarifelerini ona göre yapmaları nedeniyle belli saatlerde birikmelere sebep oluyor. Bu hem havadaki, hem de yerdeki uçaklar için geçerli. Belki bu sıkışıklıktan dolayı birtakım beklemeler olacaktır. Pist açık olsa dahi kış mevsiminde hepinizin takip ettiği gibi İstanbul’da rüzgar esişi kuzeyden olmasına rağmen, geçtiğimiz kış mevsiminde güneyden yani lodos fazla esti. Öyle olunca da bu pisti biz zaten kullanamamıştık.”

Askeri meydan dahil olsa sıkışıklık yaşanmaz

ORHAN Birdal, Yeşilköy’deki askeri meydanın sivil alana dahil edilmesi konusunda anlaşma sağlandığı takdirde, Atatürk Havalimanı apronundaki sıkışıklığın ortadan kakacağını ve park sorunu kalmayacağını belitti. Birdal, “Bu konuda, gerekli girişimler yapılıyor” dedi.

 

FAİK KAPTAN-Hürriyet

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Doğrusu
 20 Mart 2010 Cumartesi 15:40
Lodos kuvvetli bir rügar olduğu için, asıl o zaman 24 pistini kullanmak zorunda kalırsınız, rüzgar şiddetli değilse, uçakların croswind limitini aşmadıkça güneydense 18 kuzeydense 36 kullanabilirsiniz, Malesef 2 tane paralel pistimiz yok, pistler arasındaki mesefenin azlığı teknik açıdan bu şekilde tanımlamamıza izin vermiyor, buna rağmen bazı durumlarda 2 pist gibi kullanılabilecekken kontrölerlerinizin seviyesine güvenmediğiniz için, kontrölörlerin insiyatif alarak trafiği hızlandırmalarını da siz yazıyla yasaklattınız.
 Can Unsalan
 20 Mart 2010 Cumartesi 15:38
06-24 Dogrultulu pistin uzaltilmasina ek olarak paralelinin insaasi mumkun olsa AHL'de onumuzdeki 10 sene problem kalmaz.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule