
ZONGULDAK HAVALİMANI AÇILIYOR

ANKARA'DAN AIRBUS'A REST

17'LİK SAHTEKAR

SİVİL HELİKOPTER DÜŞTÜ: 15 ÖLÜ

Aşırı sıcağa dayanmıyor
Airbus 330’larla ilgili bir dosya hazırlayan gazete, uçuşlarda yaşadığı birçok sorunun uçaklarda kullanılan “kapton” adı verilen bir kablo tipi nedeniyle olabileceğini yazdı. Üzeri polimer kaplamalı olan bu kablolar güvenlik açısından oldukça eleştiri alıyor. Kapton kablolar, aşırı sıcaklıkta veya bir nedenle zarar gördüğünde elektrik kaçaklarına veya kıvılcıma neden olabiliyor. Airbus uçaklarda bulunan uçağın yönetimini büyük ölçüde uçuş bilgisayarına bırakan “Fly by wire” sistemi nedeniyle Airbus’larda yaklaşık 160 kilometre uzunluğunda bu kablolardan bulunuyor. Airbus üzerindeki madde nedeniyle zor zarar gördüğü gerekçesiyle bu kabloların güvenli olduğunu savunuyor. Ancak rakip şirket Boeing, 2002 yılında “güvensiz” oldukları gerekçesiyle kapton kablolarını kullanmayacağını açıkladı. NASA da Kapton kabloların kullanıldığı uzay mekiklerinin 2010 yılından sonra emekliye ayrılacağını açıkladı. Bunun nedeni olarak da Kapton’ların bu süreden daha fazla dayanmayacak olması gösterildi. Uzmanlar NASA’nın böyle bir karar almasının arkasında “gizli tutulan bazı sorunlar yaşanmış olması” ihtimalinin bulunduğuna dikkat çekiyor.
Düşen uzay mekiğinde de aynı kablolar vardı
1999 yılındaki iniş sırasında parçalanarak düşen ve yedi astronotun ölümüne neden olan Columbia uzay mekiğinde de bu kablolardan kullanıldığı belirtildi. ABD Kongresi’ne bağlı güvenlik komisyonunun raporunda da “Kaptonlara izin veren 20 yıl önceki kanunlar tam uygulansa, bu kablolar kullanılmaz” ifadesi yer aldı. Kablolarla ilgili kuşkular nedeniyle NASA bu kabloları kullanmıyor.
160 KM. KULLANILIYOR
‘Kapton’ kablolarından A330’larda tam 160 kilometre kullanılıyor. Boeing 2002’de güvensiz olduğu gerekçesiyle uçaklarında bu kabloların kullanımını yasaklamıştı.
Vatan