MENÜ
İstanbul 12/17
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BAHADIR ALTAN KAZAYI YORUMLADI
Havacılık Haberleri
25 Mart 2015 Çarşamba 15:54

BAHADIR ALTAN KAZAYI YORUMLADI

Yazarımız Kaptan Pilot Bahadır Altan, Fransa Alplerinde meydana gelen Germanwings kazasını yorumladı

Altan’ın ilk bulgulara dayanarak yaptığı analiz şöyle:

“Kazanın nedeni konusundaki sınırsız olasılıklar bulgular arttıkça azalıyor. Kazanın neden olduğu konusunda tahmin yapmak yerine olasılıklar üzerinde akıl yürüterek birinci günün sonunda teyid edilmiş bilgiler ışığında şöyle bir yorum yapılabilir kanaatindeyim:

38 000 feet gibi bir yükseklikten dakikada 3000 feet üzerinde bir varyo(dikey hız) ve yüksek süratle alçalış ve transpondera bağlanan 7700 kodu bilgileri doğruysa 2 olasılık öne çıkıyor:

1-      Her iki motorun durması  

2-      Ani kabin basıncı kaybı.

Ancak yere vuruş biçimi yüksek sürat ve pilotların yakındaki bir meydana veya daha elverişli bir araziye yönelmemeleri (ki bu konuda temas ettikleri ATC bir bilgi paylaşırsa bu da netleşecektir) motor arızasından çok ani kabin basıncı kaybı olasılığını kuvvetlendiriyor. Bu durumda da pilotların 10.000 fizyolojik irtifa altına indikten sonra düz uçuşa geçmeleri gerekecekti.  Bunun yerine yere temas ettikleri 6000 cıvarındaki araziye kadar yüksek süratle alçalışa devam etmeleri ise daha önce örneği yaşanan, pilotların oksijen maskelerini takmayıp bir süre sonra bayılmaları ve takiben yaşamlarını yitirdikleri, bu nedenle düz uçuşa geçmemiş olabilecekleri ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Ani basınç kaybında bütün uçaklarda otomatik olarak maskeler dökülür,  yolcu ve kabin memurları bu maskelerden oksijen soluyarak alçalış sırasında hypoxia olmaktan yani oksijensiz kalmaktan kurtulurlar. Ancak kokpitte otomatik olarak maske düşüren bir sistem yoktur. Pilotlar bunun eğitimini almışlardır ve bu bilinçle maskelerini ilk iş olarak takmaları gerekir.

Kıbrıs Atina arasında 2005 yılında yaşanan Helios uçak kazasında pilotlar bu acil durumun idrakinde davranmayarak maskelerini takmayı ihmal etmiş ve yolcular sağ kalırken onların aksine, önce bayılıp sonra da yaşamlarını yitirmişlerdi. Pilotsuz kalan B-737 de F-16 ların eşliğinde düşmüştü. 

Bu olayda da uçağın yüksek süratte yere temas etmesi pilotların yere yaklaştıklarında araziye iniş için sürat ve varyo düşürme veya daha önceden uygun bir meydana yöneliş yapamadıklarını akla getiriyor. Bu da ancak pilotların yere temastan önce 8 dakikalık alçalış sırasında yaşamlarını yitirmeleriyle mümkün.  Kuşkusuz başka bir nedenle kokpit kötü niyetli kişilerin eline geçmemiş ve kasıtlı olarak yere çarptırılmamışsa. Ancak 7700 koduyla başlangıçta emergency deklere eden kokpit bu durumda uçak kaçırma kodunu bağlardı diye düşünürsek bu kaçırılma olasılığı zayıflıyor.

Her koşulda kesin çözüm ancak inceleme sonucunda belli olacaktır. Bu yorumlar kehanet değil, sadece olasılıkların değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme ışığında öne çıkan olasılıklar bir kez daha pilotların eğitimine verilmesi gereken önemin büyüklüğünü ortaya seriyor. Bu acı kazadan sivil havacılığımızın eğitim konusunda tavize ve tasarrufa yer olamayacağı gibi bir dersi çıkarması gerektiğini düşünüyorum.

Bahadır Altan - Airkule.com  

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Mümtaz güler
 27 Aralık 2024 Cuma 05:13
Az önce yorum yapım incelenecek sonra yayınlanacak. Neden istediğimiz yorumu yapamayacakmıyız. Bu ülkede doğruları s kaptan Bahadır gibi söylemek sürmüş?. SİZLERİ KINIYORUM.
 Mümtaz güler
 27 Aralık 2024 Cuma 05:07
Kaptan çok bilgili ve doğruları konuşuyor. Bu tip kaptanları siyasi görüşleri yönünde harcamayalım ihtiyaç var. cesur bir insan peki harcayalım atalım kim doğruları konuşacak.
 Gökhan
 26 Mart 2015 Perşembe 13:52
Sanırım olay pilotun psikolojisine bağlı olarak yürütülecek soruşturmaya sonuçlandıracak. Kaptan kokpite girmek için her türlü çabayı sergilemiş ve maalesef co pilot bilinmeyen bir sebeple kapı açma teşebbüsünü redderek alçalışı sürdürüp hızlandırmış. Bu ifadeler CNN deki Brice Robin Marsilya Savcısına ait. Çok üzgünüm.
 Gökhan
 26 Mart 2015 Perşembe 13:07
CNN ve BAE de verilen bilgiler Işığında emergency Çağrısı uçak Tarafından yapılmamış. Marsilya kontrol yapmış çok alçaldığıiçin. Pilot isimlerinin açıklanmamasının özel bir nedeni olmadığı söylendi ancak yeni iddaa bir pilotun kokpit dışında kalması ve voice recorderda çok az ses olması olası bir inkapasite veya intihar şüphesine götürüyor diye senaryolar kuruluyor.
 Bahadır Altan
 26 Mart 2015 Perşembe 08:41
Ziya kardes kokpitte bir gosterge ve sesli uyari var. Trafikte de kimse yoldaki sollama yasağını görmediği, surat limitini bilmediği için kural ihlali yapmaz her ihlalde de kaza olmaz. Ama kazalarin çoğu bu iki nedenle olur ve bunu sadece "eğitimsiz" sürücüler yapmaz. Sorun, hata ve kural ihlali yapabilen insanın bu yönünün bilinmesi ve buna yönelik eğitim programları uygulanmasında ve bunun denetlenmesinde. Yanliş anlaşilmamali kimse Germanwings pilotlari bunu yapmıştır demiyor ama pilotlar da insandır ve bu sadece yuzlerce olasiliktan biridir.
 Ziya
 25 Mart 2015 Çarşamba 20:13
Peki hocam ucakta basinc kaybi oldugunu gosteren bir gosterge yok mudur ki pilotlar basinc kaybi oldugunu fark edip maskelerini takmalari gerektigini idrak etsinler.Saygilarimla.
 Engin Aksüt
 25 Mart 2015 Çarşamba 19:28
Bahadır Altan'a katılıyorum. Periodik simülatör eğitimlerinde bir pilota olsa olsa yılda 1 en fazla 2 kez oksijen maske takılmasını gerektiren senaryolar uygulanır. Gerçekten de bazen pilot(lar) bu durumda prosedürün ilk maddesi olan maskeyi takmadan prosedürün diğer maddelerini uygulamaya başlayabilir. Özellikle hiç beklenmeyen ciddi bir arıza durumda alçalma reflexi maske takma reflexinden önce gelebilir. 30 - 35 bin fit yükseklikte 1 dakika içersinde maske takılmadığı taktirde pilot bilincini kaybeder. Germanwings gibi bir şirketin bu konularda eğitim zafiyeti göstereceğine inanmamakla birlikte şu anda elde bulunan bulgular pilotların kontrollu bir alçaltma başlattığı, akabinde Emergency sinyali gönderemeden bilinçlerini kaybedip uçağın otopilotta alçalarak dağlara çarptığı yönünde. CVR kayıtları analiz edildiği zaman kokpitte neler olduğunu ve kaza sebebini öğrenebileceğiz.
 yolcu
 25 Mart 2015 Çarşamba 17:30
Sağ olun Bahadır kaptan, açıklamanız için teşekkürler, FAKAT Sivil pilotlara bu eğitimin verilmemesini vahim buldum.
 yolcu
 25 Mart 2015 Çarşamba 17:26
Ani kabin basıncı kaybı kaç saniyelik olaydır, pilotların maske takmasına izin vermeyecek kadar kısa bir sürede oldu bitti bir olay mıdır, yoksa neden maske takılmaz ki tedbir olarak.
 Bahadır Altan
 25 Mart 2015 Çarşamba 17:19
Basinc kaybedildiginde maske takma ihtiyaci fizyolojik olarak algilanan bir duygu değildir. Yani örneğin su altinda bir dalgic maskesini cikarinca nefes alamaz ve maskeyi kacinilmaz olarak takar. Ama basinc kaybinda hicbir bogulma hissi duyulmadan normal nefes alip verilir, ancak solunum yani kana oksijen gecisi olmaz. Bogulma yavas ve hicbir agri vs hissedilmeden once hafif cakirkeyflik gibi daha da cesaretlendiren bir etki ile gelir. Sonra uyku ve hemen ardindan bayginlik ve şuur kaybı 1 dk gibi bir zamanda gerceklesir. Sonrası beyin ölümü tabii. Bunun baslangic safhası egitim sirasinda askeri pilotlara bizzat yasatilarak öğretilir. O nedenle sivil pilotlarin da bu egitimi almalarini saglamakta bence yarar var. Ne kadar söylenip yazilsa da yaşamak baska kuskusuz. Bu konu Muzaffer Çetingüç hocamizin alanı aslında, sözü O'na uzmanina birakmali...
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule