MENÜ
İstanbul 24/29
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BA'İN 'OPEN SKIES' ATAĞI
Havacılık Haberleri
20 Ocak 2008 Pazar 14:48

BA'İN 'OPEN SKIES' ATAĞI

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, havayolu şirketleri arasında gün geçtikçe yayılan ‘open skies’ trendini kaleme almış.

Turgut’un yazısı:

 

İNGİLİZ HAVAYOLLARI’NIN ‘OPEN SKIES’ ATAĞI


2008 yılının ilk çeyreğinde ABD ve AB ülkeleri arasında ikili havacılık anlaşmaları, yerini büyük ölçüde ‘Open Skies’ olarak bilinen daha liberal bir yapıya bırakıyor. Diğer bir ifadeyle bu, ABD’nin bir şehrinden Almanya’nın bir şehrine İngiliz veya başka bir Avrupalı havayolu ile de uçulabileceği anlamına geliyor. Bu gelişme yolcular için çok çeşitlilik ve daha rekabetçi bilet fiyatları anlamını taşıyor. İki kıta arasındaki bu serbestleşme, AB üyesi olamadığı için ülkemiz taşıyıcılarına dezavantaj sağlamakla beraber avantaj da getirebilir. Zira ülkemiz AB üyeliğine girmediği sürece ülkelerarası ikili anlaşmalarla limitli ancak korunan bir yapı ile yola devam edecek, haliyle bizim havayolu yöneticilerimiz de bu değişikliğe göre stratejilerini revize edeceklerdir.

Bu serbestleşmenin ardından uçuşlarına başlayacak olan ilk yeni havayolu British Airways’in kurduğu Open Skies havayolu olacak. Her şeyden önce böyle bir reformu müteakip BA’in havayoluna verdiği isim bile bence alkışa değer. Haziran itibariyle New York-Brüksel veya Paris arasında 82 koltuklu Boeing757 ile başlayacakları uçuşlarda, iş planları ekonomik fiyatlarla işadamlarını cezbetmek üzerine kurulu. Muhafazakar bir yapıya sahip olan BA’in böyle bir atak yapmasının arkasındaki neden, Airlingus’tan birkaç yıl önce transfer ettikleri rekabetçi yapıya sahip İrlandalı CEO’ları Willi Walsh olsa gerek. Kuruluş, elindeki Boeing757’leri bu şekilde değerlendirmeyi, 150-200 koltuklu uçak modellerinde Airbus320 ve 321’e yönelerek tek tip filoya geçmeyi ve işletme maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor.

İngiliz Havayolları geçmişte Easyjet, Ryanair gibi düşük maliyetli havayollarına rekabeten cevap vermek için ‘Go Airlines’ı kurmuş, ancak başarılı olamadığı gibi bu havayolunu da o segmentte rakibi olan Easyjet’e satmıştı.

ABD ve AB ülkeleri arasında ikili anlaşmalardan kıtalararası serbestleşmeye giden ‘Open Skies’ anlaşması, okyanusun her iki tarafında da birleşme ile satın almaları arttıracağı gibi havayolları arası rekabeti daha acımasız bir boyuta taşıyacaktır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 kalyopi
 11 Ocak 2025 Cumartesi 14:10
Kaptanım sırada ne var? Acayip konular, eşsiz bilgiler, çok yararlanıyorum. Teşekkür ederim.
 Veteran
 8 Ocak 2025 Çarşamba 15:30
Yazı güzel, Türkiye'deki uygulamalarla daha çok ayrıntı gerekiyor.
 NZ
 7 Ocak 2025 Salı 08:29
İlginç konularda ufkumuzu açan yazılarınız çok değerli. Tebrikler.
 Emine Aysegul
 6 Ocak 2025 Pazartesi 12:07
Emeklerine saglik kardesim titiz bir calisma olmus uzay araclarinin deniz dibi depolanmasi dikkatimi cekti tsk
 Meraklı
 6 Ocak 2025 Pazartesi 09:01
F-84 uçağının hidrolik ve yakıt pompalarından bazı özel düzeneklerle dalgıç tüplerini doldurma aparatı yapan amatör bir kişiyi tanımıştım.
 Muzaffer Çetingüç
 5 Ocak 2025 Pazar 23:53
Baykal kaptanım, hiç el atılmamış bir konu üzerinde çok ilginç bir yazı hazırlamışsınız. Teşekkür ederim. Bir zamanlar göklerin ejderhaları ve prensesleri olan bu askeri ve sivil uçakların mezarlıklarda (airplane cemetary) kaderlerine terk edilmiş görüntüleri hüzün vericidir. Bu, o uçaklarla bir biçimde duygusal bağı olan insanları daha da üzer.
 E.Kpt.Plt.Erdal UZER
 5 Ocak 2025 Pazar 15:54
Gazi, emeğine sağlık, harika bir yazı derlemişsin, tam arşivlik.
 havaci
 26 Ocak 2008 Cumartesi 
distardi arkadasimiza katiliyorum.. cok onemli bir konuya deginmis.. ozellikle ulusal basinda havacilik sektoru hakkindaki yazilara baktigimizda ki bu bir iki kisinin tekelinde yillardir, yazarlarin yorum yapmadigini goruyoruz.. bunun en buyuk nedeni de bu kisilerin sektorun icinden gelmemis olmalarindna kaynakladigini dusunuyorum. havacilik sektoru disaridan bakip yorum yapilicak ahkam kesilecek bir sektor asla degil..bu yapanlarda ve cekinmeden koselerinden yorum yapanlarda maalesef kendilerini sektor icindeki insalarin bakisi ile kucuk dusuruyor ve kamuoyunu yanlis bilgilendiriyor ki bu da cok teklikeli bir olay. bilen kisilerin yaptigi yorum analiz ve degelendirmelere ihtiyacimiz var... umarim tolga gibi arkadaslarin sayisi artar..
 distardi
 23 Ocak 2008 Çarşamba 
ustad guzel yorumlamissin.. artik haber olarak nitelendirilen yazilardan ziyade icinde yorumda olan yazilari yazmak havacilik sektorunde bu konuda yasanan buyuk bir acigi bence sizin ile birlikte kapatacak.. ellerinize saglik
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule