MENÜ
İstanbul 12/18
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
AYCI CUMHURBAŞKANININ HUZURUNDA İMZALADI
Havacılık Haberleri
22 Eylül 2017 Cuma 11:33

AYCI CUMHURBAŞKANININ HUZURUNDA İMZALADI

Türk Hava Yolları, 20 artı 20 Adet Boeing 787-9 Dreamliner için Boeing ile görüşmelere başladı. İlker Aycı ve Ray Conner, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın huzurunda anlaşmaya imzalarını attı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler’in 72. Genel Kurul görüşmelerine katılmak üzere gittiği Amerika Birleşik Devletleri gezisi esnasında Boeing ve Türk Hava Yolları yetkilileri, bugün 20 + 20 toplamda 40 adet ve 2019’dan başlayıp 2023’te tamamlanmak üzere 787-9 Dreamliner satın alma görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu.

THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı M. İlker Aycı konuya ilişkin olarak şu açıklamalarda bulundu;

“787 Dreamliner dünyada en son ve en modern teknolojiye sahip olan uçaklardan biridir. Dolayısıyla bu uçakları filomuza katmamıza ilişkin görüşmelerimizin amacı hem 3. Havalimanındaki geniş gövde ihtiyacını karşılamak, hem de Cumhuriyetimizin 100. yılında filomuzu daha da güçlendirmek; yanı sıra yolcu memnuniyetini arttırarak iş birliğimizi geliştirmektir. Türk Hava Yolları olarak bu görüşmeler esnasında Türkiye’den temin edilecek 1 milyar dolar değerinde yan sanayi iş hacmini de değerlendirmekteyiz. Görüşmelerin sonuçlanmasında bu husus son derece önem arz etmektedir ve bu konuya ehemmiyetle eğilmekteyiz”.

Boeing ve Türk hükümeti yetkilileri bugün ayrıca Türk havacılık sanayinin gelişimini desteklemek amacıyla Türkiye’nin 2023 Vizyonu hedefleri doğrultusunda tasarlanmış olan “Boeing Türkiye Milli Havacılık Girişimi’ni kamuoyuna duyurdu. Bu girişimin aynı zamanda Boeing’in Türkiye’deki varlığını güçlendirmesine de katkı sağlaması bekleniyor.

Görüşmelere istinaden Boeing Başkan Yardımcısı Ray Conner; “Boeing’in Türkiye ile olan ilişkisi, 70 yılı aşkın köklü bir geçmişe dayanan çok önemli uzun vadeli bir ortaklıktır. Türkiye ile birlikte çalışarak, bu köklü ortaklığımızı; gerek Türkiye’deki varlığımızın genişlemesine ilişkin uzun vadeli hedefimize ulaşmamız gerekse Türk havacılık sanayinin gelişimini hızlandırmamız yolunda bir adım daha ileriye taşıyoruz” şeklinde konuştu.

Boeing Türkiye Milli Havacılık Girişimi, Boeing'in araştırma, mühendislik ve kabiliyet geliştirme alanlarında; devlet, Türk hava taşımacıları, havacılık hizmet şirketleri ve sanayi tedarikçileri ile yatırımlarını ve programlarını uyumlu hale getiren stratejik bir çerçevenin ana hatlarını da ortaya koyuyor. Bu girişim aynı zamanda Boeing’in, Türkiye’nin önemli bir pazar ve küresel havacılık sektörünün de önde gelen katılımcılarından biri olduğuna ilişkin uzun vadeli görüşünün ve güveninin yansıması şeklinde yorumlanıyor.

  Haberin Videosu

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Gultekin unal
 23 Eylül 2017 Cumartesi 09:27
Sayın Murat Muratoğlu yazmış, birden aklıma geldi, haberinizi okuyunca "Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'ya “Türkiye çaresiz değil, Türkiye kendi savaş uçağını ve helikopterini üretiyor” diye bir kelam etmişti on gün önce… Sözde kendi uçağını üreten Türkiye, Amerika'da Boeing firmasına THY adına 40 uçaklık, 11 milyar dolarlık sipariş geçti. Şu şansa bakın ki Cumhurbaşkanı'nın Amerika'da girdisi çıktısı, oturması, kalkması, toplam 50 dakika süren görüşmenin ardından uçak alım anlaşması açıklandı. Amerika ile görüşmek üzere türlü şikâyetlerle oraya git, THY'ye 11 milyarlık yolcu uçağı alarak geri dön. İyi iş! * * * İnsanın aklına ister istemez Ortadoğu kabile devletleri gibi siyasi rüşvet için yapılan ticari anlaşmalar geliyor. Bu Trump'ı beğenmiyorlar ama adam gerçekten de Amerika'nın çıkarlarını koruyor. Dükkâna gireni boş çıkarmıyor. Gelene geçene mal kilitliyor. Suudi Arabistan'a 110 milyar dolarlık silah, Katar'a da 12 milyar dolarlık savaş uçağı satmıştı. Güney Kore'ye, Japonya'ya hava savunma sistemleri derken bize de yolcu uçağı iteledi… * * * Bari en azından şu THY'ye getirilen Amerika uçuşlarında elektronik cihaz yasağını hatırlatsaydık. Belki yüzleri kızarır, utanırlar, indirim yaparlardı. Yahu bu THY değil mi geçen yıl bilançosu kötü gelince “ya toplu işçi çıkarılacak ya da ücretlere 2017 yılı için zam yapmayacak” diyen? Yolcu dolduramayınca maliyet kısmak için 25 dar gövde ve 7 geniş gövde uçağını hangarlarda boşa çeken… * * * Dahası THY, bünyesindeki uçak gövde ve motorlarının ekonomik ömrünü bu yıldan itibaren 20 yıldan 25 yıla çıkardı. Haliyle mevcut uçaklarla beş yıl daha fazla uçulacak. Tasarruf yapılacak. Şirket 2018-2020 yılları arasında filosuna katmayı planladığı 39 adet dar gövde uçağı 2022 ve 2023 yıllarına kaydırmıştı. Sonradan iptal ettiğini açıkladı. Bu yılki bilançolarına bakıyoruz; ilk üç ayda 1.4 milyar lira zarar, ikinci üç ayda 194 milyon lira zarar… 11 milyar dolarlık siparişi geçmeden önce bir kâra geçseydin, para kazansaydın keşke… * * * Benim merakım yönetiminde dünya havacılığının duayen isimlerinden Ensar Vakfı, Türgev Vakfı, İstanbul Büyük Şehir Belediyesi'nden atanan yöneticiler mi verdi bu kararı? Ülke borçtan kırılırken çok elzem bir anlaşmaydı hakikaten. Dolarlarınızı bozdurun lirada kalın. O parayla altın alın. Altınlarınızı getirin bankaya yatırın, size devlet tahvili vereceğiz deyip her türlü nakit paraya sıkıştığını belli eden Türkiye'nin, Amerika'da yaptığı zengin kalkışı biraz gereksiz olmadı mı?
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule