MENÜ
İstanbul 16/22
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ARIZALI PARÇAYI TAKAN SIR OLDU
Havacılık Haberleri
30 Kasım 2009 Pazartesi 08:43

ARIZALI PARÇAYI TAKAN SIR OLDU

Isparta’da meydana gelen kazaya sebep olarak gösterilen, arızalı ‘Gelişmiş Yere Yakınlık Alarm Cihazı’nı (EGPWS) uçağa kimin taktığı hâlâ bulunamadı.

Kazanın ardından, World Focus’un Eritre’ye kiraladığı bir uçaktan arızalı olarak çıkarılan parçanın Isparta’da düşen uçağa takıldığı belirtilmişti

Mürettebat dahil toplam 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Atlasjet uçağının Isparta’da düşmesinin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilen, arızalı “Gelişmiş Yere Yakınlık Alarm Cihazı”nı (EGPWS) uçağa kimin taktığı iki yıldır ortaya çıkarılamadı.
İki yıl önce, 30 Kasım 2007’de Isparta’ya inişe geçtiği sırada Türbetepe’ye çarparak düşen uçak kazasıyla ilgili olarak Atlasjet Havayolları şirketinden dokuz kişi hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak”tan dava açıldı. Kazadan 1.5 yıl sonra açılabilen davada iki duruşma yapıldı. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya şu ana kadar yalnızca dört sanık katıldı. Ancak kazaya sebep olan ve arızası raporlarla tespit edilen EGPWS’yi uçağa kimin taktığı hâlâ tespit edilemedi.
Uçakların araziye tehlikeli şekilde yakınlaşması gibi durumlarda pilotları hem sesli hem de görsel olarak uyaran cihazın, arızalı olduğu için Eritre’deki bir başka uçaktan söküldüğü, bu arızalı parçanın düşen uçağa, sağlam parçanın da Eritre’deki uçağa takıldığı ortaya çıktı.
Düşen uçaktan sökülen sağlam cihazı Eritre’de kimin taktığı bulunurken, arızalı cihazı Türkiye’de kimin taktığı hâlâ anlaşılamadı. 

Rus pilot ‘arızalı’ dedi
ABD’li Honeywell firması tarafından üretilen TC-AKM tescil işaretli MD-83 tipi uçaktaki EGPWS cihazı, 23 Temmuz 2007’de World Focus Havayolları’nın kayıtlarına girdi. Şirket envanterinde yer alan cihaz, yine World Focus’un Eritre’de kiraladığı bir başka uçakta kullanılıyordu.
World Focus’un Eritre’ye kiraladığı MD-83 uçağının Rus pilotu ise 4 Kasım 2007’de uçağın “Uçuş ve bakım defteri”ne cihazın arızalı olduğunu yazdı. Bu not Eritre’deki uçakta görev yapan teknisyen Fevzi Yavuz tarafından görüldü.
Cihazı kontrol eden ve faal olduğunu belirterek cihazı tekrar bu uçağa takan Yavuz, şirketten yeni bir EGPWS talebinde bulundu. Şirket de istenen EGPWS cihazını Isparta’da düşen uçaktan sökerek Eritre’ye yolladı. Bu cihaz 20 Kasım 2007’de Eritre’deki uçağa monte edilirken, burada sökülen, pilotun “arızalı” demesine rağmen faal bulunan cihaz da İstanbul’a yollandı ve Isparta’da düşen uçağa takıldı.

AİLELER İTİRAZ ETTİ
Öte yandan Atlasjet’ten yargılanan dokuz kişi dışında diğer sorumlular hakkında soruşturmalar hâlâ tamamlanamadı. Uçağın sahibi olan World Focus ile kiralayan Atlasjet’in sahip ve yönetim kurulu üyeleri aleyhine yapılan suç duyurusu da kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla sonlandı. Mağdur ailelerin Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz ise reddedildi. Aileler kesin olan karara karşı Adalet Bakanlığı’na kararın bozulması başvurusunda bulundu. Şu ana kadar bu talebe bir yanıt verilmezken, tüm uçakların denetiminden sorumlu Ulaştırma Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri hakkında da suç duyuruları geldi. SHGM ve Bakanlık hakkındaki şikâyet, dosyadan ayrılarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi, ancak bu konuda da halen soruşturma sonlandırılamadı.

 

NEDİM ŞENER-Milliyet

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 mehmet ali şentürk
 30 Kasım 2009 Pazartesi 20:51
ne yoruyorsunuzki kafanızı veya kafamızı sonuç belli üç aşagı beş yukarı ölen öldü yaşayanlarda kaldıkları yerden devam ediyor 2 aralıkta mahkeme var ğidecez ve görecez sonuç 2 ay ileri bir süre atılacak ve böyle devam edip ğidecek. sonucta kendini sanıklardan kendini caycı olarak tanıtan zat 2 sene hapis cezası ve oldu bitti... kazada tüm ölenlerimizi rahmetle anıyorum kalanlara allah sabır versin cünkü ateş düştüğü yeri yakıyor ne olacakki ğitti benim canlarım sucluları ALLAHA havale ediyorum
 BSLIST
 30 Kasım 2009 Pazartesi 12:05
Yarginin eli kolu bagli goruldugu uzere. SHGM bu sirketin operasyonlarina (bilinen bunca uygungunsuzluga karsin) izin verdigi icin sucludur (kisisel yorumum), kamu vicdanina karsi ise her halukarda sorumludur.
 sektorrden biri
 30 Kasım 2009 Pazartesi 10:31
eritredeki teknisyen parça siparişi yapaken uçağın defterini neden normal diye kapatıyor. Sonraki uçuşa giden pilot neden bu şekilde uçağı kabul ediyor. Parça diğer uçaktan sökülüp eritre ye gönderilmiş eritreden gelen arızalı parşa istanbuldaki uçağa takılmış. Bunu mutlaka teknik yönetimden biri talep etmiş olmalı. istanbulda arızalı parçayı uçağa takan teknisyen bu işlemi niçin yapmış. pilot arızalı oldugunu bildiği halde uçağı bu şekilde neden kabul etmiş. sanırım mahkeme bunları sorgulaması lazım. sivil havacılık dairesi eskisine göre alkışlanacak derecede atılımlar yaptı. denetlemeler eskisinden iyi. ama hala hem teknik üzerinde hem pilotlar üzerinde baskı mevcut. ölen ölduğunle kalmış şirketin sahibi başka bir şirketin patronu olarak devam ediyor havacılık hayatına. sormalı neden parça getirtmiyorsun. neden personelini yanlış işler için zorluyorsun. elbet bunlarda ortaya çıkacaktır... adalet 20 seneye kadar yerini bulur...henuz kac sene gectı ki kazanın uzerınden...
 kazurat
 30 Kasım 2009 Pazartesi 09:28
SHGM siyasi otoritenin mutlak kontrolu altında. Hiç bir zaman gerçekçi bir denetim, soruşturma yapılamaz. Bu sivil havacılık camiası içinde çök iyi bilinmektedir. SHGM yöneticileri mevcut hükümete biat ettiği sürece her türlü dokunulmazlık zırhıyla korunacaktır.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule