MENÜ
İstanbul 11/13
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ANTALYA HAVALİMANI FRAPORT'UN
Röportaj
12 Nisan 2007 Perşembe 17:51

ANTALYA HAVALİMANI FRAPORT'UN

Antalya Havalimanı işletme ihalesini 3 milyar 197 milyon dolar teklif veren ICİçtaş-FRAPORT AG ortaklığı kazandı.

Antalya Havalimanı işletme ihalesini 3 milyar 197 milyon dolar teklif veren ICİçtaş-FRAPORT AG ortaklığı kazandı. İhaleye katılan TAV'ın teklifi ise 3.096 milyar dolarda kaldı.
 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 erdal nalcakan
 10 Mayıs 2012 Perşembe 23:03
Sayın Aksüt değerli çalışmalarına bir yenisini eklemişsin yazdıklarına kesinlikle katılıyorum. Burda izinin olursa kısa bir eklemem olacak. Kalkış ve iniş brefing'lerinde kısaca konuşulmalı. Cockpit üyelerine 'STOP' ve 'GO' yetkisi vermeli. kayıtsız uymalı.. cockpit CRM için hazırlıklı olmalı..
 Yaşar Öztürk
 5 Mayıs 2012 Cumartesi 02:37
Sayın Aksüt, Değindiğiniz konu hayati önemdedir. Yazdıklarınızı umarım tüm pilotlar, "Ben zaten bunları biliyorum" diyerek okumamazlık etmez, okursa da göz ardı etmez. Ülkemizde bir çok uçak kazalarının, pas geçme prosedürünü uygulamayarak, ne pahasına olursa olsun inmek için kendilerini, uçağı ve şartları zorlamaları sonucunda oluştuğunu hatırlıyoruz. Örneğin; Van ve Diyarbakır kazaları, Eseneboğa'ya inişte düşen (1983 Ocak) B727 gibi. İstanbul'da AHL'de bir çok pistten çıkmalar da örnek olarak söylenebilir. Bunların dışında rapor edilen ve edilmeyen bir çok incident da bilinmektedir. Pas geçmek ayıp değildir, tam tersine bir onurdur. Bazı otobüslerin arkasında gördüğüm bir yazıda " Geçmiş olsun demesinler, niye geç kaldın desinler!" derdi, niye pas geçtin desinler ama geçmiş olsun demesinler. Hocam bu konuya değindiğiniz için, bir yolcu olarak teşekkürlerimi sunuyorum.
 Akkara
 30 Nisan 2012 Pazartesi 17:49
degerli yazar, bu yogun temponuzda boyle bir konuya temas etmeniz ve zaman harcamaniz takdire deger. ozel hayatinizdan vakit harcayarak bizleri bilgilendirmek, konuya ne kadar onem verdiginizi gosteriyor. tekrar tesekkur ediyorum. umarim bazi sosyal site yoneticileri de yazinizi okur ve 40 yilda bir!!! pas gecen ucaklarimizi hemen sansasyonel haber yapmazlar! filanca sirket ucagi pas gecti, badire atlatti, acil durum gibi basliklarla konuyu carpitmazlar. saygilarimla.
 Çok önemli bir konu
 29 Nisan 2012 Pazar 23:39
Sn. Aksut güzel bir konuyu ele almış ve değişik seçeneklerle incelemişsiniz. Bu konunun her paragrafı ayrı incelenebilecek konudur. Ancak bu tür bir kararın verilip paylaşılması ve uygulanması kokpitte insan eğrisi yani doğrudan CRM ile ilgilidir. Aslında bu konunun doğru uygulanabilmesi için şirketler önce kanımca ortaklık bazında CRM seviyelerini ölçmeli, bulunan değere göre hedeflerini belirlemeli ve geliştirme önlemlerini almalıdır. Sadece SOP lerde yer alması sonuca ulaştırmıyor ne yazık ki. O ince karar noktasının anlaşılması çok önemli, PNF ve PF in kokpitteki hiyerarşik konumu yerine birbirlerine destek verecek kadar cesaret sahibi olmaları ve karşılıklı anlayışla uçuş emniyetini olumsuz etkileyecek konuda en doğru kararı verebilmelidirler. Unutulmaması gereken konu yapılan her yaklaşmanın emniyetli bir inişle tamamlanmasını etkileyen bir çok olumsuz konunun olduğu ve bunların elimine edilmesi konusunda doğru davranışın zamanında uygulanmalıdır. Teşekkürler.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2024 Airkule