MENÜ
İstanbul 18/26
Airkule
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
ALMAN FRAPORT TURİZM ELÇİSİ
Havacılık Haberleri
29 Mayıs 2007 Salı 09:10

ALMAN FRAPORT TURİZM ELÇİSİ

Fraport AG Frankfurt Airport Services Worldwide Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Andrea Pal, Antalya’yı tanıtacaklarını ve bir turizm elçisi gibi hareket edeceklerini söyledi.

Fraport’un bulunduğu diğer havalimanlarında da benzer etkinlikler düzenleyeceklerini belirten Pal, “Frankfurt Havalimanı’nı her yıl ortalama 52 milyon yolcu kullanıyor. Antalya Havalimanı’nın işletim ihalesini bizim almamız aslında Türkiye’nin ve özellikle Antalya’nın tanıtımı için iyi bir fırsat olacak” diye konuştu. Antalya Havalimanı’nı bağlantılı uçuşlar için yeni bir cazibe merkezi haline getirmek istediklerini söyleyen Pal, “Biz sadece pazarlama ve iç dizayn etkinlikleri yapabiliyoruz. Ancak yakın doğudan gelen yolcuların Antalya’da indirmenin ve bir miktar zaman geçirmelerinin yollarını arayacağız” dedi. Pal, Sabiha Gökçen Havalimanı konusunda da 2 hafta içinde karar vereceklerini, girmeye karar verirlerse yine IC Holding’le birlikte gireceklerini kaydetti. Fraport’un Antalya’daki Genel Koordinatörü Yaşar Döngel ise ihalede çıkan fiyatı başlangıçta 2,6 - 2,7 milyar dolar olarak öngördüklerini ancak fiyatın 3 milyar 196 milyon dolarla beklentilerinin ve İstanbul fiyatının da üzerine çıktığını kaydetti. İhaleye 1, 5 yıl çalıştıklarını belirten Döngel, “40’a yakın bankacı salonda bizim için hazır bulunuyordu. Onları da çağırdık çünkü biz ne pahasına olursa olsun almak istiyorduk. Fiyat çok yukarılara çıkarsa bankacılarla orada görüşecektik” dedi.

Evrim ERGİN-FRANKFURT (AKŞAM)

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Verisiz
 25 Mart 2014 Salı 15:46
Bu kadar az bilgi-veriyle bu yorumlar çok erken.
 Husnu Onus
 25 Mart 2014 Salı 12:29
Hypoxia ihtimali yorumunuza katiliyorum. Yavas decomprasyondan ziyade ani decomprasyona bagli hypoxia ihtimalinin yuksek oldugu kanaatindeyim. Pilotlar veya pilotlardan birinin ani olarak ucaga irtifa kaybettirerek hypoxiayi onlemeye calismis olmasi ihtimali var ama bir sekilde kendisi de suur kaybi olmadan once otopilota gecmis olmasi dusunulebilir ama neden oto pilot tekrar 40000 ft uzerine tirmandi ayri bir soru. Ama sebeb ne olursa olsun ucak ani decomprasyondan sonar tekrar yuksek irtifaya cikinca butun yolcularin ve murettabatin oksijensizlikten cok kisa zamanda hayatlarini kaybetmeleri ve ucagin yakit bitiminde dusmesi seklinde dusunulebilir. Tabii bu ihtimali "sadece tek ihtimal" seklinde dusunmememk gerek, cunku ucak kazalarinin pek cogunda birden fazla zincirleme hatalarin ayni anda meydana gelmesi cok gorulen hadisedir, dolayisi ile bu ihtimal ile birlikte diger cihaz arizalari da eklenince ucagin bulunmasi imkansizlasmistir.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   İletişim  ♦   Künye
Copyright © 2025 Airkule